De één zweert bij een hele reis helemaal zelf uitzoeken en boeken. Een ander gaat het liefst compleet georganiseerd op reis, waarbij de overnachtingen, het vervoer en de excursies geregeld zijn. En daar zitten dan natuurlijk nog duizend variaties tussenin. Soms lijkt het een beetje alsof je geen ‘echte reiziger’ bent als je niet zelf je reis samenstelt. Dat is natuurlijk onzin. Er zijn legio redenen en voordelen te bedenken om juist wel voor een pakketreis of compleet georganiseerde reis te kiezen. Het is maar net wat je zelf fijn vindt. Ik zet de argumenten voor georganiseerd reizen en voor je reis zelf samenstellen voor je op een rij, zodat jij een goede keuze kunt maken in wat bij je past.  

Met een georganiseerde reis bedoel ik niet persé een georganiseerde groepsreis. Zoals ik al zei, er zijn enorm veel variaties. Denk bijvoorbeeld aan pakketreizen, waarbij je een vliegreis en hotel boekt. Of een groepsreis, waarbij je in een groep een rondreis maakt. Een singlereis, waar alleenreizenden samen komen. En individuele rondreizen, die je zelf op maat laat maken voor jou en je reisgenoten. Waar het om gaat is de vraag of je alles zelf wil uitzoeken, boeken en regelen, vooraf of ter plekke. Of dat je dit uit handen wilt geven aan een reisagent of een reisbureau. Dit zijn de voornaamste argumenten om het een of juist het ander te doen.

#1 Naar een land met een taalbarrière

Een taalbarrière is er natuurlijk nogal snel, tenzij je als taalwonder binnen mum van tijd vreemde talen eigen kunt maken. Het ligt er wat mij betreft vooral aan hoe comfortabel jij je voelt in een land met een taal die je niet spreekt. Zo heb ik een aantal zelfstandige reizen naar Spaanstalige landen gemaakt en van lief en lee de taal steeds meer geleerd. Ik vond dat prima, leuk zelfs. Maar naar China heb ik een georganiseerde reis gekozen en daar was ik achteraf heel blij mee.

Los van dat ik het Chinees maar niet onder de knie kreeg (gek hè?) zijn ook een groot aantal mensen analfabeet. Dus waar ik dacht slim te zijn en een briefje mee nam met mijn gewenste bestemming in het Chinees erop, had de taxi chauffeur geen flauw idee wat ik wilde en kwam ik maar niet waar ik heen wilde. Omdat ik slechts beperkte tijd had en veel van het land wilde zien, was ik daarom blij dat het vervoer voor de rondreis georganiseerd was. Dus vind je het lastig je in een land met een vreemde taal staande te houden, dan is een (deels) georganiseerde reis het advies.

#2 Een druk reisplan met relatief beperkte tijd

Net haalde ik het al even aan dat ik beperkte tijd had in China. Met reizen is het vaak zo dat je twee, drie weken de tijd hebt en van alles in die tijd wilt zien. Heb je een redelijk druk reisplan voor ogen, dan kan het wijs zijn om je reis te laten organiseren. Een reisexpert kan je immers helpen met je reisplan tot in de puntjes verzorgen, zodat het soepel verloopt. Kies er dan bijvoorbeeld voor om je vervoer en de accommodaties al vooraf te laten regelen. Zo verlies je ter plekke geen tijd aan openbaar vervoer dat al dan niet op tijd vertrekt en aan het zoeken van beschikbare slaapplekken.

#3 Weinig tijd voor de voorbereiding

Voor een mooie zonvakantie kun je uren zoet zijn met speuren op het internet. En voor het in elkaar zetten van een rondreis ben je snel al heel wat avonden en weekenden kwijt aan tijd. Heb je deze tijd niet, of wil je die er simpelweg niet aan besteden, dan is het natuurlijk fijn om te weten dat je al deze voorbereiding uit handen geeft bij een reisorganisatie of reisagent.

#4 Reizen zonder reismaatje

Alleen op reis gaan kan fantastisch zijn. Je hebt immers alles zelf in de hand. En ik kan nog wel meer redenen noemen waarom ik alleen reizen geweldig vind. Maar het kan ook heel spannend. En als je van jezelf weet dat je je niet zo goed alleen vermaakt en liever samen reist, dan zijn er gelukkig georganiseerde reizen om je bij aan te sluiten. En dan is er ook nog keuze uit een groepsreis waar je je alleen bij aansluit of een single reis met alleenreizenden. Shoesting heeft hier bijvoorbeeld een breed aanbod in.

georganiseerde reis

#5 Voordelige deals voor reizen

Met name pakketreizen kunnen prijstechnisch erg interessant zijn. Vakantieveilingen, TUI en Sunweb hebben wel eens aanbiedingen waar het zelf samenstellen van een reis niet tegenop kan. Zij kunnen immers volume voordeel benutten door voor meerdere mensen de reis te organiseren. Onze reis naar de Malediven was bijvoorbeeld zo’n onweerstaanbare aanbieding.

