Het is alweer zeven jaar geleden dat de blog Reismuts het digitale levenslicht zag. En nog steeds schrijf ik met veel plezier verhalen over mijn avonturen op deze prachtige wereld. Ooit begon het als hobby. Inmiddels heb ik er deels mijn werk van gemaakt. Er zijn natuurlijk verschillende redenen om te bloggen. Als hobby, de blog als je bedrijf of zakelijk bloggen als ondernemer. Wat de reden voor je blog ook is, het allerleukste is wanneer die ook daadwerkelijk gevonden wordt door Google en door mensen gelezen wordt. Deze tips voor beginners helpen jouw vindbaarheid met een vliegende start op weg.

Om te zorgen dat je blog gevonden wordt door Google is seo erg belangrijk. Seo staat voor Search Engine Optimalisation; in het Nederlands vertaald is dat zoekmachineoptimalisatie. Ok, maar wat betekent dat dan? Seo is eigenlijk een verzameling van technieken die bedoeld zijn om je website zó te verbeteren dat zoekmachines hem beter kunnen lezen en kunnen waarderen. En dat is super belangrijk. Je schrijft immers met de bedoeling dat anderen het gaan vinden en lezen. Zomaar een tekst schrijven en op internet knallen, dat leidt eigenlijk nergens toe. Het is belangrijk seo technieken toe te passen, zodat je bij zoekopdrachten in Google op woorden uit jouw blog bovenaan terecht komt. Dan is de kans groter dan mensen naar je blog toe gaan en die lezen.

Er zitten technische aspecten in seo die betrekking hebben op de website en veel punten die betrekking hebben op de content, dus op de teksten van je website. Op die punten deel ik simpele seo tips voor beginners met je die jouw seo een vliegende start geven.

#1 Start met een seo cursus

Seo is een vak apart. Veel ervan kun je jezelf eigen maken door blogs te lezen (zoals de blog die je nu leest) en boeken te kopen. Dat kost wel veel tijd. Ook verlies je tijd met uitzoeken wat nou relevante en actuele informatie is en wat niet. Er verandert namelijk nogal eens iets. En dan moet je het ook nog eens zelf naar de praktijk gaan vertalen op jouw eigen website. Om je online vindbaarheid een boost te geven is een seo cursus volgen een goede start. Op die manier neemt iemand je mee in de technieken van seo en kun je direct vragen stellen over hoe het dan voor jouw blog het beste ingezet kan worden. Na een korte maar intensieve cursus van een dag kun je al direct echt aan de slag.

#2 Eerst schrijven, dan seo toepassen

Als je (nog) geen seo specialist bent, dan zit het seo-proof schrijven nog niet in je genen. En dat kan behoorlijk blokkerend werken voor het creatieve proces van teksten schrijven. Daarom adviseer ik je om eerst je verhaal te schrijven. Type je gedachten en ideeën helemaal uit. Daarna kun je de seo principes die je belangrijk vindt toe gaan passen. Daardoor zul je wel aanpassingen in de tekst moeten doen, maar bescherm je je creatieve proces èn zorg je voor vindbaarheid van je blog.

#3 Kies een zoekwoord dat je doelgroep ook echt zoekt

Een van de belangrijkste punten in seo is het zoekwoord waar je op gevonden wilt worden. Om het juiste zoekwoord te bepalen moet je jezelf openstellen en denken zoals anderen (waarschijnlijk) denken. Zeker bij het schrijven van zakelijke blogs met veel jargon taalgebruik moet je je afvragen of de mensen die je wilt bereiken wel dezelfde woorden gebruiken.

Stel je hebt een kattentrimsalon en je wilt gevonden worden op de speciale behandelingen die je hebt. Jij noemt een behandeling “facial trim”, wat technisch gezien de juiste term is. Maar jouw doelgroep – de mensen die je naar je website wilt lokken om een trimbeurt bij jou te boeken – kennen die term niet of nauwelijks. En als je in deze zoekopdracht op Google kijkt, zie je ook resultaten die helemaal niet relevant zijn. Als je dit zoekwoord dan in je tekst pakt, zul je niet veel door je doelgroep gevonden worden, simpelweg omdat niemand dit zoekwoord gebruikt.

#4 Ga niet over-seo-en

Teveel van het goede is nooit goed. Ga niet meteen heel veel seo technieken toepassen als beginner. Door alles erin te stoppen loop je namelijk het risico dat je het teveel doet, terwijl je eigenlijk nog niet goed weet wat nou precies waarvoor dient. Met als gevolg dat je tekst eigenlijk best wel onleesbaar wordt. Het zoekwoord regelmatig genoeg terug laten komen is immers belangrijk. Maar vaak leest het niet lekker als je in heel veel zinnen dezelfde woorden terug ziet komen. En leesbaarheid is natuurlijk ook wat waard. Op het moment dat je de seo principes meer onder de knie hebt, kun je stap voor stap meer technieken gaan toepassen en zo goed, maar gedoseerd seo toepassen.

#5 Verwacht geen wonderen

Op nummer 1 in Google gevonden worden, dat willen we allemaal. Helaas, dit gaat niet in één dagje seo toepassen in je blog. Google heeft tijd nodig om nieuwe websites en teksten te lezen en indexeren. De backlinks die je naar jouw website ontvangt worden vaak pas na enkele weken door Google gewaardeerd. En dus gaat er wel wat tijd overheen voordat je effect ziet van je seo werk. Hoeveel tijd precies is niet goed te zeggen. De ontwikkeling van je blog kun je in Google Analytics volgen.

Bovendien verandert je positie in Google. Ook al verander jij niets aan je blog, er spelen meerdere factoren. Zo is deze blog over wandelen in de omgeving van Tilburg enorm populair geweest tijdens de lockdowns en stond de blog op 1 in Google. Dat leverde veel bezoekers op de website op. De blog scoort nog steeds goed, maar het aantal lezers is sterk verminderd nu iedereen buiten de eigen woonplaats op vakantie is. En misschien schrijft er iemand een blog met hetzelfde zoekwoord die sterker gewaardeerd wordt en jou van je positie stoot. Dan heeft jouw blog weer een update nodig. Dus verwacht geen wonderen, maar volg gewoon rustig hoe het met je blog gaat.

Nog meer tips

Deze tips helpen je als beginnende of gevorderde blogger op weg met beter gevonden worden. Wil je echt stappen maken met je blog en er zelfs geld mee verdienen? Dan is er natuurlijk meer voor nodig dan alleen deze SEO tips. Chris van Wereldreizigers heeft maar liefst 100 tips voor startende en gevorderde reisblogs op een rij gezet om je te helpen met jouw stap richting digital nomad!

Met deze tips ga jij als beginner een vliegende start tegemoet met het toepassen van SEO op jouw blog!

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen.