Als baby lag Mats vooral te tukken tijdens een vlucht, ongeacht of we ’s nachts of overdag vlogen. Dat is toch wel effe anders nu Mats een dreumes is. Hij is meer wakker, actiever en kan minder goed (lang) stil zitten. En hij is een paar kilo zwaarder om op schoot te houden. Na de tips voor vliegen met een baby is het tijd voor herziende tips voor vliegen met een dreumes!

Kies bij het boeken of inchecken fijne plekken

Een eigen stoel voor je dreumes is natuurlijk super relaxt. Daar moet je wel wat mazzel voor hebben, of je portemonnee trekken. De fijnste stoelen om te zitten bij het vliegen met een dreumes vind ik die tegen de keukens en wc’s aan. Bij die schotten voor je heb je vaak net iets meer ruimte voor je. Die stoelen zijn wel vaak wat duurder, juist vanwege meer beenruimte. En soms zijn er baskinets. Een dreumes is vaak te groot om erin te slapen, maar de regels verschillen per airline, dus vraag het gerust. Een stoel bij het raam vind ik ook fijn. Dan kan je dreumes naar buiten kijken en dat kan enorm boeiend zijn natuurlijk!

Laat op de grond spelen

Waar je ook zit, je dreumes is vaak nog klein genoeg om op de grond te laten zitten bij je voeten. Dan kan hij of zij daar wat spelen. En heb jij even het gewicht niet op je benen.

Gebruik het entertainment systeem

Thuis heeft Mats nauwelijks schermtijd en daar ben ik best wel trots op. Tijdens een lange vlucht is dat anders. Op vakantie doe je nou eenmaal leuke dingen die je thuis niet doet. Dus dan mag hij wel een filmpje kijken. (Bij ons is met vliegen met een dreumes bijna alles toegestaan voor een rustige vlucht.) Voor je het weet is er weer een uurtje voorbij.

Is er geen entertainment systeem aan boord, download dan voor je vertrekt wat filmpjes op je telefoon of tablet. Of doe dat sowieso, zodat je zelf iets anders eventueel kunt kijken. Een extra tip, probeer te vermijden om te demonsteren dat het entertaimentsysteem een touchscreen is… Toen Mats dat door had, was er geen houden meer aan.

Stop lekkere snacks in je handbagage

Of het per kind verschilt, weet ik niet, maar onze Mats is goed bezig te houden met eten. En daar maak ik tijdens het vliegen handig gebruik van op de onrustige momenten. Een banaantje, mini rijstwafeltjes, ik kies gezonde dingen die hij allemaal zelf kan eten, want dat vindt hij dan nog leuk ook. En wel tussendoortjes die niet teveel vlekken achter laten 😉

Denk aan de oortjes

Kindjes weten nog niet hoe ze hun oortjes kunnen klaren, als er tijdens het stijgen en dalen druk ontstaat. Je kunt helpen door op die momenten wat te drinken te geven. Of als je kindje een speen heeft, het zuigen daarop helpt ook.

Samen reizen, wissel af

Reis je samen met de papa, mama of iemand anders? Hou dan om beurten je dreumes tijdens de vlucht bezig. Zo kun je ook zelf even tussendoor uitrusten.  

NB: Reizen de ouders niet samen, denk dan wel aan de noodzakelijke formulieren om alleen met je kind te mogen reizen.

Neem speelgoed voor onderweg mee

Naast alle noodzakelijke dingen (luiers, doekjes) heb ik ook altijd speelgoed bij. En vaak juist de dingen waar hij thuis al even niet mee gespeeld heeft, zodat het weer opnieuw zijn aandacht vangt. Dat werkt ongeveer net zo goed als een nieuw kadootje geven. Let wel, kleine ballen of poppetjes vind zijn minder praktisch. Ze vallen onder een stoel, rollen weg, en drie keer raden wie het mag gaan zoeken en oprapen…

Probeer een jetlag te voorkomen

Vlieg je door tijdzones heen, dan kan je dreumes last van een jetlag krijgen. De beste manier om dat zoveel mogelijk tegen te gaan, is om mee te bewegen in de lokale tijd van je bestemming. En dat geldt voor zowel slapen en wakker zijn als voor eetmomenten. Probeer dat dan tijdens de vlucht al een beetje bij te sturen.

Lees ook: tips tegen een jetlag bij kleine kinderen

vliegen met dreumes
Als papa even opstaat, kan Mats op een eigen stoel zitten.

Gebruik een draagzak tijdens de vlucht

Een idee om je kleine te laten slapen, chillen en om het gewicht van je schoot te houden is om tijdens het vliegen met je dreumes hem of haar in een draagzak te dragen. Ik vind het een welkome afwisseling in houding. De draagzak hoeft helemaal niet strak te zitten, maar net genoeg als een soort hangmatje.

In de ene vlucht mochten we Mats in de draagzak laten slapen tijdens het landen, bij een andere kregen we toch het verzoek hem eruit te halen en met de gegeven riem aan mijn riem vast te maken. Dus het kan zijn dat je met opstijgen en landen je kleine uit de draagzak moet halen.

Rondlopen mag!

Behalve wanneer het lampje van ‘riemen vast’ brandt, mag je normaal gesproken zoveel rond lopen als je wilt. Dat is niet alleen leuk voor je dreumes, maar ook goed voor jezelf. En je kleine kan dan even kruipen of (aan de hand) lopen en zo zelf wat bewegen. Hij of zij vindt het vast ook interessant om de keuken in het vliegtuig te zien.

Blijf relaxt

Ja, haha! Dat is een uitdaging terwijl Mats zich voor de zoveelste keer van mijn schoot af wringt. Toch geloof ik er nog steeds in dat het echt werkt: des te rustiger je zelf blijft, des te rustiger zal je kind zijn. Niet dat ‘ie dan opeens wel stil zit hoor, maar het lijkt allemaal net even minder chaotisch 😉

En verder… Bedenk dat er een eind aan de vlucht komt. Over een paar uur komt er een einde aan het vliegen met je dreumes en ben je weer op de grond. En het komt allemaal weer goed! Fijne vlucht!