Na vijf jaar bloggen en vijftien jaar over de wereld reizen ben ik eens gaan zitten en nadenken over welke verre reizen ik het allermooiste vond. Het leek me leuk om samen met jou op deze mooiste verre reizen terug te blikken. En natuurlijk vertel ik je ook waarom deze vijf mijn favorieten zijn!

Jordanië – 2019

Met stip op nummer één staat de reis die ik eerder dit jaar met mijn gezin maakte. Jordanië had in 2010 mijn hart al veroverd toen ik er een solo reis naar toe maakte. De vraag “wat is het mooiste dat je ooit gezien hebt?” beantwoord ik sindsdien steevast met Petra. De roze stad in Jordanië vind ik echt magnifiek! Maar ook de Wadi Rum woestijn vind ik schitterend. Jordanië is een land waar je echt in een andere wereld belandt en dat vind ik geweldig.

Om dit jaar weer naar het prachtige land terug te keren, vond ik erg bijzonder. Reizend met een baby zag ik een nog vriendelijkere kant van de lokale bevolking. We werden overal met open armen ontvangen en dat is zo fijn!

Wel zag ik wat het toerisme met een land doet. De eerste keer was er in Petra bijvoorbeeld nog niets. Nu vind je na je klim naar de Monestary een restaurant en wc’s op de top. Staat Jordanië op jouw wensenlijstje, dan zou ik er niet te lang mee wachten nu het nog enigszins rustig is.

Indonesië – 2013

Dit land was al mijn lieveling voor ik er ooit een voet aan grond had gezet. De vader van mijn beste vriendinnetje is er geboren en zo ben ik een stuk opgegroeid met Indonesische cultuur. Dat wilde ik natuurlijk ook met eigen ogen gaan ervaren in het land zelf.

Wat me als eerste opviel, is dat er niet één cultuur is. De vriendelijkheid en gastvrijheid hebben alle mensen er gemeen, maar verder zijn er veel onderlinge verschillen tussen bijvoorbeeld boeddhistisch Java en islamitisch Lombok. En dat maakt het land zo aantrekkelijk, er is zoveel te zien en te doen. Van vulkanen beklimmen, tempels bezoeken en lekker relaxen op een mooi strand. En zelfs oerang oetans in het wild zien! Heel graag zou ik er weer naar terug gaan ooit.  

Panama – 2014

Een van de leukste dingen tijdens reizen vind ik om gewoon ergens te zijn en te verblijven om zo echt de lokale sfeer te proeven. En dat gebeurde in Panama. Met een vriendinnetje trok ik door het land tot we op Bocas del Toro een leuk huis in een leuke buurt konden huren. We deelden het met andere reizigers en hadden zo opeens ons eigen stekkie. Dat was zo fijn!

Vanuit ons huisje maakten we op de fiets steeds uitstapjes naar het strand, het stadje of waar dan ook. We leerden veel leuke mensen kennen. En ons huisje transformeerde naar gezellige hang out waar ’s avonds relaxte feestjes op de veranda ontstonden. De contacten die ik daar heb gelegd, bestaan nog steeds en dat vind ik zo tof!

Daarnaast is Panama een onwijs mooi en veelzijdig land. Een mooie skyline in de hoofdstad, dichte jungle en paradijselijke eilanden bij San Blas.

Peru & Bolivia – 2012

In Azië en Midden Amerika had ik inmiddels een aantal reizen gemaakt, ik was heel nieuwsgierig geworden naar Zuid-Amerika. En ik wilde heel graag naar Machu Picchu, omdat ik op een missie was om alle zeven wereldwonderen voor mijn 30e te bezoeken. Dus zo koos ik voor Peru en Bolivia. Er leek een nieuwe wereld voor me open te gaan. De cultuur daar is zo anders. Ik vond mijn lievelingsplek in de stad Cusco, waar ik bijna twee weken verbleef. En vanuit daar maakte ik trips naar – yes – Machu Picchu en naar de Amazone.

Het is een soort vrijheidsgevoel dat me het meest van deze reis bij is gebleven. Vooraf had ik namelijk niet echt een plan met wat ik allemaal wilde zien en zo kreeg de reis steeds spontaan verder vorm. Heerlijk is dat! Daarom is dit zeker een van mijn mooiste verre reizen.

Vietnam – 2014

In hetzelfde jaar als de reis naar Panama ging ik naar Vietnam. Die reis is best last minute ontstaan. Ik zou eigenlijk naar Zuid Afrika gaan, maar dat had ik gecancelled. En dus zocht ik een nieuwe bestemming. Ik was al naar het westen gegaan, het leek me logisch dan nog een keer richting het oosten te vliegen en zo werd het Vietnam. En dat was gaaf!!

Ik denk dat het komt door de beperkte voorbereiding en weinig verwachtingen, maar ik heb zo genoten van de rondreis! Zo’n impulsief besluit tot een reis pakte heel goed uit. Bovendien is Vietnam ook een veelzijdig land met een zware, maar indrukwekkende geschiedenis en schitterende natuur. En ik hou van de typische Aziatische sfeer.

Wat is jouw top 5 van mooiste verre reizen?