Enkele weken geleden liet Babette een leuke reactie achter op de post over alleen reizen. Ze vertelde erbij dat ze sinds oktober samen met haar vriend op wereldreis is. Dat prikkelde meteen mijn nieuwsgierigheid. Een lange reis rond de wereld. Samen met je vriend. Daar wilde ik wel meer over weten! Dus vroeg ik Babette naar haar ervaringen en die wil ze wel delen. Dit is haar verhaal.

Hi! Mijn naam is Babette. Ik ben 22 jaar en officieel nog woonachtig in Bussum, maar ingeschreven in Ede wat ik later zal toelichten. Mijn dagelijks leven bestond uit werken in de horeca en keihard sparen voor de wereldreis die ik ging maken met mijn vriend Chris. Uiteraard was er ook wel eens tijd en geld over om te gaan terassen 😉

Mijn vriend en ik zijn nu ongeveer 2,5 jaar samen waarvan we nog niet hebben samengewoond. Omdat we allebei een wereldreis wilden maken, woonden we beiden nog thuis om geld te besparen. Op dit moment zitten we in New Zeeland in een klein plaatsje genaamd Russel ( Noordereiland).

IMG_5475

Van droom naar plan
Hoe we op het besluit zijn gekomen om samen op wereldreis te gaan is nogal een grappig verhaal. We hadden beide plannen om te vertrekken toen we nog geen stel waren. We leerden elkaar beter kennen doordat ik 9 van de 10 keer in Ede was en hij daar woont. Ik vertelde hem over mijn wilde plannen om op reis te gaan, in de eerste instantie alleen Australië. Maar ik hou er niet van om alleen te zijn, ik vind het veel te leuk om mensen om mij heen te hebben en stiekem vond ik het wel heel erg spannend. Hij vertelde mij dat hij ook naar Australië ging en zo durfde ik de vraag te stellen of hij het een idee vond om samen te gaan. Chris antwoordde er ja op en zo begonnen wij het één en ander uit te pluizen om een jaar naar Australië te gaan.

Uiteindelijk leerden wij elkaar zo goed kennen dat er een relatie uit groeide. Een stel met nog steeds dezelfde plannen. Na samen meer dan een jaar keihard gespaard te hebben vonden we alleen Australië maar wat ‘saai’.. Tsja, wat je saai noemt 😉 Dus zijn we naar een reisbureau gegaan met het wilde plan om te starten in de volgorde : Indonesië, Australië, New Zeeland, Hawaï en California. Het paste in ons kostenplaatje en voila! De tickets waren geboekt en verspreid over 8 maanden. (1 maand Indonesië, 4/5 maanden Australië, 6 weken New Zeeland, 1 week Hawaï en 1 maand California.)

De voorbereiding
Doordat je samen op reis gaat, is het nogal wat geregel van beide kanten. Maar dat hangt van jezelf af hoe strak je dingen geregeld wilt hebben. Een belangrijk iets voor ons was een goede reisverzekering en het afsluiten van een samenlevingscontract. Je zal wel denken, een samenlevingscontract? Juist ja!

Wij hebben alles samen geboekt, de vluchten onder 1 hoofdboeker, 1 hoofdverzekerde met ieder een eigen polis voor de verzekering en het contract. Wat betreft het contact was dit misschien wel het laatste waar wij aan moesten denken. Mijn moeder vertelde dat stel in het ergste geval één van ons een ongeluk krijgt, dan ben je als ‘vriend/vriendin/partner’ verzekerd dat je bij je partner terecht kan in het ziekenhuis en dat je ook bevoegd bent beslissingen te nemen over die persoon. Hetzelfde geldt voor het gebruiken van bankrekeningen en verkrijgen van eventuele andere informatie die nodig is.

IMG_2424

Ik weet uit ervaring dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Aangezien zij het goed kan uitleggen heb ik dit toen samen met mijn moeder voorgesteld aan Chris en die was het er helemaal mee eens. Het laatste wat je namelijk wilt, is buitengesloten worden als er iemand waarvan je houdt in het ziekenhuis ligt… Plus het feit is ook dat de ouders niet perse dan hoeven over te vliegen om eventuele beslissingen te nemen. Het contract werd pas 100% geldig als je beide op 1 adres stond ingeschreven. Vandaar dus dat ik in Ede sta ingeschreven 🙂 .

Voor de rest zijn het standaard dingetjes die je moet regelen zoals voor iedere reis. Je werk, ontslag of tijdelijk verlof. Spullen die je moet meenemen, EHBO kit, etc.

De voors en tegens van samen reizen
Mijn grootste angst voor de reis was dat Chris en ik uit elkaar zouden gaan. Hij heeft me vaak van te voren gerustgesteld: “het komt goed”, maar toch was dat een onzeker puntje van mij. Uiteindelijk is die beslissing de beste beslissing die ik genomen heb. Nadat we terug komen willen we gaan samenwonen en een reis zoals dit is de beste test die je kan hebben. We hebben echt wel onze ruzietjes gehad hoor, de ene wat heftiger dan de ander, maar dat hoort erbij. Je zit natuurlijk 24/7 op elkaars lip.

Je leert elkaar onwijs goed kennen door zo’n reis samen te maken. Tevens is het erg fijn om iemand om je heen te hebben waar je alles bij kwijt kan. Uiteindelijk na 6 maanden al achter de rug zijn we er toch wel echt achter gekomen dat we 100% op 1 lijn liggen qua gevoel, gedachten en avontuur. Ondanks dat we op die vlakken op 1 lijn zitten, zijn we wel verschillend qua karakter. Zo motiveren wij elkaar op vlakken waar het nodig is. We zijn nu al bijna bij het einde van onze reis en we hebben samen alle ervaringen gedeeld wat werkelijk geweldig is geweest.

