De afgelopen maanden las ik steeds vaker over Lissabon. En na de aankondiging van onze weekendtrip een paar weken terug stroomden de tips verder binnen. En terecht, want wat een heerlijke stad is het! Ze heeft me echt positief verrast. Ik keek er natuurlijk al in positieve zin erg naar uit, maar ik had geen idee van de bergen geschiedenis die er te vinden zijn, de schitterende gebouwen, de liefste mensen, sappige wijnen, de zon op mijn snoet… Het was echt geweldig!

In drie dagen hebben we behoorlijk veel van de stad kunnen zien. En een paar dagen langer had ik me er ongetwijfeld nog steeds goed kunnen vermaken. Want de stad heeft zoveel te bieden. Iedere wijk lijkt zijn eigen stijl en sfeer te hebben. Ik heb onze avonturen voor het gemak in verschillende wandelingen opgesplitst. De eerste gaat door mijn favoriete wijk: Alfama.

Ook leuk: een wandeling door Belém

kasteel2 uitzicht

Tussen de rivier de Taag en het kasteel op de heuvel ligt de volksbuurt Alfama. Dit deel van de stad heeft de grote aardbeving van 1755 goed doorstaan en daardoor tref je het stratenplan nog aan zoals het in de middeleeuwen aangelegd is. Veel smalle steegjes en veel trappen, heerlijk om doorheen te dwalen. Veel huizen hebben authentieke tegeltjes aan de buitenkant. Anderen lijken meer vervallen, wat de wijk een rauw randje geeft.

Wandel lekker rond

Een echte route voor een wandeling is in Alfama niet nodig, laat je vooral verrassen. En als je de weg denkt kwijt te raken, alles leidt uiteindelijk weer terug naar de Taag. Er zijn een paar highlights die een bezoek zeker waard zijn.

se

Begint je bezoek vanaf het metro/trein station, dan ben je al in de buurt van de Sé-kathedraal. De bouw van dit statige gebouw is in 1147 begonnen en daarmee is het de oudste kerk in de stad. Een bezoek is gratis.

Lees ook: Fado muziek en meer in Bairro Alto

Mocht je niet alles willen lopen, voor de kathedraal vind je tuctucs en een opstaphalte voor de bekende Tram 28 voor een toer door Alfama.

tram

De eye catcher

De trots van dit deel van de stad, en eigenlijk van de hele stad, is Castelo de Sao Jorge, het kasteel op de heuvel. Het leuke is dat je dit kasteel tijdens je verblijf vanuit allerlei uitzichtpunten in de stad zult blijven zien. Entree kost 8,50 per persoon en een wandeling door het gehele complex doe je in ongeveer 2 uur.

kasteel1

Een leuk uitkijkpunt is Miradouro das Portas do Sol. Strijk neer bij Terraco Santa Luzia voor een lekkere lunch en glaasje wijn tijdens je mooie uitzicht.

uitzichtpunt

Neem een kijkje bij Garbags, een winkel aan de Rua Sao Vicente 17. Deze winkel maakt de grappigste dingen van oude verpakkingen. Mensen uit de wijk kunnen hun oude tandpasta-tube, pak frisdrank of verzin het maar, inleveren. Zo blijft het afval van de straat. En groene creatieve geesten maken er tasjes van, portemoneetjes, enzovoorts. Je vindt ze ook online.

winkel

Een prachtig uitzicht op Alfama

Vanaf de torens van het kasteel en het uitkijkpunt heb je vast het uit witte natuursteen opgetrokken Mosteiro de Sao Vincente de Fora al zien liggen. Een bezoek aan de stad is niet compleet zonder een bezoek aan dit magnifieke gebouw! Bij de graftombes trekt een marmeren beeld zeker de aandacht. Het is van Koningin Amalia die over de laatste rustplek van haar man en zoon gebogen staat. Het lijkt haast alsof ze daar nog echt staat.

klooster

beeld klooster

Voor 4 euro per persoon mag je op eigen gelegenheid het machtig grote pand verkennen. Tip: sluit hiermee je dag af; het uitzicht vanaf het dak op de stad bij zonsondergang is adembenemend mooi!

Wil je graag tijdens je verblijf in Lissabon in de wijk Alfama slapen? Op booking.com vind je gemakkelijk een overzicht van alle mogelijkheden in deze wijk.

Ook leuk: slapen in Lissabon

uitzicht klosster

zonsondergang

Ben jij al eens in Lissabon geweest? Wat is jouw favoriete wijk?