Laat je je reis door een reisagent boeken, dan zal hij of zij zich zoveel mogelijk aan je budget houden voor de complete reis. Dan weet je dus vooraf al waar je qua kosten aan toe bent.

#6 Tot in de puntjes geregeld

Een georganiseerde reis betekent vaak makkelijk reizen. Des te meer je hebt laten organiseren, des te relaxter je op reis kunt. Vaak worden zaken als het regelen van een visum en het inchecken door de reisagent voor je geregeld. Je zorgt vervolgens dat je op tijd aanwezig bent voor vertrek en al het andere volgt vanzelf. Soms hoef je – behalve het inpakken – zelfs je bagage niet zelf te verslepen. Klinkt luxe, hè? Je kunt natuurlijk ook een deel van je reis laten organiseren, waardoor je wel meer gevoel van vrijheid hebt als je daar naar op zoek bent.

#7 Als er tegenslagen zijn

Het rekening houden met tegenslagen is nog nooit zo realistisch geweest sinds zo’n beetje iedereen in 2020 reisplannen heeft moeten bijstellen. Niemand had die situatie kunnen voorspellen. Maar als het dan compleet tegen zit, is het fijn om op een reisagent terug te kunnen vallen. Pascall van Reis met Passie vertelt: “ We vinden het belangrijk om er alles aan te doen om voor jou het maximale uit je reis te halen. Onze bereikbaarheid is top. Geen lange wachtrijen als er iets is. Je belt of appt ons, en we staan klaar en regelen alles voor je. Zeker in geval van calamiteiten is dat wel zo fijn. We bieden ook zekerheid en garanties door lidmaatschap van SGR en ANVR.”

#8 Alle vrijheid

Hou je ervan volledig je eigen keuzes te maken, dan is je eigen reis samenstellen waarschijnlijk het beste. Dan kun je immers zelf alles uitzoeken en reserveren. Ik vind het bijvoorbeeld fijn om bij vliegtickets de vluchttijden zelf te kiezen. Bij een pakketreis krijg je vaak de goedkoopste vlucht. Ik vind het bovendien zelf echt leuk om te zoeken naar bijzondere plekken om te overnachten, onder andere door reisblogs te lezen over bestemmingen. Bij een georganiseerde reis worden logischerwijs vaak accommodaties gereserveerd waar je contactpersoon afspraken mee heeft.

#9 Bestemming is goed op eigen gelegenheid te doen

Dit is erg subjectief, want hoe ‘spannend’ reizen is, verschilt natuurlijk per persoon. Maar wat ik bedoel is dat een reis met een vlucht en hotel nou niet erg ingewikkeld is om zelf te boeken. En als je er dan met een auto wilt rondtouren, een huurauto is ook vrij eenvoudig te regelen. Daardoor was onze rondreis door Jordanië prima zelf te organiseren.

Dus alles nog op een rij

Geen last van een taalbarrière hebben, een druk plan en beperkte tijd, geen reismaatje, comfortabel willen reizen en/of je wilt bepaalde garanties? Kies dan om (een deel van) je reis door een reisagent of reisorganisatie te laten organiseren.

Hou je van totale vrijheid, investeer je graag tijd in het samenstellen van je reis, kies je voor een goed te bereizen bestemming en vind je het ook prima de consequenties te dragen als zaken anders lopen dan je vooraf had gewenst? Dan kun je best wel zelf je reis organiseren.

Mijn voorkeur?

Ik stel een reis eigenlijk altijd zelf samen, op enkele uitzonderingen na. Voor mij is het uitzoeken namelijk al onderdeel van de reisbeleving en de pret. Zeker voor een rondreis kan het wel behoorlijk wat tijd kosten om alles uit te zoeken. Blogs lezen, mensen bevragen, reisgidsen raadplegen en dan plannen weer bijstellen. De voorbereiding voor Sri Lanka heeft bijvoorbeeld wel wat tijd gekost. Maar ook dat vind ik echt heel tof om te doen. En ik deel natuurlijk al mijn tips en ervaringen weer met jou!

Dat ik alles zelf regel, wil overigens niet zeggen dat ik alles pas ter plekke regel. Sinds we als gezin met kind reizen, reserveer ik accommodaties bijvoorbeeld al vooraf. Via Booking.com hou ik mijn plan flexibel, omdat je daar vaak nog kort vooraf kunt annuleren. Dus ik stel mijn reis graag zelf samen en hou er flexibiliteit in, zodat ik ter plekke mijn plan nog kan wijzigen. Dat vind ik prettig.

Dat ik eens ga boeken via een reisagent kan ik me wel voorstellen, bijvoorbeeld bij een reis naar Afrika. Omdat ik delen dan toch wel meer georganiseerd zou willen hebben, zoals de safari. En een reisagent heeft natuurlijk contacten met lokale partijen en kan daarmee mooi maatwerk leveren. Dus een stukje georganiseerd reizen sluit ik in de toekomst zeker niet uit!

Wat heeft jouw voorkeur, een georganiseerde reis of je reis helemaal zelf samen stellen?