Welkom in het charmante stadje Klaipėda! Gelegen aan de prachtige Baltische Zee biedt  deze Litouwse stad een boeiende mix van geschiedenis, cultuur en natuur. Van de schilderachtige straten in de oude binnenstad tot de prachtige kustlijn en het bruisende culturele leven… Klaipėda biedt voor ieder wat wils. Geniet van de romantische doorkijkjes en de prettig gestoorde graffiti in de oude binnenstad en laat je betoveren door de charme van Klaipėda. Martine neemt je in deze gastblog mee naar de hotspots van Klaipėda.

Klaipėda – tot 1945 bekend als Memel – is de derde grootste stad van Litouwen en herbergt een schat aan culturele schatten die teruggaan tot de middeleeuwen. De stad is een mix van architectonische invloeden in vooral Nederlandse, Duitse en Scandinavische stijlen. Wandelend door de straten van de oude stad vielen mij twee dingen op: de “Fachwerk”-architectuur en de perfect geplande straten, met geometrische precisie en rechte hoeken. Daarnaast zit de stad vol gezellige winkeltjes, waar je allerlei cadeautjes kunt vinden – van traditionele barnstenen sieraden tot de meest recente manga. Een absolute must-visit in de oude binnenstad is het Theaterplein. Dit bruisende plein vormt het decor voor tal van concerten, festivals en culturele evenementen, waaronder het beroemde International Jazz Festival en het kleurrijke Zee Festival. Je kunt er ook terecht voor traditioneel Litouws eten en drinken, zoals gevulde gepofte aardappels en eikeltjeskoffie. 

Koffietentjes in Klaipėda

Ben je net zo’n koffieleut als ik, dan zit je in Klaipėda helemaal goed! Er zijn tientallen grote en kleine koffietentjes aan en rond de onofficiële hoofdstraat Tiltų gatvė, met allerlei soorten “kava” (koffie) en “arbata” (thee) en heerlijke taartjes. De grootste keten heet (toepasselijk) “Caffeine”. Daar branden ze niet alleen hun eigen bonen, maar verkopen ze ook heerlijke bosbessentaartjes, croissants en eclairs. Je vindt er veel jonge studenten, ZZP’ers, expats en backpackers met hun laptops. En de menukaart is zowel in het Litouws als het Engels opgesteld. Heb je meer zin om kennis te maken met de lokale bevolking van Klaipėda, dan is “10 tiltų” een leuk alternatief, vol lokaal gemaakte kunst en veganistische opties. Iets verderop, aan de Turgaus gatvė vindt je “Max Coffee”. Daar verkopen ze zalige mini eclairs en lekkere milkshakes maken met fruit en groente.

Ben je meer een chocoholic, dan mag je “Chocolate House” – verderop in dezelfde straat – niet missen! Ze hebben er heerlijke bonbons, zowel om daar op te eten als om mee te nemen. Maar pas op, want “hot chocolate” betekent in Litouwen iets anders dan bij ons – je krijgt geen choco(lade)melk, maar een soort chocoladesaus, heel sterk en dik. De lekkerste taartjes eet je bij “Prezo kepyklėlė” – aan de andere kant van de Dane rivier. En gezond lunchen kan bij “Natural Market”. Daar vlak om de hoek zit trouwens ook een leuke boekwinkel, “Knygynas VAGA”, met alleen maar Litouwse (kinder)boeken.

Restaurants in Klaipėda

Als vega(n) eter had ik me er al helemaal op ingesteld dat Litouwen qua eten wel eens een karige ervaring zou kunnen worden, maar niets bleek minder waar. Klaipėda barst van de leuke en gezellige restaurantjes. Je kunt er heerlijk dineren tegen heel schappelijke prijzen (rond de vijftig euro voor twee personen, inclusief nagerecht en drankjes). Er is een ruime keuze aan wereldkeukens, van Chinees tot Mexicaans en van alles daartussenin. Op de eerste avond at ik bij het pittoreske “Klubas 26” (waar mijn ‘salade erbij’ een heus tweede hoofdgerecht bleek) en dat was een heerlijke binnenkomer!

Traditioneel eten deed ik bij “Etno Dvaras” en Indiaas bij “Devi” en dat was allebei even goed en gezellig. Een speciale vermelding krijgt “Mudu” (schuin tegenover “10 tiltų”) waar ik genoot van de zoete-aardappelfriet en auberginerolletjes. Speciaal voor de Japan Fans probeerde ik de ramen bij “Samurai”, een van de vele Japanse restaurants in de stad, en die was prima. Om eerlijk te zijn heb ik alleen maar positieve eet-ervaringen in Klaipėda!

