Met de auto op vakantie, ik hou ervan! Dat betekent voor ons vaak dat we er een roadtrip van maken langs verschillende plekken en dat vind ik super leuk. Ook de onafhankelijkheid van reizen met eigen vervoer bevalt me wel. Gaan en staan waar je wilt. En het inpakken gaat een stuk makkelijker. In de auto kunnen we immers meer meenemen dan in het vliegtuig. Naast de berg bagage zijn er nog wat andere dingen waar je aan moet denken voor je vertrekt. De bagage laat ik aan jou over, ik ga je vertellen waar je ook nog aan moet denken als je met de auto op vakantie gaat.

Laat je auto nakijken

Verzeker jezelf ervan dat je auto in orde is voor je vertrekt. Een aantal punten kun je zelf nakijken, zoals de bandenspanning en het oliepeil. Wil je meer laten controleren, maak dan nog even een afspraak met je garage. Vaak bieden ze een soort ‘vakantiecheck’ aan.

Check de dekking van je verzekering

De meeste autoverzekeringen zijn in de meeste Europese landen geldig, maar check dit wel vooraf op je groene kaart. Kosovo is bijvoorbeeld vaak uitgesloten. Mocht je autovakantie daar heen of doorheen gaan, dan zul je aanvullend moeten verzekeren.

Denk ook aan het Europees schadeformulier, dat je nodig zult hebben als je onverhoopt een ongeluk krijgt. Heb je deze niet (meer), dan kun je die bij je autoverzekering opvragen.

Neem je rijbewijs mee

Ja duh! Maar toch. Ik neem nooit mijn portemonnee mee op reis. Dan heb ik namelijk een andere bij me. En daar zit mijn rijbewijs niet in, tenzij ik er aan denk… En dat ben ik dus wel eens vergeten. Niet slim. Want je paspoort is je identificatie, maar je rijbewijs is ook nodig als je bestuurder bent.

Vergeet ook de autopapieren niet. Ook deze dien je te tonen als je gecontroleerd wordt.

Kijk of alle bagage erin past

Toch even over die bagage… Het is natuurlijk verleidelijk om de hele auto vol te laden. Wel is het handig om voor vertrek je kijken of alles er wel in past en of je auto met alle lading nog steeds fijn rijdt. Ik vind het zelf prettiger als ik door de achteruitkijkspiegel kan kijken terwijl ik rijd. Daarom proberen we de auto niet te hoog te laden.

Vooral tijdens kamperen hebben we enorm veel spullen bij. We hebben het er wel eens over dat we er misschien niet aan ontkomen om een keer een aanhangwagen mee te gaan nemen. Dan moeten we wel nog een trekhaak aanschaffen. Olifant-trekhaken biedt er verschillende aan voor vrijwel alle automerken.

Denk aan pechhulp onderweg

Niets is zo vervelend als pech onderweg. Heb je pechhulp? En zo ja, geldt die ook in de landen waar je doorheen en naar toe reist? Anders kun je dit vaak nog kort van tevoren online regelen. En neem dan ook het telefoonnummer mee dat je belt bij pech. Misschien heb je daar nou net even geen internetbereik.

Regel de vignetten en milieustickers

In een aantal landen heb je een vignet nodig om er te mogen rijden. Deze kun je vooraf online kopen of ter plekke bij een grenskantoor. De prijs maakt vaak geen verschil.

Controleer de verplichte items

Eerder deelde ik al de regels omtrent de verplichte items, zoals een gevarendriehoek, een EHBO set en winterbanden. De regels over wat je in je auto bij je behoort te hebben verschillen per land.

Volg het weer

Regen vind ik nooit prettig om in te moeten rijden, zeker niet op onbekende wegen binnendoor of in de bergen. Liever plannen we onze roadtrip zo dat we in droog weer de weg op gaan. Om dit te kunnen bepalen, volg ik de weersvoorspellingen altijd.

Speciaal voor de wintersporters en andere reizigers die naar koude bestemmingen rijden, denk ook aan antivries in je ruitensproeier, een krabber voor je ruiten en slotontdooier.

Zorg voor wegenkaarten

De ‘good old’ papieren wegenkaarten vind ik altijd iets romantisch hebben om te gebruiken. Maar eerlijk is eerlijk, Google Maps vind ik handiger. En om niet voor verrassingen te komen staan dat er ergens geen internet verbinding is, download ik de kaarten van de landen altijd vooraf. Zo kan ik ze ook offline gebruiken. De wegenkaarten gebruik ik als back-up.

Met deze tips ben je klaar om met de auto op vakantie te gaan. Fijne reis!

Wil je weten hoe ik over samenwerkingen denk? Lees dan hier verder.