De Filipijnen is een bestemming die nog steeds hoog op mijn wensenlijstje staan. We hadden de tickets, en then a miracle happened. En ik zag mezelf niet hoogzwanger eilandhoppen. Eén van de eilanden die ik in de Filipijnen dolgraag wil bezoeken is Bohol. Reisblogger Amy van Homemade Adventures vertelt in dit gastblog wat Bohol zo uniek maakt.

Bohol is een van de vele tropisch eilanden die de Filipijnen rijk is. Omdat de Filipijnen meer dan 7000 eilanden telt zul je je afvragen waarom Bohol dan zo speciaal is. Die witte paradijselijke zandstranden vind je toch op ieder eiland? En dat klopt ook, maar ik vertel je over de dingen die je juist wel op Bohol vindt en niet op de ruim 7000 andere eilanden.

Het bijzondere dier de Tarsier

De Tarsier, dat ook wel spookdiertje wordt genoemd, is een zoogdiertje dat niet groter word dan 12 centimeter. Je herkent ze aan hun lange staart, lange vingers en lange tenen. Maar ze zijn vooral heel herkenbaar door hun grote ogen. De grootte van hun ogen staan absoluut niet in verhouding met de rest van hun lichaam. De diertjes werden lange tijd met uitsterven bedreigd maar door de goede inzet van de Tasier Sanctuary gaat het nu vele malen beter met ze. Wil je de diertjes graag met je eigen ogen zien, dan is de Philipine tasier sanctuary de enige plek om ze te bekijken. Je loopt hier door het grote park waar overal medewerkers staan die je op de diertjes wijzen omdat je ze te klein zijn om zelf te vinden. En bereid je vooral voor op heel veel schattigheid. 

Bohol

Chocolate hills

De chololate hills zijn naast de tarsier de meest bekende trekpleister van Bohol. Binnen een gebied van ongeveer 50 km2 vind je ruim 1200 heuvels die variëren in hoogte tussen de 30 en 50 meter en volledig bedekt zijn met gras. De bergen zien eruit alsof ze rechtstreeks van een kindertekening afkomen. Aan het eind van het droge seizoen kleuren de grassen bruin waardoor de heuvels dus op chocolade heuvels lijken.

Er zijn twee legendes over het ontstaan van de heuvels. In de ene legende hebben twee reuzen ruzie, tijdens deze ruzie gooien ze stenen en zand naar elkaar. Naar dagen van ruzie te hebben gehad sluiten ze vrede en verlaten ze het eiland. Het eiland laten ze als grote ravage achter. De andere legende gaat dat er een reus verliefd was op een normaal mens, toen deze dame stierf was de reus ontroostbaar en zijn zijn tranen nu de heuvels die je op Bohol kunt vinden. 

In Carmen vind je een bezoekerscentrum vanwaaruit je een mooi uitzicht hebt over de Chocolate hills. Je kunt hier komen door het boeken van een toer, je kan met de bus of taxi reizen, maar veel leuker is het om een eigen scooter te huren en er door de rijstvelden zelf naar toe te reizen.

Cruise over de Loboc rivier

Een cruise maken door de jungle en langs de palmbomen? Ga dan naar Loboc. Vanaf hier kun je een mooie boottocht door de jungle van Bohol maken. Tijdens deze boottocht geniet je van een heerlijk buffet. Onderweg stopt de boot een paar keer om naar optredens van de lokale bevolking te kijken. Op een bepaald punt stop je ook nog eventjes bij een drijven souvenirs winkeltje. Een perfecte plek voor een heerlijke lunch dus. De cruise vertrekt vlak bij de Loay brug net buiten het stadje Loboc en doet er ongeveer een uurtje over. 

Ziplijnen over de vallei

Ben je na al dat chillen op het strand toe aan een adrenaline boost, ga dan ziplinen over de vallei. Op een klein stukje rijden vanaf de opstapplaats van de boottocht vind je een zipline waarbij je over de vallei kunt razen. Voor mij zou dit de eerste keer zijn dat ik ging ziplinen. Na een dik uur in de rij te hebben gestaan was het bijna mijn beurt toen het begon te onweren. Uiteraard vanuit veiligheidsmaatregelen werden de ritjes toen gecanceld. Mocht het niet doorgaan dan kun je je kaartje omwisselen om een andere dag te gaan, heb je net als mij die tijd niet meer dan kun je ook gewoon je geld terug krijgen.

Bohol

Een scooter huren

Waar ik ook naar toe reis of op welk eiland ik ook ben, de leukste en makkelijkste manier om een eiland te verkennen is per scooter. Dit geldt natuurlijk ook voor Bohol. Huur een scooter, voel de wind in je haren terwijl je door een van de vele rijstvelden raast. Een scooter huren in de Filipijnen is heel makkelijk. In de steden kom je op veel plaatsen een verhuurbedrijfje tegen. Heb je deze niet in de buurt, vraag het dan na bij je accommodatie, zij kunnen er dan bijna altijd wel eentje voor je regelen.

Ga je een rondreis door de Filipijnen maken? Dan mag een bezoek aan Bohol absoluut niet ontbreken. Wil je op je gemak het eiland verkennen en tussen door nog op een van de vele stranden vertoeven? Neem dan ongeveer vier dagen de tijd om het eiland te verkennen.