Zojuist heb ik mijn nieuwe paspoort opgehaald. Sinds dit jaar zijn paspoorten niet vijf, maar tien jaar geldig. Genoeg reden om nog meer je best te doen een beetje leuk op de pasfoto te staan, voor zover dat met alle voorwaarden en beperkingen gaat (niet lachen, oren zichtbaar, enz). 😉

Nu kan ik me de prijs van vijf jaar geleden niet goed herinneren, maar voor mijn gevoel is de huidige prijs niet of nauwelijks hoger geworden. Ik ben er wel blij mee dat ik wat langer nostalgisch door mijn paspoort met alle stempels en visa kan bladeren en er nog meer bij kan verzamelen voor het verpest wordt met die grote ronde gaten erin.

Alleen vroeg ik mij af of mijn paspoort binnen die tien jaar niet aan vernieuwing toe zou zijn doordat het vol zou raken met al die stempels. Te meer omdat er nog aardig wat landen zijn die ik graag wil bezoeken en waar ik een visum voor nodig heb. Een visumaanvraag vereist twee blanco pagina’s naast elkaar en dan gaat mijn paspoort toch wel in rap tempo vol raken.

En toen ontdekte ik iets nieuws! Je kunt een paspoort nemen dat langer geldig blijft, een zogeheten zakelijk paspoort. Daar is eigenlijk niets zakelijks aan. Ten minste, je hebt er niets extra’s voor nodig; geen brief of verklaring van je werk. Het paspoort heeft dezelfde prijs als een gewoon paspoort, maar heeft dubbel zoveel pagina’s, 66 in totaal. Je hoeft er ook geen speciale aanvraag voor te doen. Gewoon vermelden op je afspraak dat je een zakelijk paspoort wilt, en voilà!

Eigenlijk hoop ik dat zelfs die 66 pagina’s niet genoeg gaan zijn voor het aantal reizen de komende tien jaar! 😀