Soms komen tripjes precies op het goede moment. Dat gold zeker voor ons weekend weg naar Hof van Salland. Want na alle verbouwingsperikelen en drukte stond ultieme ontspanning bovenaan ons verlanglijstje. En hoe kan dat beter dan je onder te dompelen in wellness, luxe en dan ook nog eens midden in de prachtige natuur.

Hof van Salland is een luxe en kleinschalig villapark in de landstreek Salland in Overijssel. Het park bestaat uit iets meer dan 100 vakantievilla’s en allemaal hebben ze eigen wellness faciliteiten. Alle villa’s zijn in traditionele lokale bouwstijl opgetrokken op ieder een ruim perceel. Het villapark Hof van Salland wordt omringd door weilanden en ligt in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Dit maakt de vakantievilla’s aantrekkelijk voor iedereen die op zoek is naar rust en ontspanning en voor wandel- en fietsliefhebbers. Want de mogelijkheden in de omgeving zijn eindeloos.

hof van salland

Ook op het park zijn fijne faciliteiten. Zo is er een kleine speeltuin, een tennisbaan, een restaurant (met verse broodjes in de ochtend!) en in de zomer is het buitenzwembad geopend. Via de receptie kun je tevens fietsen huren, gewone, elektrische en een bakfiets voor het gezin. Op het park heerst een fijne, serene rust.

Welness Lodge voor 4 personen

Wij verbleven een weekend in de Wellness Lodge XL voor 4 personen. Deze villa heeft twee volledige slaapkamers met beiden een eigen TV. (Tot grote vreugde van onze peuter!) De lodge is daarmee geschikt voor ons als gezin, maar zeker ook voor bijvoorbeeld vriendinnen of twee stelletjes. Beneden heeft de lodge een ruime woonkamer met open keuken die voorzien is van alle gemakken. Er is een gezellige gashaard. En via de openslaande tuindeuren kom je op het buitenterras. Iedere villa heeft een eigen gazon en tuin.

hof van salland

Ook de badkamer is beneden. Hier vind je de wellness faciliteiten van de villa, namelijk de opgietsauna, de whirlpool en sunshower. Ik kende dat laatste nog niet.

Een sunshower is een extra toevoeging in je douche. Het is een systeem met infrarood lampen en UV lampen. Je gebruikt de sunshower tijdens het douchen eenvoudig met een druk op de knop. Het UV-licht zorgt voor vitamine D. Deze vitamine zorgt ervoor dat je weerstand op peil blijft en het bevordert je energieniveau. De infrarood lampen zijn goed voor je spieren.

Naast de losse toilet beneden is er een toilet boven bij de slaapkamers. Fijn dat je dan dus ’s nachts niet naar beneden hoeft. Voor de veiligheid van kinderen is er zowel boven als beneden een traphekje. Ook zijn er kinderbedjes en kinderstoelen te leen. Dat vind ik een plus, dat scheelt immers spullen inpakken en sjouwen voor kinderen. Het park is niet gericht op kinderen (en daardoor heerlijk rustig), maar dus wel kindvriendelijk.

Beide slaapkamers hebben grote boxspringbedden van 180 bij 210 m. Heerlijk! En mocht je langer dan een weekend willen blijven, er is meer dan genoeg opbergruimte in de kamers, beneden onder de trap en in de badkamer.

Fijn wellness weekendje weg

De badkamer is dus voorzien van alles voor een ontspannen wellness weekendje weg. Er zijn ook vakantievilla’s op Hof van Salland met een jaccuzi in de tuin, voor nog meer wellness ervaring.

Je kunt natuurlijk je eigen badjas, slippers en sauna druppels meenemen. Maar dit alles kun je ook via de receptie verkrijgen. Handdoeken liggen wel voor je klaar en de bedden zijn al voor je opgemaakt.

Doordat de wellness faciliteiten letterlijk met een druk op de knop zo eenvoudig te gebruiken zijn en dichtbij zijn (je hoeft immers niet naar een centraal gebouw op het park), is de wellness goed te combineren met het gezin, zelfs met jonge kinderen. Natuurlijk doken we de sauna in zodra ze sliepen. Maar de whirlpool vonden zij zelf ook een hele belevenis.

Buiten het leegruimen van de vaatwasser wordt er geen schoonmaak van je verwacht. Dat vind ik echt luxe! (Want dat is vaak wel een gedoe terwijl de jonge kinderen rondrennen.)

