“Is het niet lastig om vegetariër te zijn?” Die vraag heb ik al heel vaak te horen gekregen. Ehm, nee, eigenlijk niet. Ten minste, ik vind het voor mezelf niet lastig, misschien eerder voor mijn gezelschap. En, eerlijk is eerlijk, ik zondig. Zo heel af en toe eet ik namelijk wel vis. Dat zou mij dan een flexitariër of pescotariër maken, whatever, ik geef de voorkeur aan vega.

“Is het dan niet een heel gedoe op reis, om daar iets vega’s te vinden?” Welnee! In de meeste landen heb ik vaak het gevoel gehad in het vegetarische walhalla te zijn beland 😀 Ook de wereldse recepten van Suus bewijzen dat vegetarisch eten wereldwijd is. Volgens mij is er geen land waar je niet vega kunt eten. Dit zijn in ieder geval mijn bevindingen!

Waar kun je als vegetariër goed terecht?
Eigenlijk wel in alle landen in Azië. Verreweg de meeste Indiase gerechten zijn van origine vegetarisch. Ook de Vietnamese keuken kent veel smaakvolle veggie gerechten die met noodles of rijst een heerlijke maaltijd vormen. Of wat dacht je van de Indonesische keuken met tahoe en tempe, jammie! Mocht je in Yogjakarta komen, make sure dat je naar Milas gaat, smullen van verrukkelijke vega gerechten in super mooie tuin.

milas

Dichterbij huis is Italië natuurlijk heel vega toegankelijk. Ik hou van Italiaans! Verse kruidenen groenten maken vrijwel iedere pasta smakelijk. En de Italiaanse keuken is wereldwijd verspreid, dus ook gemakkelijk in andere landen te vinden (in ieder geval een pizza of pastaatje).

Argentinië vond ik verrassend. Het land staat bekend om de bbq’s met beef, maar mijn ervaring is dat ze ook prima met vega gerechten uit de voeten kunnen, meer dan alleen empanadas met kaas. Naturaleza Sabia in Buenos Aires is één van mijn favo vega restaurants ter wereld.

San Telmo

Welke landen beter niet?
China vond ik minder geschikt. Daar eet men werkelijk alles dat kan kruipen, lopen of vliegen (Iiieee!!), om nog maar te zwijgen van de manier waarop men er soms eet met boeren en spugen… Enige voordeel is dat je in een gezelschap aan een draaitafel vaak verschillende gerechten bestelt, dus dat je zo verschillende groentegerechten kunt combineren. Maar, misschien door de taalbarrière, helaas ben ik een paar keer verrast door iets in mijn ‘groentegerecht’ dat toch echt verdacht veel op een botje of ruggengraat leek (jak!).

DSC_5881

Verder ben ik over het algemeen niet zo’n grote fan van Midden-Amerika, maar dat komt vooral doordat ik bruine bonen echt niet lust. Ik krijg het niet weg en tja, die zitten daar wel in veel gerechten.

De site Happy Cow kan ik alle vegetariërs (en iedereen die van lekker eten houdt) van harte aanraden. Je kunt er eenvoudig zoeken naar vegetarische of veganistische restaurants over de hele wereld en je specifieke wensen daarbij aangeven. Ook staan er reviews van voorgaande gasten op. De site heeft nog veel meer te bieden, zoals honderden recepten van allerlei internationale keukens. Zo zie je maar dat de vegetarische wereld best wel heel groot is 🙂