Na al het feestgedruis van de afgelopen dagen met de carnaval heb ik wel wat extra behoefte aan relaxen. En ontspannen kan natuurlijk op verschillende manieren. Yoga is thuis één van mijn favoriete manieren, het geeft mij (na de nodige inspanning) pure ontspanning. Een bepaalde ‘zen’ mindset. Op reis probeer ik die mindset ook vaak op te zoeken en vast te houden. En niet persé met een yoga sessie, daar heb ik verschillende manieren voor.

Dit zijn mijn tips voor een relaxtere mindset op reis, en gewoon met beide benen op de grond 😉

1. Tijdloos.
Laat op de dagen dat je niets perse hoeft je horloge lekker af. Just go with the flow. Sta op wanneer je wilt, eet wanneer je trek hebt en doe vooral waar je op dat moment zin in hebt.
De afgelopen weken liep ik zonder horloge en toen merkte ik hoe bevrijdend het kan zijn als je niet met tijd bezig bent. Met verplichtingen vanuit het werk ontkom je er niet aan om de tijd helemaal te vergeten, maar de momenten zonder iets te hoeven voelden een stuk relaxter en minder haastig.

2. Planloos.
Er zijn natuurlijk een hoop dingen tijdens op reis zijn die je vooraf moet bedenken of regelen, nadenken over je volgende bestemming, hoe laat gaat de trein morgen, enzovoorts. De uitdaging is om niet alleen met vooruit kijken bezig te zijn en zeker niet de hele tijd daar aan te denken, maar in het hier en nu te zijn. Je kunt immers maar aandacht hebben voor één ding tegelijk en genieten van waar je op dit moment bent is dan toch wel de prio! Wat je dan daarna van plan bent, dat komt vanzelf wel. Daarom vind ik het ook zo geweldig om op de bonnefooi op reis te gaan, zodat spontane plannen kunnen ontstaan.

DSC_0725

3. Social medialoos.
Hoe leuk het ook is om die jaloersmakende reisfoto’s met je vrienden te delen, laat het even. Voor mij persoonlijk een enorme uitdaging, want meestal heb ik als eerste het wifi wachtwoord ergens al weer gevraagd om weer foto’s te posten. Maar alle contacten met anderen via je telefoon onttrekken je van waar je op dat moment bent. Zet anders als begin in ieder geval je notificaties uit, zodat je er alleen mee bezig bent als je daar zelf voor kiest en niet steeds ongevraagd door je smartphone herinnerd wordt aan het leven thuis. Dan word je een stuk minder afgeleid van al het geweldigs om je heen.

Natuurlijk kun je deze tips ook in meer of mindere mate in het dagelijks leven thuis uitproberen. Hoewel ik het toch makkelijker vind in een andere omgeving. Op een (zo goed als) onbewoonde eiland van San Blas (bij Panama) waar geen wifi en geen stroom was en de bel luidde als het eten op tafel stond, kon ik niet anders dan relaxen en met de flow mee gaan. Heerlijk!

Ik ben benieuwd, wat zijn jouw ontspanningstips?