De zomervakantie is in volle gang. Hèt moment waar we met zijn allen al maanden naar hebben verlangd. En dat dan altijd veel te snel voorbij vliegt. “Gelukkig hebben we de foto’s nog”. Hoor ik dan vaak. Dat is ook zo. Je hoeft echt geen professionele fotograaf te zijn om mooie foto’s te maken. Ook heb je geen dure camera nodig. Met de volgende tips voor vakantiefoto’s leg je je mooiste herinneringen eenvoudig maar toch op de mooiste manier vast. Mooie vakantiefoto’s maken wordt zo ontzettend makkelijk. Je wilt straks niet kiezen, maar alle foto’s afdrukken voor in je vakantie-album.

Mooie vakantiefoto’s maken

Mooie vakantiefoto’s maken kan iedereen. Echt waar. Natuurlijk helpt een goede camera een handje. Maar al die knoppen op een camera kunnen het ook ingewikkeld maken. Terwijl je met een smartphone ook mooie foto’s kunt maken. Allerlei fototermen zoals compositie, wat betekent dat ook alweer? En dan de instellingen, hoe zat het ook alweer met diafragma en iso waarde en zo? Daar ga ik het nu niet over hebben. De volgende tips zijn echt zo simpel dat iedereen het kan. Zo maak je makkelijk mooie vakantiefoto’s, zodat je ze straks allemaal wel wilt laten afdrukken!

#1 Hou rekening met de felle zon

Personen in de felle zon fotograveren is om verschillende redenen niet zo handig. Ten eerste is het heet. En dat zie je vaak aan iemand. Zijn het niet de zweetdruppels op het voorhoofd of – nog erger – plekken onder de oksels, dan is het wel de rode toet van de zon en de dichtgeknepen ogen. Of je staat de hele vakantie met je zonnebril op de foto’s. Verder zorgt de felle zon voor hele harde lijnen. Waar de zon op schijnt, wordt oogverblindend wit en de rest lijkt dan donkerder.

Beter laat je iemand een stapje opzij doen in de schaduw. En even afkoelen. Als er geen schaduw is, dan kun je ook iemand wat meer van achteren fotograveren. Dat brengt me meteen op de volgende tip.

vakantiefoto's
Even met een drankje bijkomen in de schaduw.

#2 Niet in de camera kijken

“Say cheese!” Nou, liever niet. Je mag best lachen, maar zullen we deze zomer eens niet die standaard we-gaan-op-een-rijtje-staan-en-lachen-naar-de-camera familiekiekjes maken?

Er zijn zoveel andere mogelijkheden. Laat degene die je op de foto wilt zetten wandelen, rondkijken en maak dan foto’s. Dat komt ook een stuk spontaner over (ook al is het nog deels in scène gezet).

#3 Let op de horizon

Op het moment zelf let je er misschien niet zo op, de horizon in je beeld. Toch is dit wel aan te raden bij vakantiefoto’s van dat ene mooie meer, de bergen of de zee. Wanneer de horizon scheef loopt op je foto, geeft dat altijd een beetje een zeeziek gevoel wanneer je er naar kijkt.

Om het jezelf makkelijk te maken, kun je op je camera of op je smartphone een hulplijn aanzetten. Die vertelt je dan of je je camera recht houdt ten opzichte van de horizon.

vakantiefoto's

#4 Maak veel foto’s

We leven in een digitaal tijdperk, we gebruiken allemaal wel een digitale camera of smartphone. En daarmee kun je zoveel foto’s maken als dat er nog ruimte is op je geheugenkaartje. Maak ook lekker veel foto’s. Dan kun je later kijken welke je het mooiste vindt.

Met de nadruk op later. Ik bekijk altijd pas ’s avonds rustig de vakantiefoto’s van die dag. En als je kijkt, doe dat dan ook zonder fel zonlicht op je scherm. Zodat je de foto’s ook echt goed kunt bekijken. Nog beter is om de foto’s thuis in alle rust nog eens terug te bekijken voordat je de foto’s selecteert om te laten afdrukken.

#5 Heb oog voor detail

Dan loop je ergens, bijvoorbeeld op een drukke markt in Dubai, en dan wil je alles op de foto zetten. Dat is een valkuil. Want alles kan een vakantiefoto te druk maken. Een makkelijke manier om een te drukke foto te omzeilen is om details te pakken uit wat je ziet. Wat zie je op de markt uit het voorbeeld? Schoenen, souvenirs, kruiden. Maak daar dan ook eens foto’s van.

#6 Neem de tijd voor je vakantiefoto’s

Het is vakantie hè? Dus alles lekker op het gemak. Ook de foto’s maken. Ik moet zelf altijd een drang beheersen zodra we op een nieuwe plek komen. Het liefst pak ik meteen mijn camera erbij. Inmiddels weet ik dat wanneer je eerst even rustig de omgeving in je opneemt, je er een veel beter beeld van krijgt. En zo ontdek je ook wat je op de foto wilt zetten. Want in eerste instantie zie je bijvoorbeeld een winkelstraat en mooie gebouwen. En als je wat langer kijkt, zie je misschien wel hele bijzondere accenten op de gevels van de gebouwen.

#7 Maak foto’s van dingen die gebeuren

We zijn nogal snel geneigd foto’s te maken alsof er een stilleven is. Bijvoorbeeld van mensen (maar niet meer als je tip nummer 2 toepast). Maar evengoed van andere dingen. Laten we als voorbeeld nog even terug gaan naar de markt in Dubai. Een van de dingen die ik zo bijzonder vond daaraan, was de bedrijvigheid. Overal waren mensen continu bezig met iets.

Vakantiefoto’s maken vind ik zo leuk, omdat je er niet alleen plaatjes mee maakt, maar ook echt herinneringen vast legt. En daar komt deze tip goed bij van pas. Mooie bijvangst, door iets te fotograveren dat ‘aan de gang’ is, wordt je foto meteen een stuk interessanter. Met een filmpje zie je mensen bewegen, op een foto niet. Dus dan is het de uitdaging de beweging in de foto te vangen.

#8 Beweeg!

Niet alleen het plaatje is soms een stilleven, ook als fotograaf gedraag je je wel eens zo. En dat hoeft niet. Een camera of smartphone neem je makkelijk met je mee. Mijn laatste tip is, gebruik die bewegingsvrijheid en kijk eens of je leuke vakantiefoto’s uit verschillende hoeken kunt maken. Ga ook eens een keer door je hurken en maak foto’s laag bij de grond. Of kijk juist eens naar boven.

Voor je het weet heb je met deze tips zo een vakantie-fotoalbum vol afdrukken van prachtige vakantiefoto’s!