Het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is een natuurgebied tussen Hellendoorn en Holten in de provincie Overijssel waar je onder andere heerlijk kan wandelen en fietsen. Voor Nederlandse begrippen heeft het een ‘heuvelachtig landschap’, met als letterlijke hoogtepunten de Haarlerberg, Holterberg, Noetselerberg en de Joningsbelten. Het gehele natuurgebied heeft een oppervlakte van ongeveer 35 km2.

Zelf hebben wij afgelopen winter een paar nachtjes geslapen vlakbij de Sallandse Heuvelrug. Wandelen in dit prachtige natuurgebied kon dus ook niet ontbreken. Wij hebben uiteindelijk twee wandelingen gemaakt, maar er zijn véél meer mogelijkheden. Over het algemeen is de bewegwijzering in het gebied erg goed. Het beginpunt kan soms even zoeken zijn, maar vanuit daar wordt bij iedere kruising duidelijk aangegeven welke richting je op moet.

Mocht je, net als ons, aan de zuidzijde van de Sallandse Heuvelrug verblijven en aan de noordkant willen wandelen, rijdt dan via het park zelf naar het noorden. Hiermee krijg je al direct een eerste indruk van dit mooie natuurgebied. Houdt er wel rekening mee dat de weg in tussen 1 november en 1 maart van 17.00 – 09.00 uur gesloten is voor gemotoriseerd verkeer en van 1 maart tot 1 november van 21.00 – 09.00 uur.

wandelen sallandse heuvelrug

Wandelroute Holterbergwandeling – oranje route (4 km)

Als je een korte, maar indrukwekkende wandeling wilt maken op de Sallandse Heuvelrug, dan is de Holterbergwandeling (oranje route) absoluut aan te raden. Dit is een route van ongeveer 4 kilometer waarin het letterlijke (6 meter) en figuurlijke hoogtepunt de Holterberg is . Tijdens deze wandeling in Sallands wandel je door het bos en over de Holterheide. Voordat je van het prachtige uitzicht over de Sallandse Heuvelrug vanaf de Holterberg kan genieten, moet je eerst nog een flink stuk omhoog wandelen. Het verbaasde mij ontzettend hoever je hier nog omhoog loopt en dat in Nederland! Merendeel van de route gaat over onverharde paden en slechts een klein stuk is geasfalteerd.

Als je deze route wilt wandelen dan kan je je auto het beste parkeren bij ‘Recreatieterrein Holten’. Het parkeren is hier gratis en er is ook een toiletgebouw aanwezig. Vanuit hier gaan twee routes, de groene en de oranje, elk van 4 kilometer lang. Wij hebben de oranje route in iets meer dan 1 uur gelopen, inclusief foto’s maken en een korte stop boven op de Holterberg. Ik zou voor deze route dus ongeveer 1 – 1,5 uur rekenen.

Lees ook: Wijk bij Duurstede, kleine stad met grote geschiedenis

Oranje route bij buitencentrum Sallandse Heuvelrug (7 km)

De tweede route die wij gewandeld hebben is de oranje route die start bij het buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Op de website van Staatsbosbeheer is deze route niet te vinden, maar bij de parkeerplaats bij het buitencentrum staat een bord met alle routes die vanaf deze locatie starten. Hier wordt ook de oranje route van 7 kilometer aangegeven. Tijdens deze route wandel je door bossen en over de heide met prachtige vergezichten over het omliggende landschap. Bij merendeel van de wandeling wandel je over onverharde paden. Deze route hebben wij in ongeveer 2 uur gelopen, inclusief het maken van foto’s en een korte stop om wat te eten.

Wil je deze wandeling gaan lopen? Parkeer je auto dan bij het buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Het parkeren is hier gratis, maar houdt er in het weekend wel rekening mee dat het ontzettend druk kan zijn en de parkeerplaats misschien wel vol is. Wij waren er in het weekend rond half 11 en toen was er nog voldoende plek, maar na de wandeling was de parkeerplaats wel echt helemaal vol.

wandelen sallandse heuvelrug
wandelen sallandse heuvelrug

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

Vanaf het buitencentrum Sallandse Heuvelrug is het mogelijk om verschillende wandelingen te doen. Variërend van een kabouterpad tot routes van ongeveer 17 km. Voor iedereen wat wils dus! Bij het buitencentrum kan je ook een verrekijker huren voor €7,50 per dag (+ €25,- borg) waardoor je tijdens het wandelen misschien zelf nog wild kan spotten! Naast wandelen in dit prachtige natuurgebied is er bij het buitencentrum nog veel meer te doen.

Voor de kleine kinderen kan je hier een kaartje, echte kaboutermuts en een zoektocht ophalen voor het kabouterpad (kosten: €3,50). Ook is er een speelbos bij de Sallandse Heuvelrug waar kinderen helemaal los kunnen. Daarnaast is bij het buitencentrum een restaurant, expositieruimte, sterrenwacht en een winkel aanwezig. Zo kan je na (of ervoor) lekker een hapje eten of nog meer over het gebied te weten komen in het buitencentrum. Vanuit het buitencentrum worden ook verschillende activiteiten georganiseerd, check hiervoor de website van Staatsbosbeheer.  

Heb jij al eens een wandeling gemaakt op de Sallandse Heuvelrug?