Een sfeervol natuurhuisje midden in het groen en legio mogelijkheden voor wandelroutes in de directe omgeving. En zonnig weer. Klinkt goed hè? Zo zag onze mini vakantie in Winterswijk er uit. Het zonnige weer kan ik helaas niet garanderen, maar ik vertel je graag alles over het fijne vakantiehuis in Winterswijk. En ik deel alle tips met je voor mooie wandelroutes in Winterswijk en andere leuke plekken in de Achterhoek om te bezoeken.

Vakantiehuis Winterswijk

Met mijn gezin mocht ik in het Natuurhuisje De Uil verblijven. Dit sfeervolle vakantiehuis ligt in het prachtige bosgebied Kooiveld / Het Rommelgebergte bij Winterswijk. Het ligt dus echt midden in de natuur.

Van binnen is het vakantiehuis in Winterswijk sfeervol ingericht. Je kunt duidelijk zien dat er veel aandacht is voor de inrichting en dat het de wens is om de gasten het aan niets te laten ontbreken voor een ultieme vakantie in Winterswijk. Zo is er een ruime en volledig ingerichte keuken met een vaatwasser, modern formuis met zes pitten en een grote oven. Dus je kunt er heerlijk kokkerellen. De woonkamer is ook ruim en gezellig ingericht. Door de grote raampartijen rondom kun je ook van binnen genieten van het groen om je heen.

vakantie in Winterswijk, vakantiehuis in Winterswijk, wandelroutes in Winterswijk

Het allermooiste hoekje van dit vakantiehuis in Winterswijk vind ik de hoek met de schommelstoel. Een heerlijk plekje om te chillen of een boekje te lezen. Deze stoel hangt bij een raam, dus je kunt ook gewoon lekker naar buiten turen. Deze schommel was ook bij de kinderen een favoriete plek.

Het vakantiehuis is geschikt voor vier gasten en er zijn daarvoor twee slaapkamers ingericht. Het kingsize tweepersoonsbed slaapt heerlijk en is electrisch verstelbaar. Op de andere slaapkamer staan twee éénpersoons bedden. Mocht je een kinderbed willen gebruiken, dat past er op beide slaapkamers nog bij.

Leestip: De mooiste natuurhuisjes in Nederland

vakantie in WInterswijk, vakantiehuis in Winterswijk, wandelroutes in Winterswijk

De moderne badkamer heeft een fijne inloop-douche. Buiten in de schuur bij het huis vind je een vriezer, wasmachine en droger. Daardoor is dit vakantiehuis ook voor een langere vakantie in Winterswijk een aanrader.

Het mag je aan niks ontbreken, en dat doet het dan ook niet. Er is een TV en een goede WiFi verbinding. De bedden zijn opgedekt voor je en de handdoeken liggen klaar. Je hoeft dus alleen je eigen kleding en tandenborstel mee te nemen voor deze vakantie in Winterswijk.

Slapen in het groen van Winterswijk

En dan de tuin. Het vakantiehuis in Winterswijk ligt op een perceel van maar liefst 1.100 m2. Dat is dus echt een enorme tuin rondom je vakantiehuis! Je hebt het gevoel helemaal vrij te zijn in de natuur. En dat is zalig. De hele dag door hoor je een orkest van de vogels. Ze vliegen af en aan om wat zaad uit het vogelhuisje te pikken. Eekhoorntjes springen door de tuin op de momenten dat jij rustig om je heen kijkt.

vakantie in WInterswijk, vakantiehuis in Winterswijk, wandelroutes in Winterswijk

En voor kinderen is de tuin natuurlijk geweldig om te spelen. Wanneer het ’s avonds wat frisser wordt, kun je lekker warm buiten blijven zitten bij de houtkachel. En op warme dagen kun je de barbeque aansteken. Dit vakantiehuis in Winterswijk heeft dus alles om binnen en buiten te genieten.

Dit vakantiehuis is echt een plek om helemaal tot rust te komen tijdens je vakantie in Winterswijk. Maar het is niet de bedoeling alleen maar bij je vakantiehuis te blijven hoor. Want er zijn enorm veel wandelmogelijkheden in de directe omgeving en veel leuke uitstapjes in de Achterhoek te maken.

Wandelroutes Winterswijk

In 2020 is Winterswijk uitgeroepen tot wandelgemeente van het jaar. En dat begrijp ik wel, want de mogelijkheden lijken eindeloos. Ik koos een aantal wandelroutes in Winterswijk uit om zelf te wandelen.

Actief wandelen in Het Trimbos in het Rommelgebergte

Het Trimbos in het Rommelgebergte ligt op zo’n vijf minuten lopen van het vakantiehuis in Winterswijk. In hout uitgehakte eenhoorns geven het pad aan, maar dit is ook zonder hen makkelijk te vinden. Naast dat het een leuke korte wandeling is van zo’n 3 kilometer, is het ook een beweegroute. Er staan verschillende toestellen langs het pad met bordjes die aangeven welke oefening je er kunt doen. Zo kun je tijdens de wandelingen ook aan je spierkracht werken.

vakantie in WInterswijk, vakantiehuis in Winterswijk, wandelroutes in Winterswijk

In het midden van dit bos is een opening waar een speelbos is gecreëerd. Ook hier vind je leuke toestellen voor kinderen om zich op uit te leven. De ingang van het Tribos is bij parkeerplaats Arrasveldweg. Het fijne van dat dit park zo dicht bij je huisje is, is dat je er tijdens je vakantie in Winterswijk dus ook makkelijk vaker kunt komen wandelen en kinderen kunt laten spelen.

Door het Korenburgerveen

Letterlijk langs het vakantiehuis in Winterswijk loopt een mooie wandelroute van 4,5 kilometer door het Korenburgerveen. Dat is een prachtig en bijzonder natuurreservaat net naast het vakantiehuis. De rode pijltjes markeren de route, die eerst over een fietspad loopt. Een stuk verderop in deze wandelroute bij Winterswijk loop je over een onverharde weg. En vanaf dat je door het natuurpoortje loopt, kom je in een compleet andere wereld. Stilte. Rust. Moeras. Honderden vogels die er in het voorjaar broeden, waaronder de kraanvogel. Amfibieën en reptielen en zeldzame vlinders kun je ook onderweg tegen komen.

vakantie in Winterswijk, vakantiehuis in Winterswijk, wandelroutes in Winterswijk

Vanaf een uitkijktoren ongeveer op de helft kun je het indrukwekkende natuurgebied bekijken. Een deel van de wandeling gaat over planken. Daarna kom je weer op een verharde weg. Bij de boerderij daar houden ze alpaca’s, dus die kun je ook nog even bekijken voor je weer terug wandelt naar je vakantiehuis in Winterswijk.

Wandelschoenen of laarzen zijn aan te raden, want het kan behoorlijk drassig zijn op plekken. Kom je met de auto naar deze wandelroute in Winterswijk, dan kun je parkeren bij parkeerplaats Arrasveldweg (het Trimbos) en daar je wandeling starten. Ik vond dit de mooiste wandelroute tijdens onze vakantie in Winterswijk.

Het plankenpad bij Wooldse Veen

Op ongeveer een kwartiertje rijden van het vakantiehuis in Winterswijk vind je in Woold een plankenpad wandeling van 3 kilometer. Via planken wandel je door het hoogveengebied. Dit gebied is herkenbaar aan de veenputten, waar men vroeger veen uithaalde en droogde tot turf. ligt tegen de Duitste grens aan.

vakantie in Winterswijk, vakantiehuis in Winterswijk, wandelroutes in Winterswijk

Het begin- en eindpunt van deze wandeling bij Winterswijk is bij de parkeerplaats tegenover de ingang van het pad tussen Kuipersweg 17 en 19.

Door het moerasbos Bekendelle

Bekendelle is een beschermd oerbos waar je de bijzondere ijsvogel kunt spotten. En verder vooral kunt genieten van de rust en de stilte in dit bijzondere stukje natuur. Er zijn verschillende wandelroutes die starten bij Berenschot’s Watermolen, variërend van 2 tot 20 kilometer. Ik koos voor de route met de rode schoentjes. Deze wandelt eerst langs weilanden en daarna door bossen. Je auto kun je parkeren op het grote parkeerveld over de brug linksaf.

vakantie in Winterswijk, vakantiehuis in Winterswijk, wandelroutes in Winterswijk

Flamingo’s kijken bij Zwillbrocker Venn

Op het randje met Duitsland vind je het Zwillbrocker Venn. Naast dat het een mooi natuurgebied is, vind je hier ieder jaar tussen maart en september een kolonie Europese flamingo’s. Ze komen hier om te broeden en van een afstandje kun je ze bekijken. In de andere maanden van het jaar vind je deze flamingo’s overigens ook in Nederland, namelijk in Battenoord aan het Grevelingenmeer.

Leuke uitjes tijdens je vakantie in Winterswijk

Een bezoek aan Winterswijk

Winterswijk is een gemeente in de meest oostelijke hoek van de Achterhoek in Gelderland. Bij de gemeente Winterswijk horen ook de negen buurtschappen Meddo, Huppel, Henxel, Ratum, Brinkheurne, Kotten, Woold, Miste en Coorle. Het centrum van Winterswijk zelf is ook leuk om te bezoeken tijdens je vakantie in Winterswijk.

Vanaf je vakantiehuis in Winterswijk ben je in een kwartiertje in het centrum. Een goede plek voor de start van je wandeling door Winterswijk is de Markt. Hier vind je namelijk de Jacobskerk. Dit indrukwekkende rijksmonument stamt uit de 15e eeuw. De 64 meter hoge kerktoren uit 1504 is een van de oudste van Nederland.

Tegenover de Jacobskerk kijk je naar Hotel Stad Münster. Dit rijksmonument stamt uit de 17e eeuw en de voorgevel is in typische Jugendstil ontworpen. Een paar deuren verder zit Gelataria Talamini. Daar moet je echt een ijsje eten!

Ook het Oude Raadhuis is een bezoek waard tijdens je vakantie in Winterswijk. Tegenover vind je een herdenkingswand voor de slachtoffers uit Winterswijk van de Tweede Wereldoorlog. Het viel me op dat er zoveel jonge mensen tussen staan. Ook is er een plaats ter nagedachtenis van de Joodse slachtoffers die de kampen in de oorlog niet hebben overleefd.

vakantie in Winterswijk, vakantiehuis in Winterswijk, wandelroutes in Winterswijk

Tante Riek, oftewel Heleen Huipers-Rietberg uit Winterswijk, heeft in de Tweede Wereldoorlog veel in het verzet gedaan en zo enorm veel onderduikers geholpen. Zij staat symbool voor alle Nederlandse vrouwen in het verzet en haar standbeeld vind je naast het oude Raadhuis.

Berenschot’s Watermolen

Ik noemde de Berenschot’s Watermolen al als startpunt voor diverse wandelingen. Deze watermolen is ook leuk om gewoon zelf te bezoeken tijdens je vakantie in Winterswijk. De watermolen dateert uit 1652 en is tot 198 in bedrijf geweest. Hoewel het waterrad nu niet altijd meer draait, is de stuw met de vistrap ernaast leuk om te zien.

vakantie in Winterswijk, vakantiehuis in Winterswijk, wandelroutes in Winterswijk
vakantie in Winterswijk, vakantiehuis in Winterswijk, wandelroutes in Winterswijk

En je kunt bij Berenschot’s Watermolen terecht voor eten en drinken en zo in het zonnetje van de omgeving genieten. De parkeerplaats is tegenover de ingang van de watermolen en over de brug linksaf vind je een grotere parkeerplaats.

Geitenkaasboerderij Brömmels

Dol op geitenkaas, op geiten, of allebei? Geitenkaasboerderij Brömmels is echt heel leuk om te bezoeken. In de winkel vind je naast geitenkaas andere producten van de boerderij zoals zelfgemaakte jam. Je kunt er een rondleiding krijgen en je kunt er zelfs met geiten wandelen. Daarvoor hebben ze een route van 3,5 kilometer uitgezet. Dat is nog eens gezellig!

Sevink Molen Avonturenpark

Een vakantie in Winterswijk met kinderen is niet compleet zonder een bezoek aan een leuk avonturenpark. En dan moet je deze hebben. Een geweldig indoor en outdoor speelpaleis voor kinderen, dat is Sevink Molen. Trampolines, draaimolens, skelters, er is vanalles voor de jongste kindjes en oudere kinderen. Voor de allerkleinste is binnen een aparte hoek ingericht, zodat ook zij vrij en veilig kunnen spelen.

De molen is nog steeds in werking en de pannenkoeken die van dat meel gebakken worden zijn legendarisch lekker. Je vindt Sevink Avonturenpark aan de Meddoseweg 40.

Wandelen in de Achterhoek

De vakantie in Winterswijk verraste me, want er is zoveel te doen en te zien in deze gemeente alleen al! Ook de Achterhoek heeft veel te bieden, daar schreef ik eerder al deze blog eens over. Naast wat ik eerder in deze blog noemde zijn er ook kilometers fietspaden. En wil je nog meer ontdekken, kies dan ook eens voor een wandeling elders in de Achterhoek. Er zijn veel mooie landerijen en kastelen in de Achterhoek te vinden. Wij kozen er tijdens onze vakantie in Winterswijk twee uit om te bezoeken.

vakantie in Winterswijk, vakantiehuis in Winterswijk, wandelroutes in Winterswijk

Wandelroute bij kasteel Hackfort  

Een van de wandelroutes buiten Winterswijk die wij deden tijdens onze vakantie in Winterswijk is de wandeling bij kasteel Hackfort. Je hebt er verschillende mogelijkheden en wij kozen voor de gele route van 1,5 kilometer. Deze wandeling kun je eventueel met kinderwagen of buggy ook doen.

vakantie in Winterswijk, vakantiehuis in Winterswijk, wandelroutes in Winterswijk
vakantie in Winterswijk, vakantiehuis in Winterswijk, wandelroutes in Winterswijk

Vanaf de parkeerplaats (betaald parkeren) zie je het kasteel al liggen. Maar eerst wandel je langs de grote moestuin en langs de weilanden. Een stukje verderop duik je jhet bos in. In het voorjaar komen alle bloembollen hier mooi tot bloei. Het lijkt wel alsof je door een sprookjesbos wandelt.

De wandeling vervolgt langs een vistrap en een watermolen. Daarna kun je genieten van iets lekkers bij de Keuken van Hackfort, het restaurant van het kasteel dat open is voor gasten.

Wandelroute bij Kasteel Slangenburg

Het enorme kasteel Slangenburg ligt bij Doetinchem en bereik je vanuit je vakantiehuis in Winterswijk in ongeveer een half uur. Er zijn verschillende kortere en langere wandelroutes over het landgoed. Ook kun je er vrij wandelen zonder te verdwalen.

Wij kozen voor de rode wandeling van 4 kilometer. Deze slingert over de verharde paden van het landgoed en daarna door de bossen. Via een plas waar in het voorjaar verschillende soorten ganzen komen broeden kom je weer terug bij het kasteel.

vakantie in Winterswijk, vakantiehuis in Winterswijk, wandelroutes in Winterswijk
vakantie in Winterswijk, vakantiehuis in Winterswijk, wandelroutes in Winterswijk

Ook voor de kleine kindjes is er een leuke wandeling. Op het pad rondom het hertenkamp voor kasteel Slangenburg zijn namelijk verschillende kabouterdeurtjes te vinden.

Vakantiehuis in Winterswijk

Natuurhuisje De Uil is één van de mooie accommodaties van Vakantiehuis Achterhoek. Ze liggen allemaal midden in de natuur bij Winterswijk. Alle vakantiehuisjes bij Winterswijk zijn modern en gezellig ingericht en van alle gemakken voorzien. Ze hebben wel allemaal hun eigen sfeer. En ze zijn geschikt voor 2 tot 6 personen. Dus zo is er altijd een huisje geschikt voor jouw vakantie in Winterswijk.

vakantie in Winterswijk, vakantiehuis in Winterswijk, wandelroutes in Winterswijk

Doordat ze zo compleet zijn ingericht met een uitgebreide keuken en ruimtelijk zijn, zijn het fijne vakantiehuizen om een weekend weg te gaan en voor een langer verblijf. En zoals je leest, de omgeving van Winterswijk en de regio Achterhoek hebben echt veel te bieden voor jong en oud.

Ben jij als eens op vakantie in Winterswijk geweest? Lijkt een verblijf in een vakantiehuis in Winterswijk jou ook zo tof?