fbpx
Reistips & trucs

Vaak, lang en ver reizen, hoe krijg ik het voor elkaar?

 • 17 januari 2018

Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik het voor elkaar krijg om zo vaak en zo lang te reizen. Vooral de opmerking “Ga je nou alweer weg?” of “Ben je ook nog wel eens aan het werk?” hoor ik vaak. Beide vragen kan ik vol enthousiasme met “Ja” beantwoorden. Maar hoe kan het toch dat ik dan al jaren zo vaak stedentripjes en reizen maak? Ik ga je mijn geheimen verklappen 😉

Budget
Om te kunnen reizen is er natuurlijk geld nodig. Ik begin met sparen. (Duh!) Daar ben ik eigenlijk niet zo goed in, maar als het om een reis gaat, dan ben ik er de beste in. Daarbij hebben Remco en ik het geluk dat we beiden een leuke baan hebben met prima salaris. We werken er ook hard voor, maar it pays off.

Daarnaast heb ik goed in beeld wat onze inkomsten en uitgaven zijn, zodat ik ook weet wat onze spaarruimte is. Ieder jaar maak ik een soort begroting, evalueer ik de vaste lasten, probeer ik die zoveel mogelijk te verlagen (zoals verzekeringen oversluiten bijvoorbeeld) en dan weet ik steeds weer hoeveel we aan reizen kunnen besteden.

Verder zijn we erg actief op marktplaats. Op een gegeven moment heb je niks meer om te verkopen, zou je denken. Toch, regelmatig komen we weer iets tegen dat we zelf niet meer gebruiken en dat toch een tweede leven verdient. Het maakt niet uit hoe groot of klein, iedere euro telt 😉

En inkomen via Reismuts? De blog is een hobby die over het algemeen vooral geld kost, namelijk het technisch onderhoud. Regelmatig heb ik leuke samenwerkingen, waar ik erg blij mee ben, maar daarmee kan ik nauwelijks quite spelen. En dat maakt mij ook niet uit, want zoals gezegd, het is een hobby en ik doe het voor mijn plezier (en voor dat van jullie 🙂 ).

Vrije tijd
Naast geld is er tijd nodig om op reis te kunnen gaan. Om de week ben ik op vrijdag vrij. Dus lange weekenden zijn vrij makkelijk te plannen voor me. Als het nodig is, staat mijn fijne werkgever me toe om deze vrije dag incidenteel te wisselen naar een andere week. Per jaar hebben Remco en ik zo’n 5,5 week aan verlofdagen. Dan nog de nationale feestdagen. Vraag ze me en ik kan ze feilloos opnoemen van dit jaar en van volgend jaar 🙂 Dat zijn ook weer zo’n tien dagen per jaar. Dat alles bij elkaar levert behoorlijk wat vrije tijd op.

Zeker aangezien we deze dagen zoveel mogelijk met elkaar combineren. Voor 10 dagen Hong Kong vorig jaar rond de Hemelvaart had ik op deze manier maar 3 verlofdagen nodig. En voor onze reis van 18 dagen naar de Filippijnen tussen Hemelvaart en Pinksteren dit jaar heb ik maar 8 verlofdagen nodig. Handig hè?

De reizen
Dan de bestemmingen. Die kies ik regelmatig op budget uit. Zo waren we begin vorig jaar in Sofia, budgettechnisch een erg aantrekkelijke stad! Ook veel Aziatische landen zijn budgetvriendelijk als je kijkt naar de kosten voor eten en slapen.

Soms hoef je niet perse ver weg te gaan en kan een weekendje in eigen land je al helemaal het gevoel geven er tussenuit te zijn geweest. Onze caravan maakt weekendjes weg qua budget ook een stuk makkelijker, want een kampeerplek is veel goedkoper dan een hotelletje.

En boeken we toch iets om te overnachten, dan kiezen we vaak voor een appartement. Op die manier kunnen we zelf voor het eten zorgen als we zin hebben. En we hebben een plek waar we gewoon gezellig een drankje kunnen drinken. Dat is altijd voordeliger dan eten en drinken buiten de deur.

Voor vliegreizen scan ik meerdere dagen allerlei sites af naar de beste tickets. Vooral skyscanner vind ik een prettige website. De prijzen die ik daar vind vergelijk ik altijd nog extra met een andere site. Het liefst boek ik rechtstreeks bij een vluchtmaatschappij. Dat lijkt soms duurder, maar het komt ook voor dat je voor een eigen gekozen stoel via een website meer moet betalen, terwijl het bij de vluchtmaatschappij wel gewoon voor dezelfde prijs kan.

En aangezien we regelmatig vliegen, zijn we ook airmiles gaan sparen. Via Flying Blue sparen we punten die omgezet worden in kortingen op vliegtickets. En wist je dat je niet alleen punten spaart via tickets, maar ook met hotelovernachtingen, autoverhuur en een ruim aantal webshops zoals Zalando, Hema, Wehkamp en Mediamarkt? Dat maakt het sparen een stuk makkelijker!

Thuisblijvers
Last but not least, hoe zit het dan met onze huisdieren? Hoe graag ik ook op pad ga, dat wil ik wel goed regelen. Onze kat Porsche kan goed enkele dagen – bijvoorbeeld een lang weekend – alleen zijn. Natuurlijk heeft ze liever iedere dag een aai over d’r bol, maar het is best wel een eigenzinnig beestje en ze kan het dus wel.

Maar sinds we konijnen hebben, en ook als we langer weg gaan, dan hebben we iemand nodig om dagelijks voor de dieren zorgen. Ik breng ze liever niet weg, niet vanwege de kosten, maar omdat ik denk dat ze het beter hebben in hun eigen omgeving. Gelukkig heb ik de liefste mama en vriendinnen die om beurten er voor willen zorgen. Daar ben ik onwijs blij mee! Daardoor kan ik met een gerust hart op reis.

Dus mijn geheimen… Tja, ik denk dat ik niet echt iets bijzonders doe om vaak, ver en lang te kunnen reizen. Waar een wil is, is een weg en die weg leidt in mijn geval vaak naar een ander land 😉

12 Reacties

 • Co | Op reis met Co

  Leuk artikel, en heel herkenbaar! Ik begin ook ver van te voren met plannen en weet precies wanneer ik vrij ben. Dan is het gewoon een kwestie van flink sparen. Maar dat is een makkie als er een mooie reis aan komt

  Beantwoord
  • Lizette

   Dank je! Als je weet waar je voor spaart, gaat het inderdaad een stuk makkelijker 🙂

   Beantwoord
 • Shirley

  Leuk om inzicht te krijgen in hoe je dat aanpakt. Ik krijg ook vaak de vraag of ik ‘alweer op vakantie ga’. Terwijl het voor mijn gevoel allemaal wel meevalt. Ook handig: geen kinderen hebben, dat zorgt automatisch voor extra reisbudget, haha.

  Beantwoord
  • Lizette

   Haha, grappig, voor mijn gevoel valt dat ook altijd wel mee! En inderdaad, dat scheelt in alle kosten 🙂

   Beantwoord
 • Sabine

  Leuk artikel! Ik wil graag een hond, maar twijfel omdat ik niet goed weet wat te doen als we op reis gaan. Maarja hoe vaak is dat? Niet vaak dus. En binnen Colombia kan de hond waarschijnlijk gewoon mee in het vliegtuig. Helaas laat ons budget het nu niet toe om lange reizen te maken, maar als het goed is gaat dat veranderen 🙂

  Beantwoord
  • Lizette

   Dat is inderdaad wel heel slim om dan goed over na te denken. Wat fijn dat hij mee in vliegtuigen kan! Hoop voor je op positieve budget ontwikkelingen 😉

   Beantwoord
 • Dominique | dominiquetravels.com

  Ik doe precies wat jullie doen! Gebruik maken van mijn vrijdagen vrij & zoveel mogelijk met feestdagen plannen. Ik zorg wel altijd dat de feestdagen niet ook in het land zijn die ik ga bezoeken omdat dan de prijzen vaak omhoog gaan. Zo ga ik met pasen dit jaar naar Rusland. Daar is dan geen pasen 🙂

  Beantwoord
  • Lizette

   Dat doe ik inderdaad ook! Met Koningsdag gaan we naar Frankrijk en met Pasen zoeken we nog een niet katholieke bestemming. Veel plezier alvast in Rusland, gaaf hoor!

   Beantwoord
 • Simone

  Wij zijn allebei ondernemer en dat maakt het aan de ene kant makkelijker om zelf je tijd in te delen maar aan de andere kant lastiger. Als we allebei tegelijk op reis zijn betekent het dat we allebei geen inkomen hebben en potentiële opdrachtgevers nee moeten verkopen. Best lastig, maar niet dat het me er echt van weerhoudt om te reizen 🙂

  Beantwoord
  • Lizette

   Dat is maar goed ook 🙂 Het grote voordeel ervan lijkt me wel dat je zelf kunt plannen om je opdrachten heen. Mijn man is gebonden aan de bouwvak en de vriend van mijn collega ook, dus het onderling afstemmen kan nogal een uitdaging zijn dan, als ik tegelijkertijd met mijn collega vrij wil zijn.

   Beantwoord
 • Marcella Molenaar

  Leuk om te lezen Lizette. Heel herkenbaar voor ons! Wel zou het handig zijn om de kosten van onze reizen op te nemen in een jaaroverzicht. Dat doen we nu nog niet echt 😉 En ik hoop op een nieuwe werkgever met veel vrije dagen natuurlijk!

  Beantwoord
  • Lizette

   Dat is wel een goed idee, om de kosten te delen. Ik hoop het ook voor je! Zou het een reden zijn om een baan niet aan te nemen?

   Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.