Amazone

Hoe groen reis jij? En dan bedoel ik met groen niet de groene bossen en jungles. Reizen is fantastisch, maar door al dat rondtrekken en avonturieren belasten we onze wereld wel. “Take nothing but pictures, kill nothing but time, leave nothing but footprints, to show you came by.” Het lied ‘Nothing but’ van John Kay beschrijft de liefde voor moeder aarde en dit stukje daaruit raakt voor mij de essentie van groen reizen.

Groen reizen slaat op verschillende aspecten, zoals de natuur, de lokale cultuur en het wildlife. Slechts een klein deel van de Nederlanders blijkt sterk aandacht te hebben voor duurzame vakanties. Gelukkig groeit dit aandeel de afgelopen jaren steeds meer en meer. Duurzaam reizen hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn.

Daarom vijf tips hoe jij hier aan bij kunt dragen!

1. Een beter milieu begint bij jezelf
Een cliché, maar waar. Dit kunnen hele simpele dingen zijn als je afval bij je houden, ook al zie je nog zoveel op straat rondzwerven. En neem bijvoorbeeld milieu afbreekbare zeep mee voor je exotische buitendouche in de rimboe. Sta ook geen uren onder de douche. Laat geen lampen onnodig branden of electrische apparaten onnodig aan staan of opladen. Alle beetjes helpen!

2. Vervoer en CO2 uitstoot
Om ver te gaan ontkom je er vaak niet aan om het vliegtuig te nemen. Dat vervoersmiddel heeft de grootste CO2 uitstoot van alle vervoersmanieren. En een te grote CO2 is nadelig voor het mileu. Je kunt zogehete ‘groene stoelen’ boeken om te compensere. Vaak al met een simpel vinkje bij je boeking steun je een duurzaamheidsproject in een ontwikkelingsland.

Ga fietsen! ;)

Ga fietsen! 😉

En je kunt ook aan andere aspecten denken. Een directe vlucht heeft bijvoorbeeld minder uitstoot dan een (goedkopere) indirecte vlucht. En lokaal is het groenste vervoersmiddel … te voet of de fiets! Een leuke manier om de omgeving te verkennen en nog lekker actief ook.

3. Verblijf en Eco labels
Steeds meer hutten, lodges en hotels wereldwijd hebben Eco labels (die overigens onderling weer sterk kunnen verschillen, dus wel even doorlezen wat het label in houdt). En zo niet, dan kun je letten op wat een hotel bijvoorbeeld doet aan duurzame energieverbruik.

Eco lodges in de Amazone

Eco lodges in de Amazone

4. Eco vriendelijke reisorganisaties en excursies
Reisorganisaties gaan zich steeds meer richten op Eco vriendelijk en hebben duurzaamheid als kernwaarde . Op de websites kun je lezen over projecten die zij bijvoorbeeld lokaal steunen met een deel van de door jou betaalde reissom. En daarmee kunnen zij en jij een bijdrage leveren aan de lokale bevolking, natuurbehoud, landschappelijke en cultuurhistorische aspecten en/of dierenwelzijn.

Je kunt ook overwegen om niet in Nederland, maar juist bij lokale reisbureautjes tripjes en excursies te boeken. Dan weet je dat je geld in ieder geval daar terecht komt, wat bij een grote organisatie thuis niet altijd goed te traceren is.

5. Of als je nog verder wilt gaan: Bijdragen aan jouw eigen project
Dat kan via sponsoring of donaties of door zelf als vrijwilliger je tijd en energie aan te bieden. Zorg er wel voor dat je vooraf goed geïnformeerd bent. Hoe draagt een project bij? Wat zijn de resultaten? Wordt het doel ook echt bereikt?

In Nepal heb ik een olifantenopvang bezocht en een donatie gedaan.

In Nepal heb ik een olifantenopvang bezocht en een donatie gedaan.

Voorbeelden van projecten die toch andere resultaten opleveren of andere (commerciële) doelen nastreven, zijn bepaalde leeuwen projecten in Zuid-Afrika. Je zou bijdragen aan het voortbestaan van de leeuw, maar vraag je eens af hoe knuffelwelpjes daar dan bij zouden horen… Ik koos ervoor niet naar zo’n project te gaan toen ik de resultaten te dubieus vond.

Wat vind jij van groen reizen? En wat zijn jouw ideëen over hoe we moeder aarde zoveel mogelijk kunnen behouden?