Steeds vaker hoor je over een workation. Dat is ook niet zo gek. Nu we met zijn allen zoveel mogelijk thuis werken, komen de muren natuurlijk wel eens op je af. Des te prettiger is het om op een andere locatie te werken. Als je locatieonafhankelijk kunt werken, dus je werk kunt doen met je laptop en een goede WiFi verbinding, kun je eigenlijk overal ter wereld werken. En dat is nou net het idee achter een workation. Een workation heeft veel voordelen. Hoe je die optimaal benut, dat vertel ik je ook.

Wat is een workation?

Het woord workation komt van de Engelse woorden work en vacation. Oftewel een werkvakantie, maar workation klinkt beter. Het mooie ervan is dat je werk en vakantie combineert. Een workation heeft daardoor veel voordelen. Want met vakantie wordt alles beter, ook je werk!

De voordelen van een workation

In het nieuwe normaal is thuiswerken veel meer gewoon geworden. Zelfs bedrijven die daar twee jaar geleden echt nog compleet anders in stonden zijn er flexibeler in geworden. De online wereld was er al veel eerder klaar voor. Digital nomads werken al langer locatieonafhankelijk over de hele wereld. Zo schreef een digital nomad gezin bijvoorbeeld onlangs een gastblog over werken en reizen met de camper. Kijkend naar hun ervaringen worden al snel een aantal voordelen van een workation duidelijk.

Voordelen van een workation: ontspanning

Het grote voordeel van het combineren van werken en vakantie is dat je de ontspanning van een vakantie bij je werk betrekt en benut. Een workation kun je vanaf de mooiste tropische bestemmingen doen. Of op dit moment vanuit de tofste locaties in ons eigen land.

Bijvoorbeeld een boshuisje, vanaf waar je in je middagbreak zo de Veluwe op loopt. Die vakantie ervaring biedt veel meer ontspanning dan wanneer je thuis bent. En dat is niet alleen maar ‘leuk’, het komt ook nog eens je productiviteit ten goede. Want korte ontspanningsmomenten zorgen voor meer focus op je werk. (Coker concludeerde dit in een onderzoek in 2011.)

En weet je, ontspanning is ook nog eens de belangrijkste preventie van burn-out en overspannenheid. Dat is nog eens een groot voordeel van een workation!

Voordelen van een workation: inspiratie

Loop je vast in je project? Heb je een complex vraagstuk en weet je even niet hoe je verder moet? Een andere omgeving tijdens je workation zorgt voor inspiratie. Doordat je jezelf letterlijk in een andere omgeving plaatst, gaat je brein daarin mee. Je krijgt een ander perspectief. Zo kom je tot nieuwe inzichten. En die helpen je weer verder in je project of vraagstuk.

Voordelen van een workation: afsluiten

Misschien ben jij niet de enige die op dit moment thuis is. Daardoor kan het soms lastig zijn om je goed op je werk te concenteren. Of je hebt gewoon sowieso veel afleiding in je woonkamer als werkplek. Die is immers nooit als werkplek bedoeld geweest, maar als leefruimte.

Hoe fijn is het dan om je tijdens een workation van een paar dagen even terug te trekken in een andere ruimte die er speciaal voor ingericht is. Dan kun je knallen voor je werk. Je productiviteit is sky high en voor je het weet heb je alles af!

De voordelen van een workation omzetten in een optimale ervaring

De voordelen van een workation zijn zo wel duidelijk. Vervolgens deel ik graag mijn tips met je voor een optimale beleving van je workation.

Zorg goed voor je kostbare spullen

Om tijdens een workation locatieonafhankelijk te werken heb je je laptop nodig. En misschien ook wel andere technische spullen zoals een extra harde schijf. Zorg dat je alles goed beschermd mee neemt. Want in feite is dit je werkplek. Case Logic heeft erg mooie laptop tassen, waar ik heel enthousiast over ben. Niks geen suffe tassen, maar hippe rugzakken waar ik mijn laptop netjes en beschermd in vervoer. En ook de iPad en andere spullen kunnen makkelijk mee, waar ik ook heen ga tijdens de workation. De rugzakken zijn duurzaam en hebben zelfs 25 jaar garantie.

Daarnaast gebruik ik een laptop hoes. Mijn laptop is mijn heiligdom en die wil ik extra goed beschermen. De sleeve beschermt niet alleen, maar is ook nog eens trendy ontworpen. Ik hou van fotografie. Met als gevolg dat de harde schijf van mijn laptop te snel vol staat met duizenden foto’s. Daarom maak ik gebruik van een externe harde schijf en die wil ik natuurlijk ook goed beschermen. Daarvoor heeft Case Logic speciale etuis ontworpen. Zo blijven al mijn accesoires die ik voor de workation nodig heb netjes opgeruimd bij elkaar.


Case Logic – Life, Simplified | Case Logic bestaat al meer dan 30 jaar. De naam stamt af uit de oorsprong van het merk, namelijk iets voor een opbergbak voor cassette bandjes. Vanuit daar is Case Logic doorgegaan met het ontwerpen en ontwikkelen van ingenieuze producten met als doel electronica voor beeld en geluid beschermd en trendy overal mee naar toe te kunnen nemen. Inmiddels is Case Logic specialist en innovator op haar gebied. Kwaliteit en slimme oplossingen worden gecombineerd en leiden tot stijlvolle tassen en opbergsystemen. De doelgroep van de producten is breed, van studenten tot ervaren professionals. Case Logic is onderdeel van de Thule Group uit Zweden.


Maak afspraken met je werkgever

Als zelfstandige ben je natuurlijk zelf verantwoordelijk en vrij in je keuze van waar je werkt. Maar wanneer je een werkgever hebt, is het wel verstandig om vooraf afspraken te maken om achteraf geen gedoe of verkeerde verwachtingen te hebben. Maak bijvoorbeeld afspraken over je verlofdagen. Je bent tijdens een workation gewoon aan het werk, onverminderd. (Eigenlijk zelfs meer dan normaal, lees de voordelen van de workation nog maar eens.) Daarom behoor je er geen verlofdagen voor in te leveren. Maar een werkgever die er onervaren mee is, kan dit misschien niet meteen zo zien.

Maak verder ook afspraken over hoe je bereikbaar bent. In principe kun je met een telefoon en WiFi altijd bereikbaar zijn. Maar het kan scheve gezichten opleveren als ontwetende collega’s je niet te pakken krijgen terwijl jij net even een strandwandeling maakte. Door afspraken en open communicatie kun je die voorkomen.

Kies een goede workaction locatie

Ten slotte is het belangrijk dat de locatie voor je workation voldoet aan wat je nodig hebt en belangrijk vindt. Bijvoorbeeld een uitstekende Wifi verbinding en geen afleiding. Of er koffie- en thee en eet faciliteiten zijn of neem je het zelf mee. Het is verstandig om dit allemaal vooraf te checken. Zodat je een goede plek voor je workation kiest. Dat kan een hotelkamer zijn, maar er zijn ook steeds meer ruimtes in Nederland speciaal voor een workation ingericht.

Ben jij overtuigd van de voordelen van een workation? Lijkt het jou wat indien je locatieonafhankelijk kunt werken?

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Zoals altijd geef ik mijn eerlijke mening.