De wandeling in november was me enorm goed bevallen. Ik vond het fijn om in de natuur te zijn, zoals altijd eigenlijk. En aangezien ons landje erg mooi is, ook in deze tijd van het jaar, stond ik te popelen om er weer op uit te trekken. Deze keer kozen Remco en ik voor een wandeling dichterbij huis, namelijk langs de Oisterwijkse vennen. En wat hadden we een geluk! Het was die dag mysterieus wit met mist en vorst. Dat maakte de wandeling nog meer bijzonder. Ik neem je weer mee.

Het vertrekpunt

Het vertrekpunt van deze route is bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Oisterwijk. Bij aankomst rond half 10 in de ochtend stonden er voor dat tijdstip op deze koude ochtend verrassend veel auto’s op het parkeerterrein. Dat bleek een groep bootcampers te zijn, die we in het begin tegen kwamen. Verder hadden we de bossen op een enkele wandelaar met hond vrijwel helemaal voor onszelf. Heerlijk, die rust! Een mooi voordeel van wandelen in het najaar.

Vanaf het centrum volg je de blauwe pijltjes de bossen in. De route staat goed aangegeven, je kunt bijna niet verkeerd lopen. Vervolgens leiden de pijltjes je langs de veertien Oisterwijkse vennen die het gebied rijk is. De een wat groter dan de ander. Alle vennen hebben hun eigen naam (die je steeds op bordjes ook ziet staan) met daarachter steeds een andere betekenis.

Langs Oisterwijkse vennen en door bossen

Het pad loopt dan weer langs het water af en dan weer door de bossen. Die afwisseling is erg aangenaam. Het is vrijwel overal vlak. Dat maakt de uitdaging van de route misschien wat minder, maar des te meer kun je onbezorgd om je heen kijken en van de mooie omgeving genieten.

In het gebied vind je veel vogels. Het geluid van een specht die tegen een boom tikt zul je regelmatig herkennen. We hadden het geluk om tijdens onze wandeling een hertje te zien. Remco keek toevallig achterom en daar stond het gewoon te staan. Ik vond het erg bijzonder. Het sprong weg voor ik de kans had de camera aan te zetten.

Lees ook: drie mooiste najaarswandelingen in Nederland!

Ongeveer halverwege de route kom je langs Boshuis Venkraai, een oude boswachterswoning en nu een restaurantje. Prima plek voor een kop warme choco voor je weer verder gaat. Daarna vind je een hele dikke, kronkelige boom, die je gewoon uitnodigt om er in te klimmen.

Bijzondere geschiedenis

Vanaf de Goorven zul je merken dat het zandpad over gaat in stenen. Dit is puin van het in de Tweede wereldoorlog platgebombardeerde Rotterdam. Gevangenen moesten hiermee een pad aanleggen, zodat de Duitsers er met hun voertuigen door konden. Zo loop je dus opeens door een stuk vaderlandse geschiedenis! Het staat ook beschreven op een roestige paal.

Na de laatste vennen loop je via de speelweide weer terug naar het bezoekerscentrum. De gehele route is ongeveer 10 kilometer en loop je op een comfortabel tempo in zo’n drie uurtjes.

Kom je van ver? Er zijn hele fijne plekken om te overnachten in Oisterwijk. Want de natuur rondom Oisterwijk heeft enorm veel wandelmogelijkheden. Zo is er bijvoorbeeld een prachtige Huisvennenroute door de Kampina waar Diana van Stripe Away je meer over vertelt.

Heb jij deze wandeling door de Oisterwijkse bossen en vennen al eens gemaakt?