Yes! Het kampeerseizoen is begonnen! We trekken er weer massaal op uit met de camper, caravan of tent. Sinds vorig jaar ben ik heel enthousiast over reizen met een camper. Begin dit jaar hebben we er zelf eentje gekocht. Het leuke ervan vind ik het vrij rondtrekken. Zonder plan van A naar een spontaan bedachte B. Dit doe ik met behulp van een aantal camperapps,bijvoorbeeld de bekende Campercontact app. Welke camperapp mag er volgens mij niet ontbreken tijdens je vakantie met de camper of caravan?

Voor ik je vertel met welke camperapp ik de mooiste plekjes vind om te overnachten met de camper een praktisch punt. Voor iedere camperapp geldt dat je je smartphone nodig hebt. Ik heb op mijn iPhone 12 een mapje aangemaakt waar ik eenvoudig alle onderstaande camperapps bij elkaar vind.

Wat daarnaast handig is, is een manier om je smartphone tijdens het rijden veilig te bevestigen, zodat je er handsfree gebruik van maakt. Heb je ook zo’n handige popsocket op je smartphone? Er zijn hele handige kleine haakjes die je met een sticker op het dashboard bevestigt. Deze zie je amper en het is toch stevig genoeg om je smartphone met de popsocket goed zichtbaar en stevig te bevestigen.

Campercontact app

De belangrijkste camperapp vind ik Campercontact app. Via deze app vind je eenvoudig camperplaatsen en campings langs de route die je invoert of in de geografische plek die je aangeeft. Ook serviceplaatsen voor je camper, zoals waar je afvalwater kunt lozen en je toilet kunt legen, kun je via de campercontact app vinden. Dat is handig voor wanneer je een tijdje off the grid hebt gekampeerd. Aan het logo in de Campercontact app zie je of het een camperplaats, serviceplaats of camping is. In de Campercontact app vind je veertig landen in Europa.

Je zoekt in de Campercontact app via filters naar een camperplaats of camping die je aanstaat. Vaak staan er foto’s bij, zodat je een eerste indruk krijgt. Deze foto’s worden door andere gebruikers toegevoegd, waardoor je ook vaak een realistische indruk krijgt. Ook is het verstandig de reviews te lezen van de gebruikers.

Met de gratis versie van de Campercontact app is best veel mogelijk, hoewel je enkel ingekorte informatie kunt zien. Ga je de camperapp vaker gebruiken, dan raad ik de betaalde versie aan. Je betaalt voor 12 maanden gebruik van de Campercontact app en hebt dan toegang tot de volledige database en alle informatie. Wat deze camperapp speciaal maakt, is dat je ook camperroutes kunt downloaden. Ook kun je alle kaarten offline op je smartphone gebruiken. Dat scheelt een hoop voor je datagebruik. Als NKC-lid mag je de Campercontact app gratis gebruiken.

Park4Night

De tweede camperapp die ik erg fijn vind, is Park4Night. Deze is lang niet zo uitgebreid als de Campercontact app, maar wel een fijne om extra mogelijkheden te zoeken in camperplekken en campings. Want beide apps hebben een overlap, maar bieden ook weer andere plekken aan. En zeker in een drukke periode, zoals het hoogseizoen in de zomer, is het fijn een extra camperapp te hebben om je volgende kampeerplek via een app te vinden.

De app Park4Night beperkt zich niet tot Europa. En daarnaast laat deze camperapp je ook andere nuttige plaatsen zien, zoals parkeerplaatsen voor campers aan de rand van een stad. Dat is erg handig als je bijvoorbeeld een camper hebt waarmee je een milieuzone niet in mag rijden. (Een oudere Diesel bijvoorbeeld.) Deze camperapp is gratis te gebruiken.

