Veel grensovergangen kan ik me nog goed herinneren. Eén van mijn meest bijzondere was die van India naar Nepal. Een vriendelijke Nepalese man ontving me ’s avonds laat in het kleine houten hutje bij de slagboom. Bij kaarslicht drukte zijn stempel de goedkeuring in mijn paspoort.

De grens tussen Bolivia en Chili weet ik ook nog goed. De meerdaagse Uyuni tour eindigde in een rauw niemandsland, waar we met een groepje een beetje over de vlakte langs de weg rond slenterden tot de grenspost open zou gaan, om tot onze schrik te ontdekken dat daar mijnenvelden lagen. Een grensovergang bleek opeens gevaarlijk te kunnen zijn.

De laatste grens die ik ben overgestoken had geen grenshuisje, geen slagboom en geen meneer in uniform. Ik weet ook niet precies waar ik er de afgelopen weken over ging. Was het toen ik uit Marrakech ziek terug kwam met een voedselinfectie en misschien te snel weer aan de gang ben gegaan? Was het toen ik de verhuizing met vriendlief vol overtuiging feilloos en binnen no time wilde doorvoeren. Was het toen ik het gezellige samenwonen met vriendlief wilde combineren met het onverminderd doordenderen met alle andere leuke dingen in mijn leven? Was het toen ik ’s nachts zenuwachtig wakker lag om de tattoo die ik wilde gaan zetten? Of een combinatie van al deze dingen?

Ik denk het laatste. En ik denk dat ik daardoor de grens ook niet zo duidelijk heb gezien. Het was helaas geen duidelijke dikke streep op de grond met een stopbord erbij. Feit is wel dat ik ergens voor mezelf de grens over ben gegaan. Daarom was het de afgelopen week even stil op Reismuts. Het was even genoeg.

Met Reismuts ben ik in september begonnen als een uiting van mijn passie, als een eigen manier om te delen over mijn reizen en avonturen. Sindsdien is mijn leven behoorlijk veranderd. En in goede zin, want ik ben gelukkiger dan ooit! Alleen een dag heeft maar 24 uur heb ik gemerkt, terwijl er zoveel dingen zijn die ik wil doen, dat ik eigenlijk tijd tekort kom. En daarom is het nu tijd mijn aandacht opnieuw tussen alle leuke dingen te verdelen en weer balans te vinden.

Ik loop nog steeds over van inspiratie en ideeën voor Reismuts, dus geen zorgen, berichten zullen blijven komen. Maar niet meer op vaste dagen. Gewoon op de momenten dat het kan.

Oh ja, de reizigerslounge berichten blijven wel op de eerste zondag van de maand komen. En voor aanstaande zondag staat alweer een mooi bericht klaar.