Een boeiende geschiedenis, een divers landschap en soms ietswat gesloten, maar super vriendelijke lokale bevolking. Peru heeft alle ingrediënten om mij op een bijzondere manier te boeien en te raken. Je kunt er gemakkelijk maanden verblijven en nog niet alles ontdekt en bezocht hebben. Een voordeel van de meest doorgaande reisroutes in Peru is dat je een efficiënt ‘rondje’ door het land kunt maken om verschillende aspecten van het land te ervaren. Wil je weten hoe je het beste een rondreis door Peru maakt? Dit is mijn route langs de bekendste Inca-stad, het koloniale verleden, dichte jungle en indrukwekkende natuur in Peru.
De start van je rondreis door Peru
Cusco is een mooie start van je rondreis door Peru. Een goede uitvalsbasis voor diverse trips en bovendien zelf een geweldig mooie stad. Je komt er per bus of binnenlandse vlucht. Het ligt flink wat hoger, waardoor je waarschijnlijk wel even moet wennen aan de hoogte. Maar de stad is daar perfect voor, want zo kun je ook de tijd nemen om de stad met haar smalle, knusse straatjes te verkennen.
De bekendste trip is natuurlijk een trekking naar Machu Picchu, want een bezoek aan deze oude Inca stad kan niet ontbreken tijdens een reis door Peru. Een meerdaagse trekking is echt wel avontuurlijk en vergt, zeker op die hoogte, een goede conditie. Per minibus en trein naar Machu Picchu kan ook. Je vertrekt dan in de ochtend en komt laat in de middag aan in Aqua Calientes, het stadje bij de Inca stad. Daar overnacht je en de volgende ochtend wil je zo snel mogelijk naar boven klauteren om de zon op te zien komen boven het indrukwekkende wereldwonder.
Een trip naar de Amazone is ook eenvoudig te regelen vanuit Cusco. Met een klein propeller vliegtuigje vlieg je er in een paar uurtjes heen en het aanzicht van de Amazone rivier door het intens groene woud is al geweldig. Een meerdaags verblijf in een jungle lodge staat garant voor een memorabele jungle ervaring die je echt dicht bij moeder natuur brengt. Dus laat zit zeker een odnerdeel zijn van je rondreis door Peru.
Naar de grens met Bolivia
Vanaf Cusco reis je verder naar het Titicacameer meer op de grens met Bolivia. Peruanen wonen er op de Uros eilanden, oftewel drijvende eilanden van riet, en ze laten je graag hun woningen en prachtige klederdracht zien. (En willen dat jij die ook aantrekt 😉 ) Een dagtripje naar de eilanden is voldoende voor een goede indruk.
Nu je toch op de grens bent, kun je natuurlijk oversteken naar Bolivia. Zo niet, dan is een goede volgende bestemming de koloniale stad Arequipa. Deze grote, maar vrij kalme stad omringd door vulkanen heeft een kleine stad in haar centrum waar voorheen nonnen woonden en je nu door het doolhof van straatjes tussen de gekleurde gebouwtjes kunt dwalen.
De natuur in
Vanuit Arequipa is een meerdaagse trip naar de groene Colca Canyon goed te organiseren. En deze trip is zeker aan te raden! In de groene vallei met heuvels vol gewassen omgeven door besneeuwde bergtoppen vind je kleinere dorpjes, waar de lokale bewoners nog traditionele klederdracht dragen, en misschien in het begin wat verlegen over komen, maar ontzettend warmhartig zijn als je een gesprekje aan knoopt. Bij Chaglla is het op een dag met de juiste luchtstromingen heerlijk om uren naar boven te turen… terwijl de condors boven je zweven.
De volgende stop in je rondreis door Peru is Islas Ballestas, voor de kust van het land. Dit zijn geen eilanden waar je zelf kunt verblijven, maar je kunt wel een bezoek brengen aan de bewoners. En dat zijn honderden pinguïns, zeeleeuwen, pelikanen en andere zeevogels. Vanaf Paracas gaan er boottochtjes naar toe. Dan vaar je ook langs een geheimzinnige ‘ingegraveerde’ kandelaar in een zandheuvel, op NASA na het beroemdste geoglief in Peru.
Het einde van je rondreis door Peru
Internationaal vlieg je op de hoofdstad Lima en of je daar qua tijdsbesteding je reis nou begint of eindigt, of allebei, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit. Het is een grote stad met een oud centrum vol koloniale gebouwen en prachtige kerken en ook nieuwere wijken waar je alle gemakken van het moderne leven vindt. Maar geloof me, dat moderne leven heb je er helemaal niet nodig, een verblijf in een koloniaal hostel rond het oude centrum is veel leuker! De beste reistijd voor Peru zijn de maanden april tot en met oktober.
Staat Peru op jouw wensenlijst?
Leuk om te lezen! Ben me nu aan het verdiepen in peru en Bolivia voor onze reis in september dus je blog komt goed van pas!:)
Leuk dat het van pas komt. Over Bolivia heb ik nog niet veel geschreven, zal er voor september nog wel berichtjes aan wijden 😉