Enkele weken geleden ben ik een lang weekend naar het kleine plaatsje Berg en Dal geweest, vlakbij Nijmegen, en ik heb daar de omgeving verkend. Gisteren had ik het geluk om weer in die omgeving te zijn. Ik vind het één van de mooiste plekken van Nederland. Ok, een hele week daar vertoeven is misschien een beetje lang, maar ik kan je wel tien redenen vertellen om in ieder geval eens naar Berg en Dal (en omgeving) te gaan!

1. Prachtige natuur

Berg en Dal ligt in een prachtig, bijna fabelachtig heuvellandschap. Verderop ligt het mooie natuurgebied Ooijpolder.
Bossen

2. In de actie

Of je nu van wandelen houdt, fietsen of motorrijden, het kan er allemaal. Veel hotels verhuren ter plekke fietsen. En er zijn diverse toffe wandelroutes. De N70 wandeling is de bekendste en leidt je over 8 bergen en door 8 dalen. Een andere wandelroute met verwijzingen naar dingen die zich er in de geschiedenis van de Romeinen en de Tweede Wereldoorlog hebben afgespeeld begint bij Hotel Holthurnsche Hof en is ook voor niet-gasten toegankelijk.

3. Oefenen voor de vierdaagse

Voor de fanatieke wandelaars is de Zevenheuvelenweg een goede test of je werkelijk je voornemen wilt verzilveren om aan de Nijmegense vierdaagse mee te doen.

4. Rijke geschiedenis

Het Nationaal bevrijdingsmusum in Groesbeek geeft informatie over de aanlooptijd naar de Tweede Wereldoorlog, de bezetting, de bevrijding en de wederopbouw. En de indrukwekkende Canadese militaire begraafplaats verdient ook een bezoek. Op 20 september aanstaande is de herdenking van operatie Market Garden. Daarvoor is er een groot scala aan activiteiten in de gehele omgeving.

5. Nijmegen op een steenworp afstand

Nijmegen is een gezellige stad met historische gebouwen, leuke en knusse winkels, goede en gevarieerde eetgelegenheden en natuurlijk de bekende Waalbrug.

6. Kamperen in de natuur

Er zijn diverse campings te vinden in de omgeving. Voor de echte kampeerliefhebbers is er natuurkampeerterrein Groesbeek in de Groesbeekse bossen, waar je je tentje tussen de bomen op kunt zetten. Bij aankomst even melden bij de boswachter.

7. Lunch bij De Kroon

De lunchroom zit vlakbij de kerk in Groesbeek. Van buiten ziet het er standaard uit, maar wacht maar tot je binnen zit. Tafels met vrolijk gekleurde barokstoelen. Een koffie of thee wordt geserveerd met een heel dienblad vol lekkers. En de lunch is minstens net zo uitgebreid en verrassend lekker. Ze verkopen er ook allerlei leuke dingen van winkeltjes uit de omgeving, al dan niet zelf gemaakt, zoals armbandjes en koektrommels met alle ingrediënten erin om koekjes te bakken.

8. Thee bij de Millinger theetuin

Een steenworp de andere kant op (ca. 12 km) ligt Kekerdom. Een half uurtje wandelen vanaf het kerkje door natuurgebied de Millingerwaard en dan kom je in een oase van rust met Aziatische decoraties. De thee is, anders dan je zou vermoeden, redelijk standaard: Pickwick, Yogi Tea, Twinnings, enz. Maar het eten… jammie! Een verrassende, kruidige Pakistaanse tomatensoep en zoete lekkernijen om je vingers bij af te likken.

Genieten in de theetuin

Genieten in de theetuin

9. Overnachten bij de Waard

Pijn in je kuiten van de heuvels of niet zo’n kampeerder? Overnachten in de Ooijpolder kan natuurlijk ook. B&B De Waard van Kekerdom heeft twee 2-persoons en een grote 4-persoons kamer, alle drie authentiek ingericht met zelfs kleine details om je in de kamers te laten tijdreizen.

Familiekamer bij De Waard

Familiekamer bij De Waard

10. Pannenkoeken bij De Duivelsberg

Voor jong en oud, pannenkoeken blijven lekker. Of je er speciaal voor naar Berg en Dal moet komen… dat weet ik niet. Maar smullen is het bij de Duivelsberg in ieder geval wel!