Wandelen is een van mijn favoriete bezigheden, zowel thuis als op vakantie. Tsjechië heeft een heleboel mooie wandelmogelijkheden. Met name het noorden van het land is bekend om haar natuurschoon. In het zuiden ligt Podyji Nationaal Park. En dit park mag je beslist niet overslaan tijdens een rondreis Tsjechië. Het mag dan wel het kleinste van Tsjechië zijn, het maakt een onvergetelijke indruk!

Het Podyji Nationaal park ligt in het zuiden van Tsjechië in Moravië. In dit park vind je een van de laatst bewaarde riviervalleien van Midden-Europa. Deze vallei is nog helemaal intact zonder een enkele dam. Een uiterst bijzonder stukje natuur dus! Het hele park is 63 vierkante kilometer en daarmee lekker compact. Maar vergis je niet. Naast de unieke vallei is er nog een andere reden dat dit park een onuitwisbare indruk bij je achter laat.

Monument voor het IJzeren Gordijn

Je vindt hier namelijk naast het bezoekerscentrum Čížov overblijfselen van het “IJzeren Gordijn”. Dat vormde in de periode 1945 – 1989 een grens tussen het communistische Oostblok en het kapitalistische Westen. Behalve in Berlijn ben ik nog niet eerder bij een monument uit deze tijd geweest. Ik vond het heel indrukwekkend. Je ziet hier nog een stuk van het letterlijke gordijn, een grens van prikkeldraad aan palen. Ook zijn er wachttorens. Daar kun je niet meer in. En er liggen een aantal ijzeren kruizen waar in die periode wegen mee werden versperd.

Zodra ik langs het prikkeldraad liep, werd ik met mijn gedachten teruggeworpen naar die periode. Hoewel ik me er maar moeilijk een goede voorstelling van kan maken. Want tegenwoordig hebben wij zoveel vrijheid. Hoe gek en vreemd en vooral ook zwaar moet het zijn geweest dat er op een dag gewoon opeens een grens liep, die dan ook nog eens dicht was. Ergens in die afrastering is een opening, maar die was eigenlijk nooit open. Want de grens oversteken was zo goed als verboden. En dat je zus of oom aan de andere kant woonde, tja, jammer dan. Dat moet verschrikkelijk geweest zijn.

Bij het monument vind je informatieborden die je vertellen over hoeveel vluchtpogingen tot de dood hebben geleid. En hoeveel soldaten er gestorven zijn. Opvallend vond ik dat er een flink aantal soldaten door ‘ongelukken’ of zelfmoord gestorven zijn. Het leek wel of niemand daar wilde zijn.

Prachtige vallei voor wandelingen

Gek genoeg heeft het IJzeren Gordijn ervoor gezorgd dat de natuur in Podyji Nationaal Park zo ongerept is. Want jarenlang is er vrijwel niemand in het gebied geweest. Dat is vandaag de dag iets moois en unieks. Er zijn verschillende wandelmogelijkheden in Podyji Nationaal Park.

Hardeggska Vyhlidka

De meeste bezoekers wandelen vanaf het bezoekerscentrum over de geasfalteerde weg naar het monument voor het IJzeren Gordijn en daarna verder naar de Oostenrijkse grens. Vanaf het bezoekerscentrum is het ongeveer 3 kilometer lopen tot je bij Hardeggska Vyhlidka komt. Dit staat op de bordjes aangegeven. Maar eigenlijk kun je niet verkeerd lopen als je de weg gewoon volgt. Het klinkt als een makkelijke weg, maar de weg heeft meer hoogteverschillen dat de Zevenheuvelenweg bij Berg en Dal. En je loopt vooral in de zon zonder schaduw.

Hardeggska Vyhlidka is een prachtig uitkijkpunt aan de grens met Oostenrijk dat je met een kleine klim vanaf de geasfalteerde weg kunt bereiken. Het laatste stukje klim je over wat rotsblokken en dan kom je bij een oude uitkijkpost uit. Om de sfeer van de vorige eeuw mee te geven, hangen er afbeeldingen van soldaten die er toen de grens met Oostenrijk nauwlettend in de gaten hielden. Vanaf het houten balkon zie je het lieflijke plaatsje Hardegg liggen met een prachtig kasteel in het midden.

Vind je het leuk om echt te voet de grens over te steken? Wandel dan via de geasfalteerde weg nog een stuk verder en je loopt zo Oostenrijk in!

Wandeling door de bossen

Hou je meer van natuur, dan zijn er ook prachtige wandelroutes vanaf het bezoekerscentrum door de bossen. Met de rood-witte route dwaal je langzaam af richting de rivier de Dyje. Waar de route precies loopt, weet ik niet goed. Wij namen namelijk per ongeluk deze route, terwijl we naar Hardeggska Vyhlidka wilden gaan. Vaak wandel je in een nationaal park door de natuur en over onverharde bospaden en heide. Dat hadden we hier ook verwacht. Vandaar dat we de bossen inwandelden en de rood-witte route volgden.

Na zo’n 2,5 kilometer kwamen we bij een beekje aan. We vertrouwden de route niet helemaal en Google Maps vertelde ons dat we steeds verder van het uitkijkpunt af liepen. Daarom besloten we om te draaien. De weg terug is een stevige klim. En vanaf de bloemenweide kun je alsnog via het asfalt weer de juiste weg vinden. Eigenlijk was dit wel een hele leuke afwisseling, omdat je via deze wnadelroute echt door de ongerepte natuur wandelt.

Fietsen in Podyji Nationaal Park

Aangezien er een geasfalteerde weg door het Podyji Nationaal Park loopt, maakt dit het park ook heel geschikt voor fietsers. Zowel families met kinderen (met fietsen met versnellingen!) als wielrenners vinden het er een paradijs voor fietsroutes. Wij spraken wat mannen die er een jaarlijks uitje van maken om daar te gaan fietsen, omdat het zo’n bijzonder stukje Tsjechië is. Hardeggska Vyhlidka kun je overigens niet met de fiets bereiken. Het laatste stukje moet je echt even te voet klimmen.

Hoe kom je bij Podyji Nationaal Park

De vallei van de rivier de Dyje ligt tussen Vranov nad Dyji en Znojmo. Parkeren kun je gratis bij het bezoekerscentrum in Čížov. Google Maps is het makkelijkste om de precieze parkeerplaats te vinden. Met campers kun je daar ook staan. Je vindt er op borden informatie over wandelroutes en de omgeving.

In Čížov vonden wij slechts één restaurant waar je binnen of op het terras in de binnentuin terecht kunt voor hapjes en drankjes. Verder zijn er wat stalletjes waar je drinken en snacks kunt kopen. Heel slim, want verder kom je onderweg niets tegen. Dus zorg dat je voldoende water en eten bi je hebt. Vooral water, want over de weg naar Hardeggska Vyhlidka loop je op een zonnige dag echt veel in de brandende zon.

Znojmo is overigens ook een heel leuk plaatsje om te bezoeken met een bijzondere geschiedenis. In de tijd – eeuwen geleden – dat er veel veroveraars op de loer lagen, hebben de inwoners een compleet gangenstelsel onder de huizen gebouwd waar ze zich dan schuilhielden. En dat kun je tegenwoordig bezoeken.