Travel is the only thing you buy that makes you richer. Een bekende quote die menig reiziger vast al eens gehoord heeft. De herinneringen die je op reis maakt, de mooiste momenten van je vakantie, hoe tof is het als je die niet alleen in je hoofd maar ook in je huis bewaard! Hoe dan? Ik geef je vijf ideeën voor je vakantieherinneringen in huis. 

Souveniertjes voor de sier

Koelkastmagneten zijn overal ter wereld bekende souveniertjes. Wij zijn er eerlijk gezegd ook dol op. Nog steeds kopen we op de mooiste plekken een magneet. Tot nu toe hebben we nog geen nieuwe plek in huis om ze allemaal op te hangen, maar die komt er vast nog wel. En voor iedereen met een metalen koelkast zijn ze natuurlijk super makkelijk op te plakken. 

Een andere favoriet, en ook lekker klein om mee te nemen, is een sleutelhanger. Ik heb er nog eentje aan mijn bos van Lombok waar ik tien jaar geleden was. Inmiddels is die aan vervanging toe en heb ik in Maleisië een nieuwe gekocht. iedere keer als ik de voordeur open doe of de auto start, brengt de sleutelhanger me even terug naar die fantastische reis. 

Souveniertjes die je in huis gebruikt

Maar nog veel leuker vind ik souvenirs waar je echt iets aan hebt in huis. Zoals een mooi een servies. Zo komt ons grote servies uit Hong Kong en ons servies voor wanneer we Aziatisch koken heb ik uit Vietnam meegenomen. Ook heb ik verschillende kleurrijke schaaltjes uit Turkije, Porto en uit Mexico. Het zijn stuk voor stuk mooie reminders aan die mooie reizen. 

Muren in de kleuren van je favoriete bestemmingen

Toen we ons nieuwe huis gingen verbouwen, hadden we behoorlijk wat punten waar Remco en ik het met elkaar over moesten hebben. Behalve de kleuren van de muren. Want in de woonkamer wisten we dat we heel graag de sfeer van Mexico wilden brengen. Dus kozen we voor een sigma verf in de kleur terracotta. Zodra we terug zijn van onze lange reis gaan we eindelijk planten kopen. Ik sta te popelen om een mooie cactus bij die muur te plaatsen.

 

De kinderkamer van Mats heeft dezelfde kleur groen als die van de jungle in Sri Lanka. En onze slaapkamer muur is gelijk aan de kleur van de zee op de Malediven. Hoe ik dat weet? Via de computer kun je dus heel handig via een foto achterhalen wat de kleurcodering is en die omzetten naar de kleur van je verf. 

Het mooie aan deze manier van je vakantieherinneringen in huis brengen is dat het voor anderen “gewoon een kleur is” en dus subtiel, terwijl het jezelf heel veel sfeer geeft en een duidelijke herinnering oproept. 

Naast muren kun je natuurlijk ook kiezen voor het verven van je deuren. Dat valt net iets minder heftig uit. Kies voor het beste resultaat op hout dan voor een sigma s2u nova primer als grondverf. 

Buitenlandse kunst aan de muur

In dit lijstje met ideeën voor je vakantieherinneringen in huis zou je verwachten dat ik foto’s aan de muur noem. Dat ga ik expres niet verder doen; dat kun je zelf ook wel bedenken. Maar wat wel leuk is en net iets meer uniek is een buitenlands kunstwerk aan je muur hangen. Wij hebben bijvoorbeeld in Indonesië een prachtig batik schilderij gekocht. Klinkt duur, maar voor een paar tientjes heb en er al eentje. En en je kunt het doek oprollen of opvouwen voor in je rugzak en dan thuis inlijsten. Op deze manier heb ik ook mooie werken uit Guatemala en Peru meegenomen. Op Sulawesi hebben we een klein werkje van een bekende kunstenaar gekocht dat gemaakt is met de modder van daar. Dat zit plat in een van de tassen. Dit soort werken brengen al die mooie vakantieherinneringen in huis terug. 

En soms hoeft het geen echte kunst te zijn. Wat denk je van de New York Times van je citytrip naar de Big Apple en die dan thuis inlijsten bijvoorbeeld. 

Meubels en accessoires van je vakantie 

Het liefst zou ik alle meubels uit India en Zuid-Oost Azië laten komen. Ik hou van de prachtig houtgesneden stoelen, gekleurd sloophouten kasten uit India en rotan meubels. Dit is wel een kostbare wens. Toch hebben we bewust voor een aantal meubelstukken uit Azië gekozen, zoals het TV meubel en de grote woonkamer kast als eye catchers. Deze hebben we via een grote winkel gevonden, dus niet zelf tijdens onze reizen meegenomen. Maar met de shipping mogelijkheden tegenwoordig zou dat wel steeds makkelijker kunnen. 

Accessoires voor in huis zijn makkelijker mee te nemen. In ons vorige huis hadden we bijvoorbeeld in Istanbul de perfecte lamp gevonden voor in de entree. Zo’n duizend-en-een-nachten lamp met alle kleuren. Dat bracht sfeer en fijne herinneringen terug. En past natuurlijk net wat makkelijker in je bagage dan een hele kast.

Hoe wil jij jouw vakantieherinneringen in huis terug laten komen?