Jeetje, het is gewoon alweer vijf jaar geleden dat ik Reismuts het online web opgeslingerd heb! Zo voelt het helemaal niet. Ik zie mezelf nog in mijn appartement aan tafel zitten met mijn laptop voor me. Ik zat vooral met mijn handen in het haar. Het idee van een blog beginnen was vrij logisch ontstaan, maar een blog bouwen… Dat was even andere koek. Nu, vijf jaar later, ben ik wel wat wijzer geworden in de wereld van blogs. Overweeg je een blog te beginnen of ben je een beginnende blogger en kun je wat tips gebruiken? Hier komen ze!

Allereerst: begin!

Of je nou een online plek zoekt om foto’s met vrienden en familie te delen, je hobby breder wilt maken of er uiteindelijk je baan van wilt maken, alles begint met een simpel begin. Een gratis WordPress blog is daar prima voor. Het geeft je de kans om te verkennen wat je precies wilt en van daaruit verder te gaan bouwen, schrijven en ontdekken.

Niet alles direct perfect

Dat brengt me meteen op de tweede tip. Het technisch ontwerp van je beginnende blog hoeft echt niet meteen perfect te zijn. Als ik de eerste versie van Reismuts zie, nou dat verschilt nog wel even van de huidige site. Ik gebruikte toen een gratis WordPress thema met een heel andere structuur. Al doende merkte ik dat het steeds minder paste bij waar ik heen wilde met de blog. Dik twee jaar geleden ben ik daarom overgegaan naar een ander thema, dat ik vandaag de dag nog steeds heb. En nog steeds sleutel ik regelmatig aan de opzet van de site. Echt ‘af’ is ie nooit.

Dit is de eerste versie van Reismuts

Je ontwikkelt als blogger

Ook in het schrijven zul je veranderen en ontwikkelen. Begin maar gewoon met wat jij kwijt wilt. In het begin schreef ik lange reisverhalen. Nu schrijf ik liever concretere berichten waarin ik tips mee geef. Bijvoorbeeld zoals dit bericht. En ik gebruik meer koppen om de tekst te verdelen. Dat vind ik zelf prettiger lezen, dus ik denk mijn lezers ook. Uiteindelijk als je wilt dat je blogberichten ook gevonden en gelezen worden door meer mensen, is SEO belangrijk voor de vindbaarheid van je website. En zo leer je steeds meer over het online vak.

Je wordt vanzelf technischer

Een website bouwen is nieuw en kan enorm ingewikkeld zijn voor een beginnende blog. Maar echt, als ik het kan, kun jij het ook! Met plug-ins kun je allerlei mogelijkheden aan je website toevoegen en inbouwen.  Via Google vind je ook genoeg ervaringen van anderen.

Extra tip: als je een grote verandering wilt doorvoeren, zorg wel dat je altijd nog terug kunt naar de vorige versie van je site, voor het geval er iets mis gaat. Want tja, je leert ook doordat er wel eens iets fout gaat.

Blijf bij jezelf

Vind je het leuk om naast bijvoorbeeld je passie voor reizen ook over andere passies te schrijven, of over persoonlijke dingen? Doen! Zie je dat niet zitten? Doe het dan vooral niet. Het is JOUW blog, dus je mag precies doen waar je zin in hebt en waar je je goed bij voelt. Jouw authenticiteit is wat de lezers leuk gaan vinden aan jou.

Een kleine kanttekening: het helpt je lezers wel door kenbaar te maken wat ze op je blog kunnen vinden. Bijvoorbeeld in een “over mij” pagina vertel je waar je zoal over schrijft. Ook door de opbouw van je menu en categorieën kun je je diversiteit een beetje structureren. Zo schrijf ik bijvoorbeeld 95% over reizen. Deze berichten vind je per bestemming in het menu terug. Eens per maand deel ik een persoonlijke terugblik en deze zijn gegroepeerd in de categorie “personal” en in het menu onder “persoonlijke berichten“.

Bedenk realistische doelen

Leg jezelf niet teveel doelen op. Je hoeft niet iedere dag/week/maand op je beginnende blog te schrijven. Schrijf en deel wanneer je wilt. Het laatste wat je wilt is dat bloggen je stress oplevert, het moet wel leuk blijven. En dan komen je resultaten vanzelf.

Om je bezoekers een beetje betrokken te houden is ongeveer eens per week posten prettig. Maar ik heb wel eens twee maanden niets gedeeld en gelukkig zag ik de bezoekersaantallen daarna niet dramatisch kelderen. Dus don’t worry als het een keer even anders loopt dan je van plan was.

Investeer tijd

Bloggen kost tijd. Sommige zeggen veel tijd, anderen vinden het meevallen. Het ligt er een beetje aan hoe vlot je schrijft en hoe vaak je wilt posten. Per bericht ben ik wel een paar uurtjes zoet met schrijven, nog een keer bekijken en foto’s nemen of uitzoeken. Op reis probeer ik altijd al wat concept berichten te schrijven, zodat ik ze thuis alleen nog maar hoef uit te werken. Dan gaat dat vaak sneller, omdat alle info die ik kwijt wil dan nog vers in mijn geheugen zit.

Inspiratie komt

In het begin borrel je vast van de ideeën voor je beginnende blog. En dan… Iedere blogger kent de momenten wel dat je even niet weet wat je wilt schrijven. Je hebt een bepaald idee in je hoofd, maar je krijgt het niet leuk uitgetypt. Of het ontbreekt je zelfs aan een idee. Geen zorgen, dat komt echt wel weer goed. Mij helpt het soms om door foto’s van vorige reizen te scrollen. Dan komen de herinneringen en daarmee de nieuwe ideeën vaak zo bij me binnen.

Misschien brengt een blog van iemand anders je op inspiratie. Let er daarbij op dat je niet gaat kopiëren. De ander heeft er tijd en aandacht aan gegeven en het is gewoon niet tof als je dat zomaar over neemt. Bovendien zul je door Google gestraft worden met minder vindbaarheid, omdat dubbele content niet wordt gewaardeerd. Dus je schiet er echt niets mee op.

Geld verdienen?

Geld verdienen met je blog klinkt erg aantrekkelijk hè? Dat is het ook en het is ook echt mogelijk. Bijvoorbeeld met affiliate marketing. Tradetracker is een bekend platform. Ook kun je leuke samenwerkingen met bedrijven aan gaan. Maar voor je je baan opzegt, wacht nog even. Het kost namelijk tijd, geduld en veel inzet om er echt geld mee te kunnen verdienen.

En mijn tip is vooral laat de financiële voordelen niet je blog bepalen. Je lezers volgen je graag, omdat ze jou leuk vinden en graag lezen wat jij leuk vindt. Als je teveel gaat schrijven om maar geld te verdienen en/of wel erg veel – schreeuwerigere – reclame gaat plaatsen, gaat dat denk ik op de langere termijn lezers kosten. En dus ook minder inkomsten opleveren. Het is goed om de balans te bewaken tussen vrije artikelen en artikelen met affiliate links of advertorials.

Heb je nog andere vragen over een beginnende blog die niet in dit bericht aan bod zijn gekomen? Stel ze gerust aan me en dan probeer ik je zo goed mogelijk te helpen.