Een citytrip met kinderen kan ontzettend leuk zijn. Als er maar voldoende vertier en vermaak voor de kinderen is. En dat is nou precies één van de redenen waarom Kaunas een perfecte bestemming voor een citytrip met kinderen is. Er zijn nog meer redenen, ik vertel je ze en deel de leukste plekken voor de kids.

Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van de interesse van je kind(eren). De een vindt het leuk om mooie bezienswaardigheden in Kaunas te bekijken, de ander heeft na de eerste kerk de aandacht al verloren. Het fijne van Kaunas is dat er onwijs veel speeltuinen zijn op veel verschillende plekken in de stad. Zo kun je makkelijk het bezichtigen afwisselen met even schommelen of van de glijbaan. Je vindt grote speeltuinen onder andere vlakbij het kasteel, naast de kerk van Aartsengel Michael en halverwege de voetgangerslaan Laisven. De beste reistijd is van mei tot en met september.

speeltuin bij kasteel
beer in kaunas
In het kasteel is ook vanalles te ontdekken.

Nog een andere reden waarom Kaunas ideaal met kinderen is, is dat het het centrum erg compact is en veelal uit autoloze straten bestaat. Daardoor kun je fijn vrij rondwandelen. Er is een oud en een nieuwer gedeelte dat ook weer door een autovrije laan met elkaar is verbonden. In het oude centrum vind je hier en daar wel iets meer hobbelige straten door de grote stenen. Dat kan met een kinderwagen soms een beetje hobbelig zijn.

En je hoeft niet persé te lopen. Op meerdere plekken kun je fietsen en steps huren. Hoe leuk is het om op die manier de stad te verkennen!

Ook leuk: maakt reizen met kinderen gelukkig?

kaunas

Een leuke attractie in Kaunas is de kabelspoorweg. Voor € 2,- per persoon wordt je met het treintje naar boven gebracht. Het ritje duurt ongeveer 5 minuten. Eenmaal boven kun je de grote kerk van de Verrezen Christus bezoeken. In de middag neemt een ligt je mee naar een platform op de het dak, dat een schitterend uitzicht over de stad geeft.

kabelspoorweg kaunas

Kaunas is een aantal jaren geleden het thuis geweest van een street art festival. Als gevolg daarvan vind je super mooie art door de hele stad. Deze kleurrijke kunstwerken vinden kinderen ook leuk om te zien. Op een plattegrond van de plaatselijke VVV vind je de locaties aangegeven. Dan nog steeds is het soms even zoeken. Je kunt er ook een heuse speurtocht van maken. Wie heeft het volgende kunstwerk als eerste ontdekt?

street art kaunas

Mega mall

Een attractie op zich is de Mega mall ten noorden van de stad. Neem hiervoor een taxi of gebruik je huurauto. Bij de roltrappen sta je opeens oog in oog met haaien en andere tropische vissen in een gigantisch aquarium. Met een treintje kun je door het hele centrum rijden. Her en der vind je uiteraard weer speeltoestellen.

kaunas mall treintje

Op de eerste verdieping van de mall kom je bij Zoopark. Dit is een soort kinderboerderij met ook stokstaartjes en schildpadden. Je krijgt er uitleg over de diertjes en veel diertjes mag je aanraken, zoals de konijnen en cavia’s. Entree kost € 5,- (doordeweeks) of € 7,- (weekend) en kinderen tot 2 jaar zijn gratis (prijspeil 2019). Je hebt er ongeveer een uur voor nodig.

zoopark kaunas

Op de eerste verdieping van de mall is ook een food court. Wil je weer naar beneden? In plaats van de roltrap bij de vissen kun je ook met een glijbaan naar de begane grond. (Volwassenen mogen met de roltrap of lift hoor 😉 )

De natuur in

Wil je graag wat meer van het land zien, dan zijn er in de directe omgeving van Kaunas meerdere gemakkelijke wandelingen te vinden, met afstanden variërend van 1,5 tot 3,5 km. Veel paden zijn volledig aangelegd met vlonders. Bij Juniper heb je vanf het houten balkon een onwijs mooi uitzicht over het gigantische meer. Deze wandeling is 1,7 km lang.

Leestip: wandelen met kinderen, 10x hoe je het (nog) leuker maakt

Low budget

Reizen met kinderen, zeker vanaf dat ze 2 jaar oud zijn, is gewoon duurder dan reizen zonder kinderen. En dan is het natuurlijk fijn om niet diep in de portemonee te hoeven duiken voor een citytrip. Dat is bij Kaunas met kinderen het geval. Vanaf Eindhoven vlieg je al voor € 50,- per persoon. Slapen lukt vanaf € 30,- per nacht voor een appartement midden in het centrum. En eten doe je al vanaf € 4,-. Dat zijn nog eens leuke prijzen, hè?

Veel plezier in Kaunas!