IMG_6847

Favoriete momenten en ervaringen
Favoriete ervaringen van mijn reis vind ik lastig te benoemen. Op persoonlijk gebied was het huis zien waar mijn vader is geboren en opgegroeid in Indonesië op Sumatra (toendertijd Nederlands Indië). Alle allochtonen werden een paar jaar na de 2e wereldoorlog verplicht om Indonesië te verlaten. Zo dus ook mijn vader. Op zijn 5e levensjaar verhuisde hij met zijn ouders terug naar Nederland. Zijn huis staat er nog steeds en hij is er zelf 5 jaar geleden voor het eerst naar terug gegaan. Ik denk dat dat toch echt mijn highlight was.

Daarbij is een deel van de familie van mijn vaders kant vroeger met een enkele reis de boot opgestapt naar Australië om daar een bestaan op te bouwen. Die familie heb ik ook mogen ontmoeten in Australië. Het ging om 5 neven met aanhang/kinderen etc. Heel bijzonder om zo eens de gelijkenissen te zien aangezien ik in Nederland verder niets meer van mijn vaders kant heb qua familie.

IMG_2193

Een andere persoonlijke highlight was het ontmoeten en het leren kennen van de cultuur van mijn vriend Chris. Chris is half Moluks en samen met zijn ouders hebben wij de eerste 3 weken van Indonesië door gereisd om ook naar Ambon te gaan waar zijn familie nog woont. Het was heel interessant en bijzonder om bij locals te verblijven, vooral op het eiland Ambon wat alles behalve toeristisch is. In totaal zijn we in Indonesië op 4 eilanden geweest. Sumatra, Java, Ambon en Bali.

En als ik nog 3 highlights mag geven over de landen zelf, zou ik het absoluut aanraden om een tour te doen naar Alice springs/ Ayers rock in Australië. Heel veel hiken en in sleepingswags slapen onder de mooiste sterrenhemel die je ooit gezien hebt. Je zit er wel met 41 graden, maar alles is het dubbel en dwars waard. Net zoals de Sealy Tarns Track in New Zeeland bij Mount Cook en de Tongariro Crossing bij Whakapapa in New Zeeland.

IMG_8712

Let wel op bij de Sealy Tarns Track, het is ontzettend zwaar, de zwaarste hike die ik ooit gedaan heb. De tongariro crossing was een eitje vergeleken met deze. We hebben uiteindelijk 1 kilometer moeten klimmen naar boven via trappen en de laatste 500 meter letterlijk moeten klimmen en klauteren over stenen. Tussen de trappen heb je weinig rechte stukken wat je amper de kans geeft om je benen even te laten rusten. Maar zodra je aan de top bent, is het uitzicht goud waard en had je het nooit willen missen. We hebben Amerika nog te gaan dus helaas nog geen highlights daarover!

IMG_8208

Ga ervoor!
Tijdens de reis hebben we zeker wel tegenslagen gehad. Toen het geld erg hard ging en wij 25 sollicitaties de deur uit hadden gegooid zonder respons in Australië, kregen we het toch wel een beetje benauwd. We hebben toen even een week goed diep in de put gezeten tot we uit eindelijk goede berichten binnen kregen en we beiden aan de slag konden. Hoe je er mee om gaat? Elkaar proberen te blijven motiveren om door te gaan, elkaar helpen door te zetten en elkaar troosten wanneer nodig. Soms moet je ook gewoon denken : F*ck the Money. En het gewoon doen. Klinkt algemeen, maar als je er tegen aan loopt, zul je begrijpen wat ik bedoel 😉

Wat ik mee wil geven aan de mensen die er over na denken om een reis te maken is ga er voor en wees vooral niet bang om te gaan. Of je nou een stel bent of alleen, overal kom je mensen tegen, maak je vrienden en deel je nieuwe ervaringen. Wees vooral jezelf en ga er voor. Het is een lifetime experience you’ll never forget.

Mijn ultieme tip is toch echt wel om niet teveel te plannen, maar laat het op je afkomen. Wij hebben heel erg gemerkt hoe onze plannen iedere keer zijn veranderd. Als je meerdere vluchten boekt, kijk dan ook altijd of je ze kan verzetten voor een bepaald bedrag. Doordat wij alle vluchten bij 1 reisbureau hadden geboekt, kostte het ons 150 euro p.p. om de data te veranderen, maar dan mochten we wel alles omgooien. Wij hebben het 2 keer gedaan en komen nu 3 weken eerder naar huis dan gepland.

IMG_8737

Ultieme vrijheid
Voordat wij op reis gingen keek ik het meeste uit naar ultieme vrijheid. In Nederland word je soms zo in een hokje geplaatst en kan je niet zwemmen in ruimte. Dat was werkelijk heerlijk op reis. Vrijheid in je doen en laten en iedere dag bedenken wat je de volgende dag gaat doen. Wij hebben wel echt een aantal momenten gehad dat je pas beseft wat je eigenlijk aan het doen bent en wat een geluk je maar hebt dat je zo’n reis mag maken. Vergeet vooral niet te genieten! (en af een toe het thuisfront te updaten 😉 )

Een reisblog bijhouden is overigens ook erg leuk. Het is een mooie herinnering voor later om het terug te lezen. Wij hebben www.pindat.com gebruikt. Je kan alles offline schrijven en foto’s offline toevoegen. Zodra je internet hebt kan je ze uploaden en mensen krijgen een e-mailbericht binnen. Erg fijn!

En wat denk jij? Is een wereldreis samen met je vriend of vriendin iets voor jou?