Heb je enig idee hoeveel pretparken Nederland rijk is? Wel meer dan 40! Grote pretparken, kleinere pretparken, pretparken voor het hele gezin en pretparken gericht op jongere kinderen; ze zijn er in alle soorten en maten. En tijdens je vakantie kun je natuurlijk ook in het buitenland een tof pretpark bezoeken. Een dagje pretpark vind ik super gezellig! Wel is het fijn om je er goed op voor te bereiden, zodat je het maximale uit je dagje uit haalt. En zodat je een dag hebt om nooit meer te vergeten!

Je bezoek plannen

Je onvergetelijke dag naar een pretpark begint met een stukje voorbereiding. Het allerbelangrijkste: waar ga je geen en wanneer ga je? Niemand staat graag lang in de rij te wachten tot je eindelijk een attractie in mag. Om vervolgens 1,5 minuut later weer buiten te staan en naar de volgende lange rij te wandelen. Dus plan je bezoek zo gunstig mogelijk. En het verschilt nogal per pretpark wat de drukste dagen zijn. Er is ruime keuze in pretparken in binnenland en buitenland.

De grotere pretparken hebben slim in de gaten wanneer het doorgaans drukker is of juist rustig. En zij vermelden dit dan op hun website. Dus daar kun je deze nuttige informatie vaak vinden. Dinsdag is doorgaans overal rustiger dan andere dagen, zeker buiten de schoolvakanties. En met schoolgaande kinderen zijn studiedagen natuurlijk ook ideaal voor een dagje pretpark. In de winter is het ook vaak rustiger dan in de warmere maanden. Let wel, er kunnen dan attracties gesloten zijn. Maar een park zoals de Efteling wordt wel onwijs mooi omgetoverd in een winterwonderland.

Ga je in het buitenland naar een pretpark? Bedenk dat daar de schoolvakanties in andere periodes kunnen vallen, waardoor je onbedoeld op een drukke dag in het park kunt belanden. Dus check daar even wanneer de schoolvakanties zijn.

Bekijk ook goed de openingstijden. Want deze kunnen per seizoen verschillen. En het is natuurlijk jammer als je er veel te vroeg staat en de deuren van het pretpark nog niet open zijn. (Dan ben je wel zeker de allereerste!)

Voordelige entreekaartjes

Een dagje pretpark kan behoorlijk prijzig zijn. Daarom is het handig om zo voordelig mogelijk je entreekaartjes te scoren. Er zijn een aantal mogelijkheden voor een voordelig entreekaartje.

Sommige pretparken bieden online verschillende tarieven aan, afhankelijk van wanneer je gaat komen. Een beetje net zoals dat je je vakantie boekt. In het hoogseizoen betaal je meer dan in het laagseizoen. Ik koop mijn Efteling kaartjes altijd online. Dan kun je meteen zien welk tarief voor welke periode geldt.

Door het jaar heen zijn er allerlei spaaracties voor korting op entreekaartjes. De spaaracties van Albert Heijn en Jumbo zijn bijvoorbeeld erg bekend. Door volle spaarkaarten met zegeltjes te sparen kun je entreekaartjes met korting voor pretparken kopen.

Op diverse veiligsites worden ook regelmatig entreekaartjes met gereduceerd tarief verkocht. Let wel goed op dat je die vaak enkel binnen een bepaalde beperkte periode mag gebruiken voor toegang.

Efteling

Ben je van plan om vaker naar een bepaald pretpark te gaan? Overweeg dan een abonnement. Vaak heb je dat er namelijk na 3,5 keer gaan al uit. En het voordeel is natuurlijk dat je dan een jaar lang onbeperkt kunt gaan. Besluit je na een dagje pretpark dat je wel een abonnement zou willen? Vaak bieden pretparken dan het abonnement aan met korting van je dagticket.

Wat neem je mee?

Wat ga je meenemen tijdens je dagje uit naar een pretpark? In ieder geval niet teveel. Want je wilt niet de hele dag met een zware rugzak rond sjouwen. Die dan ook nog eens vol spullen zou zitten die je niet nodig blijkt te hebben. Maar je wilt ook niet steeds ontdekken dat je best wel handige dingen vergeten bent.

Rugzak

De weersvoorspelling is handig om te weten voordat je je spullen inpakt. Ik zou in ieder geval een rugzak aanraden. Dat is het meest praktisch om je spulletjes in te doen en de dag in het pretpark bij je te houden. En bij veel attracties kun je een rugzak makkelijk en veilig in je zicht leggen tot je er weer uit komt.

Eten en drinken

Ik neem altijd iets te eten en drinken mee. Afhankelijk van je budget neem je misschien wel gewoon al het eten mee dat je op een dag nodig hebt. Want eten en drinken is vaak behoorlijk prijzig in de pretparken. Maar ook al ben ik van plan in het pretpark te eten, dan nog neem ik altijd wel iets van een flesje drinken mee en wat koekjes. Stel dat ik dan ergens in een rij sta en een beetje trek heb, dan heb ik in ieder geval iets bij me.

Plastic zak

Veel pretparken hebben een wildwaterbaan of zoiets. Een attractie waar je met een beetje pech – of geluk – kletsnat wordt. Om te voorkomen dat alles in je rugzak drijfnat is, neem ik altijd een plastic zak mee voor de belangrijkste dingen. Dit is niet nodig wanneer je rugzak een regenhoes heeft.