ACSI Campings

ACSI Campings heeft niet één camperapp maar zelfs twee camper apps uitgegeven. Het ACSI logo ken je wellicht wel als kwaliteitsmerk. En je kunt een ACSI kaart aanschaffen waarmee je bij de aangesloten campings korting krijgt. Daardoor zijn er twee camper apps. Eentje voor wanneer je een kaart hebt. Met de CampingCard ACSI Campings vind je namelijk heel eenvoudig al die campings. En de andere camperapp heet ACSI Campings Europa. Let wel, deze laatste is betaald. Je koopt een landenpakket of een compleet pakket met meerdere landen voor een prijs van € 1,- tot € 13,- per pakket.

camperapp campercontact app

Campy

De camperapp Campy is vrij nieuw en heeft daarom nog geen erg uitgebreid assortiment. Maar dit groeit enorm snel. Het handige is dat je bij de start van je zoektocht naar een camperplaats of camping via deze camperapp eerst aangeeft met welk kampeermiddel je reist. Zo vind je de beste plekken die ook echt geschikt zijn voor je. De camperapp maakt ook onderscheid in grote en kleine campers.

Om deze camperapp te gebruiken, kun je een account aanmaken. Zo kun je je favoriete plekken opslaan voor later en dus al thuis eventueel wat voorwerk in je zoektocht doen. Dat kan overigens bij de Campercontact app ook.

Camperapp speciaal voor Nieuw Zeeland en Australië: CamperMate

Australië en Nieuw Zeeland staan bekend als landen waar reizen met de camper echt geweldig is. Niet zo gek dat er dan ook een speciale camperapp voor is die bomvol toffe locaties staat om te kamperen. Die heet CamperMate.

Deze camperapp staat boordevol camperplaatsen en campings, maar deelt ook handige parkeerplaatsen en serviceplaatsen. Op die laatste kun je bijvoorbeeld je afvalwater lozen. En, wat erg tof is met de grote afstanden die je in deze landen zult overbruggen, er staan openbare toiletten in!

De app geeft ook verschillende tips voor tijdens het kamperen. Dat gaat daar in het wild natuurlijk net even iets anders dan hier in Europa.

Camperapp speciaal voor VS en Canada: RV Parks & Campgrounds

Ook de Verenigde Staten en Canada zijn landen die perfect zijn voor een camperreis. Dus ook hiervoor is een camperapp bomvol met de mooiste locaties. Die heet RV Parks & Campgrounds. Waar deze landen zo bekend om staan als het op camperreizen aan komt, is dat je in de natuur en in Nationale Parken mag kamperen. Daar geeft deze camperapp de mooiste locaties voor aan en inhoudelijke informatie. Met foto’s erbij krijg je al een goede eerste indruk. De regels van kamperen verschillen per staat. Deze camperapp houdt daar rekening mee en informeert je erover. Erg handig!

Geen typische camperapp, wel handig en leuk

Een aantal apps op je smartphone zijn niet speciaal handig of leuk voor je vakantie met de camper of met caravan, maar wel erg handig om ook dan te gebruiken. Er zijn immers een heleboel apps handig voor op reis. Deze drie zijn mijn favoriete tijdens een camperreis.

Google Maps

Alle eerder genoemde camper apps zijn vooral handig voor het vinden van een camperplaats of camping. Om je route daar naar toe te vinden, of gewoon een route van A naar B, is Google Maps koning wat mij betreft. Om dataverkeer op je smartphone te beperken, kun je het beste de kaarten van de landen waar je doorheen wilt reizen vooraf offline downloaden.

Je kunt kiezen voor de optie ‘snelweg vermijden’, waardoor je de mooiste routes vindt door de binnenlanden. En dat is juist zo tof wanneer je met een camper rond reist. Zo maak je van je smartphone eenvoudig een navigatiesysteem dat je de route vertelt.

Waze

Ondanks dat het bij reizen met de camper niet alleen om de bestemming gaat, maar ook om de reis, wordt niemand er heel vrolijk van wanneer je de file inrijdt. Met de app Waze ben je steeds op de hoogte van de actuele verkeersinformatie.

Polarsteps

De laatste handige camperapp die ik met je wil delen is ook geen typische camper app. Polarsteps is een app die je reisroute vast legt. En dat ook nog eens op een slimme manier, zodat het je weinig batterij en dataverkeer kost. Zo kun je je route helemaal vast leggen en zelf verhalen en foto’s toe voegen. Ook kun je je reis delen met familie en vrienden, zodat zij een beetje met je mee kunnen genieten.

Welke camperapp vind jij erg handig? En ben je ook zo enthousiast over de Campercontact app?

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen?