Na een lijst van de historische rijkdom van Europa kan een lijst met schitterende gebouwen buiten Europa natuurlijk niet ontbreken. Verre reizen zijn niet voor iedereen weg gelegd, vanwege budget of allerlei andere redenen. Maar als je de kans hebt om verder te reizen, dan zijn er een heleboel bijzondere bouwwerken buiten Europa te ontdekken.

Dit zijn de tien bouwwerken buiten Europa die je ten minste een keer in je leven gezien wilt hebben.

1. Chinese Muur, China

Deze muur is zo indrukwekkend, zelfs vanuit de ruimte kun je haar zien kronkelen over het land. Het verdedigingswerk is al lang niet meer zo lang als ze ooit was, stukken zijn door de eeuwen heen verdwenen. Vooral in de ochtend is het een magnifieke ervaring om over de muur te lopen met de mist die langzaam optrekt.

2. Petra, Jordanië

De roze stad met immens grote gebouwen is grotendeels uit rotsen uitgehakt. Technisch gezien dus geen ‘bouw’werk, maar ik kan geen betere naam geven. Voor is het erg bijzonder, als je bedenkt dat de stad eeuwen geleden is ontstaan met handwerk. Toen een belangrijk punt langs handelsroutes, later in verval geraakt en tegenwoordig een van de nieuwe Zeven Wereldwonderen.

Lees ook: de ideale reisroute door Jordanië

3. Angkor Wat, Cambodja

Dit is de enige uit het lijstje die ik nog niet heb bezocht en waar ik dolgraag heen zou gaan. De tempels van Angkor vind ik adembenemend mooi! En het is het grootste religieuze monument ter wereld. Ze werd gebouwd als hindoestaanse tempel en transformeerde later in een boeddhistische tempel.

Foto credits: Sigrid – www.MyTravelSecret.nl

4. Borobodur, Indonesië

Dit boeddhistisch heiligdom vind ik een van de mooiste van Azië die ik heb gezien. Vooral in de ochtend is het uitzicht fenomenaal met de optrekkende mist over de bossen. En dan zijn er minder kinderen die met je op de foto willen. 😉 Wel zie je als je geluk hebt pelgrims hun dagelijks ritueel uitvoeren, door zeven rondes per verdieping te lopen.

Ook leuk: tien Europese bouwwerken die je gezien moet hebben

5. Taj Mahal, India

Een ode aan de liefde. Hoe groot moet de liefde wel niet zijn geweest als je man zo’n schitterend gebouw voor je bouwt als je laatste rustplaats. Het marmeren gebouw verandert van kleur wanneer de zon het licht verandert. Naast het mausoleum vind je twee rode, identieke gebouwen, een doet dienst als moskee en de ander was een gastenverblijf.

Omdat het erg druk kan zijn, doe je er verstandig aan vooraf online kaartjes te kopen.

6. Macchu Picchu, Peru

Een van de weinige plekken waar je overblijfselen van de Inca-beschaving vindt is hoog in de bergen in deze verborgen stad. Nou ja, verborgen… tegenwoordig is het een vrij populaire trekpleister geworden, maar dat maakt het niet minder bijzonder. Je moet er wel wat voor over hebben om er te komen, een meerdaagse trekking of een flinke klim vanuit Aguas Calientes, maar het is het allemaal meer dan waard. Voor optimaal genieten raad ik je aan te zorgen dat je geen last (meer) hebt van hoogteziekte.

7. Chitzen Itza, Mexico

Hoewel de stad pas later ontstond, werd dit een van de belangrijkste Maya-steden. De plek komt nog meer tot leven als je je een beetje verdiept in de geschiedenis. Op het eerste oog zie je namelijk mooie piramides en tempels. Maar de verhalen vertellen over gruwelijke menselijke offers op een altaar, over mensen die gedwongen werden in de cenote te springen en verdronken. Over een balspel dat iets weg heeft van basketbal, maar met het grote verschil dat er op leven en door werd gespeeld… Bizar he?

8. Cristo Rei, Brazilië

Soms is een gebouw niet perse heel mooi, maar wel bijzonder. Zo ook dit Christus beeld, dat zelfs tot de nieuwe Zeven Wereldwonderen behoort (heeft misschien iets te maken met stemmen krijgen en een land dat onwijs veel inwoners heeft?). Het beeld is gelijk aan de iets kleinere variant in Lissabon, maar in Rio de Janeiro heeft het toch een bijzondere aantrekkingskracht. Of misschien is het wel de stad zelf, die aan je voeten ligt, die de plek zo speciaal maakt.

9. Het Vrijheidsbeeld, New York

Er zijn haast geen meer iconische gebouwen ter wereld dat dit. En het grappige is dat dit oh zo bekende beeld in New York een replica is. Het origineel bevindt zich nog steeds in Parijs en de grotere variant heeft Frankrijk aan de VS cadeau gedaan ter ere van het eeuwfeest van de onafhankelijkheidsverklaring van de VS.

10. Bouddhanath tempel, Nepal

De laatste in de top van bouwwerken buiten Europa is in Nepal. Deze tempel bij Kathmandu is een van de grootste antieke boeddhistische stoepa’s in Azië. Het meest speciale aan dit heiligdom vind ik het mogen meemaken van de dagelijkse gebedsgewoontes. De mensen lopen al chantend met de klok mee om de stoepa. En door aan de gebedsmolens te draaien, worden hun gebeden in de lucht geslingerd (en hopelijk gehoord). De stoepa is het toevluchtsoord geweest voor Tibetanen toen de Chinese regering Tibet annexeerde. Daardoor vind je die specifieke cultuur er nog sterk.

Nu ik er zo over nadenk, eigenlijk zijn alle bouwerken buiten Europa het meest geschikt om vroeg op de dag te bezoeken. Soms zie je de mist nog optrekken uit de omgeving, wat het een mysterieuze sfeer geeft. Vaak ontwijk je dan ook de grootste groepen toeristen. En je kunt in alle rust toeschouwer zijn van de dagelijkse gewoontes van lokale mensen. Of juist aan het einde van de dag, tegen sluitingstijd, als de zon onder gaat en de plekken weer tot rust komen.

Welke van deze bouwwerken buiten Europa heb jij al bezocht? En welke zou je heel graag willen zien?