Om het jaar goed te beginnen besluit ik om een flinke wandeling te gaan maken op een plek waar ik nog nooit gewandeld heb. Ik kies voor de wandeling in Utrecht die rondje Linielanding heet, omdat je dan langs het verdronken bos komt. Hier ben ik nieuwsgierig naar, het klinkt mooi. Ik kies voor de lange wandeling van 16 kilometer. Alhoewel ik uiteindelijk ruim 18 kilometer loop. Graag vertel ik je meer over de wandelroute Linielanding in Utrecht.

Rondje Linielanding

Mijn wandeling begin ik bij TOP Linielanding bij afslag Nieuwegein pal naast de A27. De wandelroute rondje Linielanding loopt rondom het kleine plaatsje Tull en ´t Waal. De route loop ik in omgekeerde volgorde. Geen doordachte beslissing, maar puur omdat ik gelijk verkeerd loop en niet meteen al terug wil lopen. Ik besluit dat de wandeling omgekeerd lopen ook prima kan. En dit blijkt gelukkig ook zo te zijn.

Eerst loop ik naar het plaatsje Tull en ´t Waal. Links en rechts staan enkele boerderijen en zie ik landerijen. Het is mistig vandaag en dat geeft het geheel zijn eigen sfeer.

rondje linielanding wandeling utrecht fort

Bij Tull en ´t Waal aangekomen sla ik af om richting de rivier te lopen. Daar loop ik een stuk langs de rivier. De rivier is door de mist bijna niet zichtbaar. Deze omgeving ken ik echter al omdat ik hier vaak genoeg met mijn auto over de dijk heb gereden. Toch is het vernieuwend om hier nu te wandelen. Ik beleef de omgeving anders. Alles waar je met de auto snel aan voorbij gaat, kan ik nu rustig bekijken.

Na een tijdje laat ik de rivier achter me en vervolg ik mijn weg weer op de wandelroute Linielanding naar Tull en ´t Waal, wel een andere plek waar ik eerder was.

Wandelen langs forten in Utrecht

Nu volgt er een pad wat behoorlijk glibberig is door de modder. Na het glibberige pad kom ik uit bij forten. Allereerst loop ik langs fort werk aan de korte uitweg (WKU). Hier kan ik niet het terrein op, omdat het gesloten is. Wat wel leuk is om te weten, is dat hier een natuurcamping is. Via een verdedigingswal loop ik verder en kom ik uit bij fort Honswijk. Ook hier heb ik geregeld gereden met de auto, maar nooit geweten wat er te zien was. Ik word verrast door het grote fort wat hier te zien is. Beseffende dat ik dit stukje met forten maar eens een keer uitgebreider moet gaan bekijken loop ik een klein rondje.

rondje linielanding wandeling utrecht fort

Wanneer ik fort Honswijk achter me laat, loop ik weer terug naar de verdedigingswal en loop ik langs nog een fort. Dit heet fort Lunet aan de snel. Hier ga ik nu niet kijken, omdat ik nog flink wat kilometers voor de boeg heb.

Via het modderige pad loop ik weer terug om vervolgens de weg over te steken en te beginnen aan een nog langer stuk modderig pad. Ach wat maakt het uit, het maakt de wandeling weer een stuk afwisselender. Hou je er niet van, dan kan je deze route beter lopen als het een droge periode is.

Leestip: Tips voor een weekendje Utrecht

Het verdronken bos in Utrecht

Mijn geploeter op de wandeling rondje Linielanding wordt beloond. Ik kom uit bij het verdronken bos. Het is nog steeds mistig, wat het een magische sfeer geeft. Het verdronken bos is een recreatiebos waarbij een stuk bos onder water staat. Je ziet boomstammen boven het water uitsteken. Middels een loopplankier loop je dwars over dit water. Halverwege vind ik een bankje wat voor mij de perfecte plek is voor een lunchpauze. Ik was eigenlijk al eerder toe aan pauze, maar ik ben toch blijven lopen tot het verdronken bos. Na al zo´n 14 kilometer gelopen te hebben geniet ik extra van mijn broodje en thee. En ik bedenk me hoe bijzonder het is dat ik hier op deze plek even mijn ¨terras momentje ¨ heb.

rondje linielanding wandeling utrecht
rondje linielanding wandeling utrecht verdronken bos
rondje linielanding wandeling utrecht

Na even mijn verdiende rust te hebben genomen en de omgeving volledig in me op te hebben genomen sta ik weer op om de laatste kilometers af te leggen.

Ik voel dat mijn benen al moe zijn, maar ik moet toch echt door. Ik verlaat het verdronken bos en loop weer verder. De laatste etappe van de wandeling rondje Linielanding bestaat uit landerijen. Links van mij zie ik landerijen en rechts ook. En daar loop ik dan helemaal alleen. Wat een rust! Pas op het allerlaatste moment begin ik het geruis van de snelweg weer te horen. Nog een klein stukje en dan ben ik weer bij de auto en mogen mijn voeten uitrusten.

Wandelroute Linielanding linksom of rechtsom

Wil je de wandeling rondje Linielanding in Utrecht ook lopen en vraag je je af in welke volgorde je de wandeling het beste kunt doen, zoals hij is aangegeven of andersom zoals ik heb gedaan? In principe maakt het niet uit. Ik vond het zelf wel fijn om het verdronken bos pas aan het einde van mijn wandeling te hebben. Ik was hier het meest nieuwsgierig naar en dan is dat leuk als je dat tot het laatste bewaart.

Wil je meer wandelen in Nederland? Wat dacht je van de wandelroute over landgoed de Utrecht bij Tilburg? Of een wandeling langs de Oisterwijkse bossen en vennen.