Regenponcho of regenjas

Wil je niet de hele dag in kletsnatte kleding lopen? Neem dan een regenponcho of regenjas mee. Dat is niet alleen voor de natte waterattracties handig, maar ook voor het geval je op je dagje uit wordt overvallen door een regenbui. En een poncho of dunne regenjas neemt ook niet veel ruimte in je rugzak in. Een paraplu zou ik liever niet doen. Zo’n ding neemt onnodig veel ruimte in beslag in je rugzak. Bovendien vind ik het zelf irritant om met een paraplu tussen veel andere plu’s te lopen en te botsen.

dagje pretpark

Fijne schoenen

Een noodzakelijk item, maar wat je niet in je rugzak stopt, is een goed paar schoenen. Wat voor schoenen mag je helemaal zelf bepalen, als ze maar lekker lopen. Want reken er maar op dat je behoorlijk wat afstanden af zult leggen in het pretpark.

Speeltjes voor de kleinsten

Ga je met kleine kinderen? Dan is – naast luiers, flesjes en zo – een speeltje ook handig om mee te nemen. Dit kan wat afleiding bieden, terwijl je in een rij staat te wachten. Wat ook leuk is, is om ter plekke een speeltje te kopen. Dan heb je meteen een mooi souvenir voor je mooie dag uit.

Je weg door het park vinden

Vooral in de grotere pretparken kan het een uitdaging zijn je weg door het park te vinden. En om dan ook nog alle attracties bezocht te hebben waar je je vooraf zo op had verheugd. Het is slim om vooraf al eens de plattegrond online te bekijken en te bepalen waar je allemaal heen zou willen. Zo kun je de voor jou logische wandelroute al een beetje bepalen. Die kan natuurlijk op de dag zelf wel afwijken voor alle andere leuke dingen die je onderweg tegen komt. Of de nodige toiletbezoeken. Deel deze plannen ook met de andere gezinsleden of je vrienden, zodat jullie het ook eens met elkaar zijn. Misschien wil jij dolgraag in die achtbaan over de kop, maar ziet je vriendin dit echt niet zitten.

Veel pretparken hebben bij de ingang een papieren plattegrond. Ik streep altijd af waar we allemaal geweest zijn, zodat ik ook kan zien waar ik nog allemaal naar toe wil. Veel pretparken hebben een eigen pretpark app, zodat je ter plekke ook goed je weg kunt vinden. Heel erg handig! Ook zie je in zo’n app vaak de tijden van de theatershows in het pretpark.

Maar waar begin je met al die toffe attracties? Je kunt de tofste als eerste bezoeken of juist voor de afsluiting van de dag bewaren. Of je bedenkt een logische wandelroute langs alle gewenste attracties en laat je zo een beetje leiden. Ongeveer natuurlijk, want onderweg kom je vast allerlei andere dingen tegen die je aandacht trekken. Ik kies zelf altijd voor de eerste tactiek. Dus ik ga eerst voor mijn meest favoriete attractie. Stel dat die nou toevallig best ver lopen vanaf de ingang is, dan kies ik onderweg al wel een paar rustige attracties uit om in te gaan.

Lange rijen vermijden

Tenzij je mazzel hebt en op een rustige dag naar een pretpark gaat, kun je niet vermijden om in een rij te moeten wachten. Maar je hebt rijen en je hebt hele lange rijen. Die laatste wil je natuurlijk wel koste wat kost vermijden. Daarvoor nog even terug naar de apps van de pretparken. Vaak kun je daarin namelijk actuele informatie zien over hoe lang de wachttijd ergens is. En zo kun je je route langs de attracties een beetje bijstellen en een rustiger moment kiezen.

dagje pretpark

Een andere mogelijkheid die bepaalde grote pretparken bieden, is een fast boarding. Tegen betaling krijg je voorrang op andere bezoekers. Je kiest een tijdslot voor een bepaalde attractie en je neemt een andere ingang. Daar hoef je vaak maar enkele minuten te wachten tot je al in de attractie mag. Ik heb dit in Movie Park Germany gedaan. Het was toen best wel een drukke dag en we wilden wel graag alle attracties kunnen doen. Daarom koos ik er ter plekke voor om alsnog zo’n snelle toegang te kopen.

Nog een manier is om niet naast elkaar te zitten in een attractie. Ben jij bijvoorbeeld met tweeën, dan kun je soms plekjes opvullen van mensen die in oneven groepjes zijn. Zo ben je vaak sneller aan de beurt. In een aantal pretparken zijn hier speciale wachtrijen voor.

Het liefst wil je natuurlijk met lekker zonnig weer gaan, of dat het in ieder geval droog is. Maar op een dag waarop veel regen wordt voorspeld is het wel vaak veel rustiger! Alle mensen met een abonnement bedenken zicht vaak. En veek mensen verzetten hun dagje pretpark. Dat is goed nieuws voor jou, want daardoor hoef jij waarschijnlijk nergens lang te wachten. Dus laat je niet afschrikken door een voorspelling met veel regen. Vaak valt het weer in de praktijk best wel mee. Ik bedoel, hoeveel dagen regent het nu echt de hele dag? En vergeet je regenjas dan zeker niet!

Een dagje pretpark, een onvergetelijke dag!

Met al deze tips voor de voorbereiding van je dagje pretpark en tips voor op de dag zelf kun je een onvergetelijke dag verwachten!

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen.