Al langere tijd een populaire bestemming voor stedentripjes en nog steeds wint deze prachtige stad aan populariteit. En terecht. Anderhalf uur vliegen vanaf Amsterdam tegen vaak low-budget vliegprijzen en hup, je bent zo in een totaal andere omgeving, waar het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan. Ik heb het natuurlijk over Praag!

De stad heeft me werkelijk verbaasd met haar schoonheid en veelzijdigheid. Ik was er ten tijde van de overstroming van de Moldau, waardoor de stad niet overal begaanbaar was. Desondanks heb ik er een paar geweldige dagen gehad. Dit zijn mijn favoriete plekken in Praag!

De Praagse Burcht

Vanaf de overkant van de Moldau zie je haar al liggen op de heuvel. Het is één van de grootste paleizencomplexen ter wereld, dus niet voor niets dat je er niet een dag, maar zelfs dagen rond kunt lopen. Extra bijzonder is de wisseling van de wacht, die nog steeds ieder uur van de dag traditioneel plaats vindt bij de grote toegangspoorten. Wat minder sprookjesachtig, maar wel indrukwekkend, zijn de marteltuigen die je er kunt zien.

19.61

Het gouden straatje

Als je door de burcht nog niet terug in de tijd gezogen was, dan gebeurt dat wel in deze straat. Piepkleine 17-eeuwse huisjes kun je bezichtigen met originele meubels en ambachten. Frans Kafka leefde op nummer 22. Ook zijn huis kun je bezoeken.

goudstraat
frans

De Koninklijke Tuinen, Tuin op de Wallen en de Paleistuinen

Officieel zijn het drie verschillende tuinen, maar als je er rond dwaalt, lijkt het één grote tuin. Vanaf die op de Wallen heb je prachtig uitzicht over de stad. Zelfs in hoogseizoen kun je in deze tuinen rust vinden.

uitzicht tuin

De Astronomische klok

Deze vind je op het Oude Stadsplein en de Raadhuistoren (waar de klok zich in bevindt) kun je beklimmen. Het uitzicht over het plein en de rest van de stad is adembenemend.

Ook leuk: de meest romantische steden van Europa

klok

John Lennon muur

Niemand weet eigenlijk waarom juist daar zo’n eerbetoon is ontstaan, maar geweldig is het wel.

john

U Luzickeho seminare

Het is even zoeken, (bij mij kwam google maps eraan te pas) maar als je het gevonden hebt, is het wel heel cool. Dit is de op één na smalste straat ter wereld, 70 cm breed. Zo smal dat er stoplichten zijn om de doorgang van voetgangers te kunnen regelen. Ga je het straatje in, dan kom je bij een leuk restaurantje uit, Certovka Vinarna, waar ze heerlijke wijn en veel vega gerechten serveren op een gezellig terras. De pannenkoeken met ijs zijn een dikke aanrader!

straat

Naast deze favoriete plekken heeft Praag nog veel meer te bieden. Prachtige kerken en torens, statige overheidsgebouwen en een bijzondere Joodse wijk. En natuurlijk niet te vergeten de Karlsbrug. Maar die was gesloten toen ik er was 🙁 .

brug

Ideaal voor alle budgetten

Praag is toegankelijk voor werkelijk alle budgetten. In het Praque Square Hostel vlakbij het Oude Stadsplein heb je al een prima kamer vanaf twee tienjes. Maar ook luxere hotels met alle comfort zijn goed betaalbaar. Een totaaloverzicht van de bijna 5000 mogelijkheden vind je natuurlijk op booking.com. Net als het eten in de veelal internationaal georiënteerde restaurants. Wil je helemaal los gaan? Ook dat kan er prima, genoeg nachtclubs te vinden die tot in de vroege uurtjes door gaan.

Ben jij ooit al eens in Praag geweest?