fbpx
Portugal

De highlights van Alfama in Lissabon

 • 26 november 2015

De afgelopen maanden las ik steeds vaker over Lissabon. En na de aankondiging van onze weekendtrip een paar weken terug stroomden de tips verder binnen. En terecht, want wat een heerlijke stad is het! Ze heeft me echt positief verrast. Ik keek er natuurlijk al in positieve zin erg naar uit, maar ik had geen idee van de bergen geschiedenis die er te vinden zijn, de schitterende gebouwen, de liefste mensen, sappige wijnen, de zon op mijn snoet… Het was echt geweldig!

In drie dagen hebben we behoorlijk veel van de stad kunnen zien. En een paar dagen langer had ik me er ongetwijfeld nog steeds goed kunnen vermaken. Want de stad heeft zoveel te bieden. Iedere wijk lijkt zijn eigen stijl en sfeer te hebben. Ik heb onze avonturen voor het gemak in verschillende wandelingen opgesplitst. De eerste gaat door mijn favoriete wijk: Alfama.

kasteel2 uitzicht

Tussen de rivier de Taag en het kasteel op de heuvel ligt de volksbuurt Alfama. Dit deel van de stad heeft de grote aardbeving van 1755 goed doorstaan en daardoor tref je het stratenplan nog aan zoals het in de middeleeuwen aangelegd is. Veel smalle steegjes en veel trappen, heerlijk om doorheen te dwalen. Veel huizen hebben authentieke tegeltjes aan de buitenkant. Anderen lijken meer vervallen, wat de wijk een rauw randje geeft.

Wandel lekker rond

Een echte route voor een wandeling is in deze wijk niet nodig, laat je vooral verrassen. En als je de weg denkt kwijt te raken, alles leidt uiteindelijk weer terug naar de Taag. Er zijn een paar highlights die een bezoek zeker waard zijn.

se

Begint je bezoek vanaf het metro/trein station, dan ben je al in de buurt van de Sé-kathedraal. De bouw van dit statige gebouw is in 1147 begonnen en daarmee is het de oudste kerk in de stad. Een bezoek is gratis.

Mocht je niet alles willen lopen, voor de kathedraal vind je tuctucs en een opstaphalte voor de bekende Tram 28 voor een toer door de wijk.

tram

De eye catcher

De trots van dit deel van de stad, en eigenlijk van de hele stad, is Castelo de Sao Jorge, het kasteel op de heuvel. Het leuke is dat je dit kasteel tijdens je verblijf vanuit allerlei uitzichtpunten in de stad zult blijven zien. Entree kost 8,50 per persoon en een wandeling door het gehele complex doe je in ongeveer 2 uur.

kasteel1

Een leuk uitkijkpunt is Miradouro das Portas do Sol. Strijk neer bij Terraco Santa Luzia voor een lekkere lunch en glaasje wijn tijdens je mooie uitzicht.

uitzichtpunt

Neem een kijkje bij Garbags, een winkel aan de Rua Sao Vicente 17. Deze winkel maakt de grappigste dingen van oude verpakkingen. Mensen uit de wijk kunnen hun oude tandpasta-tube, pak frisdrank of verzin het maar, inleveren. Zo blijft het afval van de straat. En groene creatieve geesten maken er tasjes van, portemoneetjes, enzovoorts. Je vindt ze ook online.

winkel

Een prachtig uitzicht

Vanaf de torens van het kasteel en het uitkijkpunt heb je vast het uit witte natuursteen opgetrokken Mosteiro de Sao Vincente de Fora al zien liggen. Een bezoek aan de stad is niet compleet zonder een bezoek aan dit magnifieke gebouw! Bij de graftombes trekt een marmeren beeld zeker de aandacht. Het is van Koningin Amalia die over de laatste rustplek van haar man en zoon gebogen staat. Het lijkt haast alsof ze daar nog echt staat.

klooster

beeld klooster

Voor 4 euro per persoon mag je op eigen gelegenheid het machtig grote pand verkennen. Tip: sluit hiermee je dag af; het uitzicht vanaf het dak op de stad bij zonsondergang is adembenemend mooi!

uitzicht klosster

zonsondergang

Ben jij al eens in Lissabon geweest? Wat is jouw favoriete wijk?

17 Reacties

 • Remco

  Heel mooi geschreven!! Alfama is ook mijn favoriete wijk xxx

  Beantwoord
 • Anita - Reisvlinder.nl

  Leuk dat je ook enthousiast bent over Lissabon! Zo te horen hebben jullie genoten. Alfama is ook mijn favoriete wijk. De Mosteiro de Sao Vincente de Fora heb ik alleen aan de buitenkant bewonderd, maar wat een prachtig uitzicht bij zonsondergang! Goede tip voor de volgende keer, want ik wil ooit nog eens terug naar Lissabon

  Beantwoord
  • Reismuts

   Zeker een bezoekje aan de binnenkant wagen! Vrijwel alle wanden zijn gedecoreerd met tegels die oude verhalen vertellen over Grieken en Romeinen. Je mag overal vrij rond lopen. (In NL zou alles zeker achter glas gezet worden), waardoor je goed de sfeer va het schitterende gebouw kunt voelen.

   Beantwoord
 • Marlies

  Ik ben er in september geweest en vond de stad ook prachtig. Blijkbaar heb ik Mosteiro de Sao Vincente de Forà gemist en daar baal ik dus wel van! Weer een excuus om terug te gaan 😉

  Marlies
  Magnificentescape.com

  Beantwoord
  • Reismuts

   Ik las vooraf ook weinig over het klooster. Gek eigenlijk, want het is onwijs groot en boeiend. Goed excuus om terug te gaan! 😉

   Beantwoord
 • Linda | One Day Trip

  Hele mooie foto’s! En wat fijn dat jullie het zo leuk hebben gehad. Alfama is ook absoluut mijn favo wijk!

  Beantwoord
 • ivonne

  Vorig jaar waren we er bijna, maar is het toch Italië geworden omdat we dat zelf met de auto en tent konden doen. Ziet er mooi uit!

  Beantwoord
  • Reismuts

   Italië is ook heerlijk! Anders keertje een city tripje doen, zeker aan te raden en vliegen viel qua prijs erg mee.

   Beantwoord
 • Marcella

  Lissabon, daar wil ik al jarenlang naartoe. Ik zag dit jaar heel veel foto’s van de prachtige stad voorbij komen, en ben eigenlijk nóg enthousiaster geworden. Het lijkt me er echt onwijs leuk!

  Beantwoord
  • Reismuts

   Grappig, ik zag ook steeds meer foto’s voorbij komen en werd ook nieuwsgieriger. Leuk dat ik je nieuwsgierigheid nog meer heb kunnen prikkelen. Meer berichten volgen nog 😉

   Beantwoord
 • Een wandeling door Belém in Lissabon | REISMUTS

  […] bracht ik een lang weekend in Lissabon door. Ik raakte er niet uitgekeken. Eerder deelde ik mijn favoriete plekken in de oude wijk Alfama met je. De tweede dag wandelde ik door de wijk Belém. Een gebied langs de waterkant met weer een […]

  Beantwoord
 • Christophe

  Ik ben er vorige zomer geweest, lijkt me ideaal voor een travelchecker artikel 😉

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.