Voor je camper de zon zien zakken in het prachtige Toscaanse landschap. Of luisteren naar de golven van de zee terwijl je net rustig wakker wordt. Klinkt goed hè? Eén van de leukste dingen van rondreizen met onze camper vind ik het vinden van de leukste, mooiste en meest bijzondere plekken voor een overnachting. Dat kan een camperplaats zijn of een plek op een camping. Maar hoe vind je nou de mooiste plekken om te overnachten met je camper?
Naast camperplaatsen en campings kun je in een aantal landen ook goed wildkamperen. Dat is eigenlijk de makkelijkste manier, want je parkeert je camper op een mooie plek et voilá, je staat. Omdat in een veel landen wildkamperen helaas niet is toegestaan, ben je vaak op een camperplaats of camping aangewezen om te overnachten met je camper. Niet getreurd, uit ervaring kan ik je vertellen dat je ook dan op de mooiste, leukste en soms meest idyllische plekken terecht kunt komen! Maar hoe vind je die dan?
#1 Google
Zoals Google op veel dingen een antwoord weet, kun je er ook op zoek naar de mooiste plekken om te overnachten met je camper. Om op die manier bij blogs uit te komen die je over mooie plekken vertellen. Zoals deze blog over toffe camperplekken in Portugal. Het voordeel van op deze manier zoeken is dat je vaak de persoonlijke mening van de blogger ook kunt lezen. Een nadeel kan zijn dat de informatie niet (helemaal) actueel is, als de blogger er bijvoorbeeld alweer een tijd terug is geweest. Zo wilde ik dolgraag een hele mooie agriturismo in Toscane tippen, maar ontdekte ik dit jaar dat die helaas gesloten is en te koop staat. Daarom is het handig wanneer je een blog leest, om te kijken wanneer de blog voor het laatst geactualiseerd is en anders zelf even de informatie te checken.
#2 Apps voor camperplekken en campings
Er zijn verschillende apps die je kunnen helpen bij het vinden van een mooie camperplaats of toffe camping. Eerder zette ik de apps die handig zijn tijdens je reis met een camper op een rij in deze blog. In juli en augustus maakten wij een camperreis door Duitsland, Tsjechië, Polen en Slowakije. Tijdens die reis maakte ik regelmatig gebruik van de ACSI Campings Europa-app. Er staan 7950 campings in en nog eens 9000 camperplaatsen. Daardoor is er vaak een mooie plek te vinden in de omgeving die jij zoekt.
Hoe werkt de ACSI Campings Europa-app
Om toegang tot de app te krijgen, koop je een bepaald pakket met daarin de landen waar jij in wilt reizen. Dat blijft vervolgens een jaar goed. Vervolgens download je de kaarten voor die landen. Het fijne is dat je ze dan ook offline kunt gebruiken, dus je hebt onderweg geen internet nodig. Via de kaarten zie je jouw live locatie en kun je op verschillende manieren zoeken naar een camperplaats of camping.
Ik zoom vaak in op het gebied waar ik een plek wil om te overnachten. Ook kun je zoeken door de naam van een stad in te voeren en dan in die omgeving te zoeken. En wanneer je bepaalde voorzieningen prettig vindt, kun je daar op filteren. Vervolgens zie je met symbolen waar dan plekken zijn. En door daarop te klikken, kom je bij de informatie over de camperplaats of camping. Er staat een beschrijving bij, een stukje van de inspecteur van ACSI die ieder jaar komt kijken, richtprijzen en alle voorzieningen staan opgesomd. Als je al wat voorwerk aan het doen bent voor je reis of een camping om een andere reden wilt onthouden, kun je deze als favoriet opslaan.
Vanuit de informatie over de camperplaats of camping heb je verschillende mogelijkheden. Er zijn mogelijkheden om contact op te nemen met de camping. Ook kun je eenvoudig je route plannen en er naartoe navigeren. En – heel belangrijk – je kunt beoordelingen lezen. Zo ontdek je hoe een plek echt is. Want de reviews vertellen vaak meer dan de beschrijving.
Een klein minpuntje is dat ik regelmatig beoordelingen van een aantal jaren terug zie. Liever lees ik recente reviews. Maar ja, dan moeten mensen die natuurlijk wel achter laten. Om medekampeerders te helpen een beeld te vormen heb ik alle campings een beoordeling gegeven. En dat waren er die reis nogal wat! Welke ik heb bezocht, kun je terug zien in het hoogtepunt op het Instagram account van Reismuts. In het hoogtepunt met camper tips laat ik je overigens ook in een filmpje zien hoe ik de app gebruik.
Vaak staan er handige weetjes in de beoordelingen op de app, zoals of er verse broodjes zijn en welke plekken het mooiste uitzicht hebben. Kijk, dat is nou precies waar we naar op zoek zijn om ook zelf het mooiste plekje voor de camper te kunnen vinden!
#3 Ervaringen andere camperaars
Al die digitale informatie is super handig en nuttig en bovendien via je telefoon altijd binnen handbereik. Zoals ik al eerder zei, ik vind beoordelingen en reviews van andere camperaars heel erg waardevol. Het fijne is dat je die in de ACSI Campings Europa-app kunt lezen. Ook kun je het gewoon eens aan je buurman op de camping vragen.
Net zoals dat ik vaak aan mensen vraag welke toffe uitjes of wandelingen ze in de omgeving hebben gemaakt (dat levert namelijk ook altijd veel waardevolle tips op) vraag ik ook regelmatig naar hun ervaringen op andere campings en camperplaatsen. Zij kunnen je bijvoorbeeld – bovenop de informatie die je digitaal al hebt kunnen vinden – nog als extra tip geven dat de meest zonnige plekken links op de camperplaats zijn.
De mooiste en leukste camperplaatsen en campings
Via al deze manieren ontdek ik regelmatig prachtige plekken om met de camper te overnachten, zowel in binnenland als in het buitenland.
Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen.