Geniet van de oude gebouwen, het strand en de vele bezienswaardigheden die Split te bieden heeft. Naast het centrum van Split zijn er ook genoeg dingen om te doen buiten de stad. Bezoek verschillende eilanden of wandel door het KrKa Nationaal Park. Alle tips voor Split lees je hier in het gastblog van Margot Vermeijden van A Travel Note.

1. Bezoek het Paleis van Diocletianus

Van de dingen om te doen in Split mag het Paleis van Diocletianus niet ontbreken. In de 4e eeuw voor Christus is dit paleis, dat midden in het oude centrum van Split staat, gemaakt in opdracht van de Romeinse keizer Diocletianus. De Tempel van Jupiter, het mausoleum van Diocletianus, de Gouden Poort en de Kathedraal van St. Dominius behoren allemaal tot dit paleis. Game of Thrones fans opgelet, want in de kelder van dit paleis zijn diverse scenes opgenomen. Je kan de kelder bezoeken zonder een entreeticket te kopen. Tegenwoordig vind je hier een kleine markt met lokale producten. Het paleis is zeker een bezoek waard wanneer je in Split bent.

split

2. Klim omhoog in de klokkentoren

Bewonder Split van grote hoogte. Vanaf de klokkentoren heb je een prachtig uitzicht over de stad. De klokkentoren vind je naast het Paleis van Diocletianus. Om de kathedraal en toren in te kunnen moet  je een entreekaartje kopen. Bekijk de kathedraal en klim daarna de toren in voor een verbluffend uitzicht over deze oude stad. Een absolute must om te doen in Split. 

Leestip: bezoek de Kroatische stad Pula

3. Bewandel de Riva Boulevard

De Riva Boulevard behoort tot het nieuwere deel van Split en dat is goed te zien. Door de renovatie in 2005 ziet de boulevard er heel strak uit, ondanks dat deze uit dezelfde tijd komt als het Paleis van Diocletianus. Je hebt er heel veel terrasjes waarbij je uitkijkt over palmbomen en het water. Langs de boulevard heb je diverse kraampjes waar je een tour kan boeken naar een nationaal park, de grotten kan bekijken of andere boottours.

split

4. Verken Marjan Park

Het groene hart van Split is het Marjan Park. Je kan hier uren wandelen door al het groen, neem een duik in de zee en je hebt er zelfs georganiseerde klimtours. Je vindt het Marjan Park achter het stadscentrum. Het is een heuvel waarbij je vanaf het uitzichtpunt over de stad heen kunt kijken. Wij vonden het Marjan Park de ideale plek om een verfrissende duik te nemen in zee. Als je gaat zwemmen zijn zwemschoentjes handig, aangezien er veel zee-egels zijn. Neem ook vooral je snorkelspullen mee om alle visjes, schelpen en andere zeedieren te bekijken. Aan het begin van het Marjan Park heb je een plek waar je fietsen kan huren. Dit is een leuke manier om het park te verkennen. Het huren van een fiets voor een halve dag kost 5 euro.

5. Ga eilandhoppen naar Hvar

Bij de haven van Split heb je verschillende maatschappijen die varen naar het eiland Hvar. Een leuk uitstapje om te doen wanneer je in Split bent. Koop een ticket bij TP Line, Jadrolinija of Kapitein Luka. Je kan Hvar ook bezoeken met de auto. Hiervoor reserveer je jouw ticket bij Jadrolinija. De andere diensten zijn sneldiensten. Hvar is een eiland met een klein centrum, heerlijke stranden en er zijn verschillende tours vanaf het eiland. Zo kan je de Pakleni eilanden bewonderen of eilandhoppen naar andere eilanden in de buurt. Zo is Brac een ander eiland dat je kan bezoeken. Je kan vanaf Hvar hier naartoe varen of kies ervoor om Brac te bezoeken met een boottocht vanaf de haven van Split.

split hvar

6. Bekijk de watervallen van KrKa Nationaal Park

Heb je genoeg gezien van Split? Dan is een bezoek aan het KrKa Nationaal Park een aanrader. Je ontsnapt aan de drukte van de stad en bewondert hier watervallen en eiland Visovac. De populairste waterval van het KrKa Nationaal Park is de Skradinski Buk waterval. Vroeger kon je hier ook zwemmen maar sinds 2021 is dit niet meer toegestaan vanwege watervervuiling.

Er gaan vanaf Split verschillende tours naar dit nationaal park. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om met je eigen vervoer hier naartoe te rijden. Vanaf het centrum van Split ben je dan een uurtje onderweg. Je kan het park natuurlijk te voet verkennen of kies juist voor een fiets- of boottocht.

Je vakantie in Kroatië

Voor je vakantie in Kroatië heb je verschillende mogelijkheden als accommodatie. Zo kun je kiezen voor een heerlijk comfortabele all inclusive in Kroatië. Zo kom je pas echt uitgerust terug van vakantie. Of kies een gezellig hotelletje in een leuke stad zoals Split. En een combinatie kan natuurlijk ook, zodat je je vakantie in een fijn resort afsluit.

Staat Split ook op jouw wensenlijstje? Bij mij wel hoor!