“Oh, dat zal straks dan wel anders gaan worden met al dat reizen!” is denk ik de meest gehoorde opmerking toen ik in verwachting van Mats was. Niet bepaald bemoedigend om te gaan reizen met een baby. Ik dacht, ik ga het gewoon doen. Wat blijkt, ik vind reizen met mijn zoontje super leuk! En ik ga je vertellen waarom.

Het gaat gewoon prima

Die allereerste trip, ik vond werkelijk alles spannend! De lange autorit, een andere omgeving en een heuse volksverhuizing met genoeg spullen voor nog drie baby’s extra en nog had ik het gevoel dat ik iets vergeten was. En later de eerste keer vliegen was ook weer een dingetje hoor. Het is toch afwachten hoe het allemaal zou gaan. Nou het ging super! Heus, Mats heeft ook gewoon zijn momentjes dat hij ergens even geen zin in heeft (en dat laat hij dan zeker horen). Ondanks dat vind ik het allemaal prima gaan.

Relaxter dan thuis

Ik vind reizen met een baby veel relaxter dan het huiselijke leven met allerlei verplichtingen. Thuis zijn er toch altijd dingen die ik moet doen. Een wasje, schoonmaken, ditjes en datjes. En hoe gezellig ze ook zijn, de sociale verplichtingen vullen de agenda snel. Dat is op reis met een lege agenda en geen verplichtingen natuurlijk heel anders. Daardoor heb ik onverdeelde aandacht voor Mats. Quality time.

Go with the flow

Thuis merkte ik dat ik met allerlei adviezen van het consultatiebureau, internet en boeken worstelde. Er zou bijvoorbeeld vaste regelmaat voor de baby moeten zijn en dat vond ik lastig. Van nature doe ik dingen vooral spontaan en vanuit mijn gevoel. En dat is precies dat ik op reis ook weer deed. Terug naar mijn eigen basis. Wat bleek, dat werkte fantastisch voor Mats! Ik keek niet naar de klok, maar naar wat Mats nodig had. Voedingen, slaapjes, alles ging lekker vlot, iedere dag anders maar altijd zoals het paste op dat moment.

Ik realiseer me dat dit natuurlijk heel persoonlijk is. Sommige baby’s hebben juist behoefte aan structuur. Dat weet jij als mama het allerbeste voor jouw kleintje.  

Borstvoeding loopt veel beter

Voor alle mama’s die borstvoeding (willen) geven, ik heb er een paar keer wat struggelingen mee gehad, maar op reis gaat het altijd als een tierelier. De ontspanning en tijd samen is er fantastisch voor!

Tijd om uit te rusten

Thuis kwam ik er na mijn verlof (en eigenlijk al vaak in mijn verlof) niet meer aan toe om met Mats ‘mee te slapen’. Maar hoe fijn is dat op vakantie! Vooral die middagdutjes bevallen me goed hoor, aan het zwembad bijvoorbeeld.

Reizen met een baby = vriendelijkheid

Het valt me op dat we veel meer interactie met lokale mensen hebben. Iedereen houdt nu eenmaal van baby’s. Dus mensen vragen hoe hij heet, hoe oud hij is en hoe het reizen met een baby gaat. Ik vind het altijd tof om in contact te zijn met lokale mensen, dus dit maakt het reizen voor mij nog leuker!

Het wordt makkelijker

Na die eerste volksverhuizing ging er steeds minder bagage mee. Ik kwam er al snel achter dat er ook in het buitenland winkels zijn voor alles dat eventueel zou ontbreken. Dat inpakken is de eerste keer – en de tweede en derde – misschien een dingetje, maar het wordt echt makkelijker!

Natuurlijk is reizen met een baby wel anders dan solo reizen of met je partner. Het vraagt hier en daar om aanpassingen en je doet soms andere dingen. Maar al die kleine dingen wegen voor mij echt niet op tegen de keuze om wel of niet te gaan, want ik geniet er 1000% van! De verwondering die ik in Mats zijn ogen zie bij nieuwe dingen en de enthousiaste “iieee” en “aaahhh!” vind ik geweldig.

Dus aan alle reislustige mensen die een baby verwachten of hebben en twijfelen om te gaan, ik zou het gewoon doen! Happy travels samen!