Een motorvakantie geeft enorm vrijheid. Het is heerlijk om de mooiste routes met je motor te tijden. En regelmatig even te stoppen om te genieten van de omgeving. Natuurlijk vraagt een motorvakantie wat voorbereiding. En het is verstandig om goed na te denken wat je precies allemaal meeneemt. Zodat je alles bij je hebt dat je nodig hebt, maar ook zeker niets overbodigs. Want zoveel bagageruimte heb je immers niet. Ik heb voor je op een rij gezet wat je moet meenemen tijdens je motorvakantie.

#1 Tassen

Om iets te kunnen meenemen tijdens je motorvakantie, moet je op je motor ook wel ruimte voor je bagage hebben. Dus het begint met welke tas neem je mee? Een tanktas past bij vrijwel iedere motor. Ik had een BMW F650 Scarver en daar zat een standaard tanktas bij. Handig, maar er kan niet heel veel in. Ik gebruikte die tas vooral voor kleine spullen, zoals mijn telefoon, portemonee, snacks, een leesboek en routekaart en zo. Eigenlijk vooral ook spulletjes waar ik onderweg zo bij wilde. Voor de rest van je bagage zul je moeten kiezen voor een rugzak of koffers.

Het voordeel van een rugzak vind ik dat het de balans van je motor niet beïnvloedt. Maar er kan natuurlijk lang niet zoveel in als in twee zijkoffers of een topkoffer.

#2 Kleding

Je motorkleding spreekt denk ik wel voor zich om mee te nemen tijdens je motorvakantie. Of vooral aan te trekken 😉 Hoewel, het is wel handig om een extra ondershirt mee te nemen en daar denk je misschien niet meteen aan. Na een paar dagen is het immers ook wel lekker om iets fris aan te trekken tijdens je motorvakantie.

Omdat je weinig bagageruimte hebt, kun je ook niet zoveel kleding mee nemen. Bedenk vooral wat je echt nodig hebt. Als je veel rijdt en kort op een bestemming zult blijven, draag je vooral je motorkleding en wat eronder zit. Wat ik in ieder geval altijd mee nam, is een paar gewone schoenen of slippers. Want de motorlaarzen vond ik nooit prettig om veel op rond te wandelen.

Vergeet voor ’s nachts je pyama niet! En denk aan een pet of een haarelastiek. Na urenlang je helm op zit je haar echt niet meer zo geweldig.

#3 Toilettas en EHBO

Verder mag je natuurlijk je toilettas met tandenborstel en zo niet vergeten om mee te nemen tijdens je motorvakantie. Shampoo bars komen goed van pas. Zo neemt je toilettas zo min mogelijk ruimte in beslag. Neem ook wat EHBO spulletjes mee. Bijvoorbeeld een strip paracetamol en wat pleisters voor de zekerheid. Je weet maar nooit.

#4 Reparatiekit

Er kan onverhoopt iets kapot gaan tijdens je motorvakantie. Dan is het handig als je daar zelf iets aan kunt doen en niet meteen afhankelijk bent van de wegenwacht. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik echt geen verstand van motoren heb en niets zelf zou kunnen repareren. Maar bijvoorbeeld extra lampjes en reparatiespulletjes kunnen ook handig zijn wanneer iemand anders je wilt helpen. En motorrijdens onder elkaar helpen elkaar graag, is mijn ervaring

#5 Spullen voor overnachten

Het ligt eraan waar je gaat overnachten tijdens je motorvakantie en wat je daarvoor moet meenemen. Ga je kamperen, dan zul je ook een tent en slaapzak nodig hebben. Denk eraan dat dit invloed heeft op de balans van je motor. Daarom zal het in het begin even wennen zijn met een tent achterop gebonden. En naast de tent moet je dan ook nog denken aan bijvoorbeeld een gaststelletje en pannen.

Wanneer je kiest om in kamers of huisjes te gaan overnachten, dan scheelt dit zoals je ziet een hoop bagage. Dat vond ik daarom altijd wel prettiger.

#6 Eten en drinken

Meestal stopte ik tijdens een motorvakantie regelmatig om ergens langs de weg wat te drinken of te eten. Voor de zekerheid heb ik – zelfs tijdens kortere motorritten – wel altijd snacks bij. Dan kun je ook op een rustige plek zonder benzinestation stoppen en de eerste honger alvast een beetje stillen tot je bij een restaurant komt om te eten. Snacks en water zijn altijd wel verstandig om mee te nemen tijdens je motorvakantie.

Wat moet je wat jou betreft absoluut meenemen tijdens een motorvakantie?

Fotocredits voor Jan Fillem