Musea in Klaipėda

Als je geïnteresseerd bent in kunst en (kunst)geschiedenis, dan is een bezoekje aan de musea in Klaipėda natuurlijk een aanrader. Deze charmante stad, met zijn rijke historie en bruisende culturele scene, biedt een scala aan musea die je meevoeren naar vervlogen tijden en je laten kennismaken met de maritieme geschiedenis van Litouwen. Breng een bezoek aan het Smederij Museum en ontdek het ambachtelijke vakmanschap van de smeden. Of duik in de diepten van de zee in het Zee Museum, waar je kennismaakt met de wonderlijke wereld van de zee en haar bewoners. Klaipeda’s musea zijn de heerlijke plekken om je onder te dompelen in kunst en geschiedenis, voor een mooie culturele ervaring tijdens je verblijf in deze bruisende stad aan de Baltische kust.

Geschiedenismuseum

Tijdens mijn dagen in Klaipėda bezocht ik onder meer het Geschiedenismuseum van Litouwen Minor. Je vindt het midden in de oude stad, in een van de oudste barokke gebouwen van Klaipėda (uit 1774). Dit museum biedt een schat aan informatie en verhalen over de prehistorische periode van de regio en het leven (met name de begrafenisrituelen) van Baltische stammen. Er is een permanente expositie over de prehistorie. Deze is chronologisch georganiseerd in vier delen: de Steentijd, de Brons-Vroege IJzertijd, de Midden-IJzertijd en de Late IJzertijd. De Steentijd presenteert het oudste artefact, een vuurstenen dolk (8000-5000 v.Chr.). Ook vind je er veel amber, zowel gereedschap als sieraden uit de vroege neolithische en Narva-cultuur (5300-1750 v.Chr.).

Ook is er neolithisch keramiek uit West-Litouwen, dat werd gekenmerkt door langwerpige kommen. Op de eerste verdieping maak je een sprong in de tijd, en leer je meer over de veroveringen door de Duitse Orde en de geschiedenis van hun staat. Waaronder de oorsprong van gedrukte boeken en tijdschriften in het Litouws, een van de oudste talen ter wereld.

Kasteel Museum

Een tweede museum dat ik aan kan raden is het Kasteel Museum. Gehuisvest in de authentieke ondergrondse verdedigingswerken uit de 16e-18e eeuw, maakt het museum bezoekers bekend met de evolutie van de stad en het kasteel van Klaipėda. Hier worden archeologische vondsten tentoongesteld die zijn ontdekt op de kasteellocatie en in de oude stad. Bewonder Curonische wapens en sieraden, en allerlei verschillende gereedschappen die werden gebruikt door ambachtslieden (zoals brouwers, smeden en schoenmakers). Er is een hele wand vol mooi keramiek, waaronder tin-glazuurtegels uit de Renaissance, en schattige fluitjes in de vorm van dieren. Bijzonder voor de Nederlandse bezoekers is de vitrine vol met pijpen (om tabak in te roken), gemaakt in Gouda. Leuk voor jong & oud is de wandvullende 3D film, waarin op een aanschouwelijke manier het dagelijks leven in een straatje in Middeleeuws Klaipėda nagespeeld wordt, met glansrollen voor de objecten in de museumcollectie. 

Leestip: De meest bizarre plek in Litouwen 

Koerse Schoorwal

Heb je meerdere dagen te besteden in Klaipėda, dan zou ik je zeker aanraden om een ferry te nemen naar de Koerse Schoorwal. Hier kun je heerlijk wandelen langs het water, en door de bossen, die zowel naaldbomen als berkenbomen herbergen. En je neerstrijken in een van de oude villa’s die vroeger Kurord waren om te genieten van een verfrissend drankje. Het bos biedt nog een leuke verrassing. Het staat vol met houtgesneden beelden die Litouwse sprookjes en legenden uitbeelden – een vleugje magie en een inkijkje in de rijke folklore van Litouwen.

Het meest noordelijke dorp heet Smiltynė. Dit was van oudsher een tussenstop voor reizigers die onderweg waren van Memel (het huidige Klaipėda) naar Königsberg (het huidige Kaliningrad). Hier konden ze uitrusten of wachten op beter weer om de zeestraat over te steken. Smiltynė wordt voor het eerst genoemd in 1429. Het kende al snel de bouw van een herberg en een taverne in 1525. In de loop van de 20e eeuw groeide Smiltynė uit tot een geliefd resort onder welgestelde inwoners van Klaipėda.Kortom, Klaipėda is een stad met een rijke geschiedenis en een unieke mix van architecturale stijlen. Van de middeleeuwen tot het heden heeft het zijn eigen karakter behouden, met zijn oude binnenstad, vakwerkhuizen, historische gebouwen en charmante straten. De stad ademt een sfeer van culturele diversiteit en maritieme geschiedenis uit. Bovendien is een uitstapje naar de natuur ook zo gemaakt.  Dus, als je op zoek bent naar een bestemming met een rijke geschiedenis, architectonische pracht en een levendige sfeer? Overweeg dan zeker een reis naar Klaipėda. Vliegen is niet nodig – je komt er comfortabel met de boot vanaf de Duitse steden Rostock en Kiel.