We zijn geland. Ik steek mijn hoofd door het gat van de deur en ik voel de zon op mijn gezicht. Een fijn begin! Wat we hier gaan doen en zien, weet ik nog niet precies. Niet veel mensen zetten Litouwen op hun vakantielijstje. En nog minder kiezen voor deze stad. Een stad waar ik zelfs nog nooit eerder van had gehoord. Maar dat onbekende, dat trekt me wel. Het ruikt naar avontuur. Citytrip Kaunas, hier komen we!

Misschien heb jij ook nog nooit eerder van Kaunas gehoord. Ik kende de stad niet totdat ik een goedkope vliegticket zag. Het is de tweede grootste stad in Litouwen. Een tijdje is het zelfs de hoofdstad geweest, toen Vilnius bij Polen hoorde. Kaunas heeft met een oorsprong uit de 13e eeuw en een rijke geschiedenis met recentelijk het Sovjet verleden een geheel eigen karakter. Dat maakt een citytrip Kaunas heel interessant. Bovendien is Kaunas als citytrip met kinderen ook erg leuk. Ik vertel je een wandeling langs de mooiste bezienswaardigheden in Kaunas.

Van het middeleeuwse centrum…

Kaunas heeft een oud stadscentrum dat aan de rivier tegen Santaka Park aan ligt. Het meest in het oog springt het kasteel van Kaunas. Dit stamt uit de 16e eeuw en is het oudste in Litouwen. Entree kost 3 euro per persoon (2019). Eerst loop je via een trap de kelder binnen. Dat was de gevangenis en je ziet er nog marteltuigen. Via een wenteltrap bereik je de twee hogere verdiepingen van de toren. Binnen staan oude spullen tentoon. En via die verdiepingen kun je naar buiten – en dat is eigenlijk het allerleukste van het kasteel – om van het uitzicht op de omgeving te genieten.

Citytrip kaunas

Naast het kasteel zie je het Benedictus klooster. En een stukje verder kom je op het plein van het oude centrum. Het Stadhuis staat er midden op. Dit elegante gebouw wordt ook wel de witte zwaan genoemd.

Weer een stukje verder vind je de Petrus en Paulus kathedraal. Het gebouw is van buiten niet echt mooi en lijkt veel op het klooster. Van binnen schijnt het wel heel mooi te zijn.

Ook leuk: de meest mysterieuze plek in Litouwen

Vervolgens loop je de Vilnius straat in. Dit is de Hoofdstraat van het oude centrum. Je wandelt langs verschillende leuke souvenierwinkels en boutieks.

Een voetgangerstunnel brengt je verder op deze weg. Aan de linkerkant passer je het voormalige presidentiële paleis. In de tuin hangen zwart-wit foto’s van belangrijke personen.

… naar het nieuwere gedeelte van de stad

En dan buigt de straat naar rechts en gaat ze over in de Laisves laan. Deze is alleen toegankelijk voor voetgangers. Je komt nu in het nieuwere stuk van het centrum. De straat is breder en vergezeld door bomen. De winkels worden ook wat luxer, de bekende merken zoals Michael Kors vind je hier. In de verte zie je de mooie kerk van aartsengel Michael. Het duurt nog even voor je er bent, maar het is de wandeling zeker waard.

citytrip Kaunas

Vanaf dit mooie gebouw vervolg je links en hou je weer verder links aan. Zo kom je bij de Zaliakalnis kabelspoorweg. Deze is begin jaren ‘30 gemaakt en nog steeds grotendeels in originele staat. Voor 2 euro brengt de kar je over het spoor de heuvel op en weer terug. Ik vond dit een leuke ervaring.

Eenmaal boven kom je bij een immens grote, moderne witte kerk, de Verrezen Christus. ‘s Middags kun je er met de lift omhoog. Het uitzicht schijnt spectaculair te zijn.

Hou je van streetart, kijk dan tijdens je wandeling door Kaunas veel om je heen. Een aantal jaren geleden was Kaunas gaststad voor een streetart festival. En daardoor vind je nog steeds hele mooie kunstwerken door de stad verspreid. Uiteraard staan de bekendste ook op de toeristische plattegrond van Kaunas aangegeven, die je bijvoorbeeld bij het kasteel gratis kunt meenemen. Er zijn ook veel musea en theaters in de stad. Niet voor niets is Kaunas uitgeroepen tot Europese hoofdstad van de kunst in 2022.

Citytrip Kaunas

En dan heb je de mooiste bezienswaardigheden van Kaunas gezien. Om dit alles te zien heb je eigenlijk aan één dag wel voldoende. Een eventuele tweede dag kun je invullen met winkelen of musea bezoeken. Dat maakt de stad geschikt voor een weekendje weg. Of je kunt je verblijf combineren met wandelingen in de omgeving van Kaunas en / of een bezoek aan de hoofdstad Vilnius.

Praktische informatie

Een citytrip Kaunas is ideaal voor een kort verblijf. Het ligt op zo’n twee uur vliegen vanaf Nederland. Ik zocht op Skyscanner naar vliegtickets en vond via Wizz Air een goedkope optie vanaf Eindhoven.

De beste reistijd voor Litouwen is in de maanden juni tot en met september.

Voor een overnachting tijdens je citytrip in Kaunas kan ik je Old Kaunas Appartement aanbevelen. Dit ligt centraal in het oude stadscentrum, ziet er verzorgd uit en is qua prijs ook erg aantrekkelijk. En mocht je een huurauto nemen, je kunt bij dit appartement gratis parkeren.

Een citytrip Kaunas is lekker low budget te doen. Wij vlogen voor nog geen € 50,- per persoon, sliepen voor minder dan € 40,- per nacht en aten een maaltijd voor zo’n € 4,- tot € 8,-. Heel fijn voor de portemonee!