“Waar hou je van: cultuur of strand?” Een vraag die regelmatig gesteld wordt in een gesprek waarin de mooiste reisbestemmingen met elkaar uitgewisseld worden. Bij een ontspannen zomervakantie denk ik aan lekker luieren op het strand. Maar alsjeblieft niet wekenlang. Ik vind het geweldig om me onder te dompelen in andere culturen, marktjes afstruinen en historische plekken te bezoeken. Maar niet drie weken lang. Nee, een combinatie van beide en afwisseling heb ik het liefste. Vind je het ook zo lastig kiezen? Gelukkig zijn er hele mooie bestemmingen in Europa die strand en cultuur perfect met elkaar combineren.

#1 Barcelona

Met stip op nummer 1 als combinatie van strand en cultuur staat voor mij Barcelona in Spanje. Deze wereldstad bruist van de cultuur met de Sagrada Familia en Park Guëll. Samen met Miami staat deze stad bekend als de meest favoriete stad met strand. Dus vergeet vooral je badpak niet in je koffer. Niet alleen in de stad is veel te doen en te zien, ook in de directe omgeving van Barcelona vind je verschillende toffe uitjes. Zoals bijvoorbeeld Montserrat. Met een kabelbaan kun je de ruige bergen op en prachtige wandelingen maken. Zo ben je weer even op een compleet andere omgeving. Om ’s avonds weer terug te keren naar Barcelona en te genieten van lekkere tapas op het terras.

#2 Istrië

Nog niet eerder liep ik door historische stadjes en dorpjes met de zee aan mijn zijde als in Istrië, de provincie in Kroatië die met Slovenië grenst. Stadjes als Porec en Pula met een heus Romeins amfitheater brengen je zo terug naar de Romeinse tijd, terwijl je de zeelucht inademt. Naast lekker op het strand chillen is het ook super leuk om een boottocht over de zee te maken en de mooie stadjes met de typische torens vanaf het water te bekijken. Vergeet vooral je bikini niet, want vanaf de boot nodigt het enorm uit om een duik in de zee te nemen.

#3 Malta

Malta bestaat uit verschillende eilanden. En het kenmerk van een eiland is dat er veel kust is. Dus wat dat betreft strand zit je hier goed. Maar ook voor de combinatie van strand met cultuur is Malta een goede Europese bestemming. Op de eilanden vind je overblijfselen van de prehistorie en bouwwerken met Italiaanse, Britse en Moorse invloeden.

Kleine tip voor de stranden. De kustlijn van Malta is vrij ruw en de mooiste stranden liggen vaak niet bij een stadje of dorpje. Ik vind dat juist een dikke plus. Geen toeristische stranden vol met bedjes, maar juist fijne idyllische plekjes.

#4 Sardinië

Het eiland Sardinië dat bij Italië hoort ken je misschien van de prachtige plaatjes met de azuurblauwe zee en ydillische stranden. Daarnaast vind je er ook lieflijke dorpjes en bijzondere historische plekken. Zo is er Tombe dei Giganti, oftewel een plek met reuzengraven van eeuwen geleden. En in het stadje Barumini vind je torens die maar liefst stammen uit 1800 voor Christus!

#5 Marseille

Marseille is een van de oudste steden van Frankrijk en ligt recht aan de Middellandse zee. De eeuwenoude haven is kenmerkend voor de stad en nog steeds een belangrijke toegangspoort. De Notre-Dame de la Garde basiliek op de heuvel steekt statig boven de stad uit. En na een wandeling door cultuur lig je zo op het strand te relaxen. Ook een ideale combinatie van strand en cultuur dus.

Marseille is een tijdlang geen populaire bestemming geweest vanwege de veiligheid. Gelukkig verandert dat de laatste jaren in rap tempo. En wist je dat je voor de kust van Marseille enorm goed kunt surfen.

Vergeet je zwemkleding niet

Wanneer je op vakantie gaat naar deze heerlijke bestemmingen met een combinatie van strand en cultuur wil je natuurlijk wel goed voor de dag komen. Bij Protest shop je de leukste dames zwemkleding en zomeroutfits om te shinen op het terras of strand.

Tot en met oktober 2022 krijg je met de code reismuts10 10% korting op je aankoop bij Protest. En dit geldt voor zowel nieuwe als oudere collectie. Zo kun je nu en ook nog in het najaar profiteren van een leuke korting, terwijl je naar een zonnige bestemming gaat.

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen.