Toen ik aan Maaike vroeg wat haar favoriete Griekse eiland was, twijfelde ze geen moment. Het eiland Kefalonia staat sinds haar bezoek in 2019 op nummer één. De Italiaanse invloeden zijn goed te zien aan de gekleurde huisjes. Dit grote eiland leent zich perfect om in de huurauto te stappen en op ontdekking te gaan. Griekenland meets Italië! Ze schreef voor Reismuts een blog over dit bijzondere eiland.

Hoe ik op het nog onbekende eiland Kefalonia kwam? Mijn oog viel op de voorpagina van een reisbrochure van Griekenland. Ik zag geveltjes in alle kleuren op een schiereiland met op de achtergrond dichtbegroeide bergen en kraakhelder zeewater. Net even anders dan het typische beeld van witgekalkte huisjes waar je al snel aan denkt bij Griekenland. Vol nieuwsgierigheid besloot ik een weekje naar dit eiland aan de westkust van Griekenland te boeken om dit picture perfect plaatje in real life te zien. Lees meer over de mooiste plekken op Kefalonia.

Myrtos Beach; het mooiste strand van Kefalonia

Met onze huurauto reden we vanaf ons verblijf in de badplaats Lassi naar het mooiste strand van het eiland. Tenminste, daar had de ober ons ons op gewezen tijdens het diner. “Dit strand heeft de echte wauw-factor”, zei hij. Via een avontuurlijke zigzagweg met haarspeltbochten troffen we een gigantisch strand aan met witte kiezels en turquoise zee waar de zon in twinkelt. Het strand is omheind door gigantische kliffen en vanaf boven is het uitzicht fantastisch. De ober heeft niet gelogen, dit is echt het mooiste strand van Kefalonia!

Aangezien wij nog erg vroeg in het seizoen op Kefalonia waren (mei), stonden er nog geen ligbedden en parasols op het strand. Mijn tip: neem een kleine parasol en waterschoentjes mee. Dit is geen overbodige luxe.  

Leestip: vakantie Corfu: de 15 mooiste bezienswaardigheden

Kefalonia

Kleurrijke dorpjes Assos en Fiscardo

Typerend Grieks zijn voor mij de vissersboten, kleine huisjes met blauwe deuren, aandacht vragende zwerfkatjes en de vriendelijke lach van de lokale bevolking. Dit vind je op Kefalonia ook, echter is de bouwstijl van de dorpen wel een tikkeltje anders. Dit komt doordat het eiland vroeger bezet werd door de Venetianen.

Mijn favoriete dorpjes op het eiland zijn Assos en Fiscardo. Hier blijf je foto’s maken want elke straat is fotogeniek.  Zo doet Assos erg schattig aan met de pastelkleurige gevels van de huizen en restaurantjes waar heerlijke Gyros wordt klaargemaakt. Kleine vissersbootjes en zeilbootjes komen en gaan in de haven. Er is dus genoeg te zien terwijl je geniet van een overheerlijke Gyrosschotel met een Mythos biertje op het terras.

Het dorpje Assos is volledig autovrij en heeft een schiereiland met een Venetiaans burcht waar je zeker een bezoek aan moet brengen. De entree is gratis en je kunt er vanaf de parkeerplaats gemakkelijk naar toe wandelen. Het Venetiaanse burcht van Assos werd in 1574 gebouwd en had als doel om het eiland te beschermen tegen de Turken. Het uitzicht vanaf de burcht op het dorp is waanzinnig. Je moet hier dus zeker een kijkje gaan nemen!

Fiscardo is het meest noordelijke dorpje van Kefalonia. Het havenplaatsje straalt een bepaalde allure uit door de grote zeiljachten en het is dan ook niet gek dat celebrities zoals Tom Cruise en Madonna hier graag kwamen. Het dorp heeft een bepaalde aantrekkingskracht door de charme en sfeer en ook hier zijn er talloze toeristenwinkeltjes en gezellige terrasjes. Eettip: Aan de haven kun je dineren bij Vasso’s restaurant. Een fijne ambiance, geweldig eten én de vriendelijke obers maken dit tot het beste restaurant van Fiscardo.  

Kefalonia

Bezoek de Melissani grot

Tijdens het rondrijden merk je het direct, dit eiland is groener dan andere eilanden. Dit komt door het milde klimaat en de hogere luchtvochtigheid. Niet alleen boven de grond is de natuur prachtig, maar ook zeker ondergronds.

De Melissani grot heeft een grote indruk op mij achtergelaten. Het is echt een magisch plekje! Pas in 1951 werd deze grot ontdekt nadat het instortte. Er ontstond een gigantisch gat en het werd een toeristische attractie. Deze plek heeft echt iets sprookjesachtig en in de verhalen van de Griekse mythologie wordt vertelt dat dit de grot was van de Nimfen.

Mijn tip: Om het mooiste licht te hebben in de grot, is het aan te raden om deze grot tussen 12:00 én 15:00 uur te bezoeken. Je gaat dan met een klein bootje de grot is. In de middag vallen de zonnestralen exact door het gat en wordt het water mooi verlicht. Je maakt hier gegarandeerd geweldige foto’s.

Een jeeptour door de ruige natuur

Op vakantie vroeg op staan, daar ben ik normaal niet zo van, maar nu wilde ik wel een uitzondering maken voor een avontuurlijke tocht naar de top van Kefalonia. Maki van Outdoor Kefalonia stond tijdens zonsopgang te wachten met zijn Landrover Defender om ons kennis te laten maken de ruige kant van Kefalonia. De wegen zijn niet overal geasfalteerd, dus zijn we erg blij met de autorij-skills van onze gids. Eerst maken we een stop in een oude stad, dat helemaal verwoest is tijdens de aardbeving in 1953 en daarna is verlaten. De natuur heeft deze stad volledig overgenomen en het is volledig overwoekerd.

Op onze avontuurlijke tocht richting het nationale park komen we heel veel geiten tegen en vertelt onze gids een grappig feitje. Op dit eiland wonen er meer geiten dan mensen! We klimmen met de 4-wheel drive naar de hoogste toppen van Kefalonia en worden na het passeren van diepe afgronden, getrakteerd op een helder, panoramische uitzicht.

Kefalonia

Lokale wijn proeven

Ik heb nooit geweten dat Kefalonia zo berucht is om de smaakvolle wijnen. De Robola wijn wordt alleen op Kefalonia geproduceerd. Het is een fruitige wijn met een lichte citrus smaak en een perfect drankje tijdens een warme zomerdag op een Griekse taverne.

Ik bracht een bezoek aan Divino Wines & Vinegar in het piepkleine dorpje Pessada. Een bijzondere plek aangezien deze wijnmakerij al 3 generaties lang bestaat. We stapten binnen in een schuur dat meer leek op een antiekmuseum dan een wijnmakerij.  Daar werden we verwelkomd door de gastvrije eigenaar Makis, die al een aantal wijnen voor ons had klaarstaan. Ik ben absoluut geen expert op het gebied van wijnen, maar Makis neemt je echt mee in het productieproces en beschrijft de verschillende smaken tot in de detail. Het was een zeer leuke ervaring en we namen drie wijnen èn een flesje balsamico-azijn mee naar huis, want die produceren ze hier ook!

Geschreven door Maaike Schuurman van www.travelstore.nl