Er zijn momenten waar ik thuis heel erg van kan genieten en op reis nog meer. Een ervan is de zonsondergang. Na een dag vol reizen, avonturen, ontspanning en gezelligheid geven de momenten waarop de hemel zoete kleuren krijgt de dag een gouden randje. Letterlijk en figuurlijk. Hoe kun je het beste zo’n mooi moment van een mooie zonsondergang fotograferen?

Het allerbelangrijkste is dat je op tijd bent. Het moment dat de zon feitelijk ondergaat ligt namelijk ongeveer een uur later dan het moment waarop de hemel de mooiste kleuren begint te krijgen. Dus tenzij je echt alleen de zon in de zee wilt zien zakken, zorg je dat je een uur eerder klaar zit. Dan heb je ook fijn de tijd om een mooi plekje uit te zoeken. Want vanaf waar wil je de zonsondergang fotograferen?

Dat brengt me bij de tweede tip, de plek. Voor de mooiste zonsondergang foto’s kies je een plek waar je een wijd uitzicht hebt op de zonsondergang. De kleuren waaieren namelijk vanaf de zon uit. Dus hoe breder je beeld is, des te meer kleur je kunt vangen in je foto.

Laat je niet afschrikken door een weerbericht dat alleen maar wolken voorspelt. Ten eerste zijn de berichten altijd slechts een benadering. En daarbij, wolken kunnen voor hele mooie effecten zorgen met de laatste zonnestralen van de dag.

Dan gaan we naar de camera instellingen. Met je smartphone kun je tegenwoordig hele mooie foto’s maken. Nu richt ik me tot het gebruik van een camera, dat wat mij betreft net wat mooiere resultaten geeft. Wanneer je een lichtmeting doet, zorg dan dat je dat niet direct op de zon doet maar een stukje ernaast. De zon is namelijk zo fel, dan heb je kans dat je foto verkeerd belicht wordt. De sluitertijd is leuk om mee te experimenteren. Daarmee kun je namelijk de zonnestralen als het ware vangen.

Vind je het lastig de juiste instellingen zelf te vinden, veel digitale spiegelreflex camera’s hebben tegenwoordig een voorgeprogrammeerde modus voor zonsondergang fotograferen. Om te zorgen dat je foto scherp is en de ISO waarde laag te kunnen houden, kun je je camera ergens op laten steunen of een statief gebruiken.

Vervolgens is je compositie belangrijk voor het resultaat van je zonsondergang fotograferen. Aan de kust hou ik van open zicht op de zee, de zon en het kleurenspektakel. In de natuur vind ik het juist mooi om wat meer elementen in beeld te betrekken. Zoals een boom, riet of gras. Daag jezelf ook uit door zelf op en neer en heen en weer te bewegen en zo naar de mooiste composities te zoeken. En zoals in veel situaties vind ik ook bij het fotograferen van een zonsondergang de regel van derden vaak mooi. Op die manier zet je je onderwerp niet midden in de foto, maar maak je gebruik van de rasterlijnen op 1/3 en 2/3 horizontaal en vertikaal.

Wanneer de zon nog wat hoger aan de hemel staat voor je de zonsondergang gaat fotograferen, kun je te maken krijgen met lensflare. Dat zijn van die gekleurde cirkels of bollen die in je foto verschijnen. Soms vind ik dat juist heel mooi en speels, maar het kan ook afleiden. Wil je dit niet, gebruik dan je zonneklep op de lens.

Blijf na de zonsondergang ook gerust nog even zitten. Ik vind de kleur van het licht vaak ook daarna nog bijzonder. Het geeft een bepaalde kalmte voordat de avond echt valt.

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Graag vertel ik je meer over samenwerken met reisblog Reismuts.