Wandelen in de omgeving van Hof van Salland

Met zo’n mooie ligging van Hof van Salland wil je natuurlijk ook wel wat van de omgeving zien. We hebben een aantal wandelingen en uitstapjes gemaakt.

Wandeling rond Hof van Salland – 5 km

Zodra je het park uit loopt, kun je rechtsaf. Hou steeds rechts aan en in zo’n 5 km loop je om het park heen. Je wandelt langs de omliggende weilanden en het is hier prachtig, vooral tegen zonsondergang. Onderweg kom je langs boerderijen met paarden, geiten en koeien. Het laatste stukje wandel je over het fietspad langs het water. ’s Avonds word je getrakteerd op een orkest van kikkers terwijl de eendjes rustig het riet opzoeken.

Wandeling vensterbaankjes – 8 km

Vanaf de kleine parkeerplaats aan Hancateweg oost nummer 7 in Hellendoorn heb je een groene route (8km), en een blauwe en rode route (5 en 12 km). De routes overlappen elkaar gedeeltelijk en wij kozen voor de groene. We liepen niet alleen langs weilanden, maar er ook overheen. Goede schoenen zijn daarom wel aan te raden. Ook gaat de route een stuk langs een beekje. Ik vind het een erg mooie en landelijke wandeling.

Wandeling “in het spoor van de leeuw” – 4 km

De Lemelerberg is een van de weinige bergen die Nederland rijk is. Ik hou van dynamiek in het landschap en vind deze omgeving dan ook echt geweldig. Er zijn veel mountainbikepaden, uiteraard. En je kunt er verschillende afstanden wandelen.

De kinderwandeling “in het spoor van de leeuw” is ongeveer 4 km lang en start bij het Theehuis de Lemelerberg. Daar kun je ook eenvoudig en gratis parkeren. Vanaf daar staat de leeuw statig op zijn sokkel. Je volgt de rode route en onderweg kom je langs een ravijn en ontdek je bijzondere rotsen. Uiteindelijk kom je bij speelbos In het hol van de leeuw. Vind je de route iets te lang, je kunt halverwege afbuigen en dat is het 2,5 km in totaal.

Wandeling Lemelerberg – 5 km

Aangezien ik van de berg geen genoeg kon krijgen, gingen we nogmaals terug voor een andere wandeling. Deze keer meer door de bossen en met meer hoogteverschillen, naar de top van de berg. Hiervoor volg je vanaf hetzelfde Theehuis de groene route en daarna blauwe route vanaf Lemenerberg. In totaal wandel je een kleine 5 km als je vanaf je afdaling van de berg weer de groene route oppakt. Als je de blauwe route echt helemaal afwandelt tot je beginpunt, is het 7 km in totaal.

hof van salland wandelen

Bovenop de berg loop je over een bijzonder mooi stuk heide en kijk je uit over de groene boomtoppen.

Eten in de omgeving van Hof van Salland

Naast ontspanning, wellness en wandelen moet natuurlijk ook de innerlijke mens gevoed worden. De keuken van de wellnessvilla is prima geschikt voor koken. Maar naast de hamburgeravond in het huisje wilden we soms ook buiten de deur eten. Daarvoor kan ik je drie plekjes aanraden in de omgeving.

Pannenkoekenhuis Marle ligt op zo’n 10 minuten rijden. Dit is echt zo’n lekker traditioneel pannenkoekenhuis, zonder eindeloze kaart met mogelijkheden, maar gewoon goede pannenkoeken. En een hele vriendelijke gastheer; dat doet ook altijd een hoop goed. Er is een ruime speeltuin met een hek eromheen. Hier lopen overigens ook diverse wandelroutes langs. Bij de parkeerplaats vind je een bord met de routes.

Naast parkeren en wandelen vanaf Theehuis de Lemelerberg kun je daar ook lekker op het terras van de zon genieten met, jawel, pannenkoeken. Ook hebben ze diverse lekkere broodjes.

Als laatste tip deel ik de Driesprong met je, een brasserie in Lemele (gemeente Ommen). Dat is vlakbij de Lemelerberg. Het is een brasserie en cafetaria in één. En ze hebben hier de heerlijke rasfriet, oftewel raspatat zoals het in dit deel van Nederland heet. En dat vinden wij zo lekker! Ook is er een kleine speeltuin. Ideaal voor een simpele hap na de wandelingen.

Het weekend bij Hof van Salland was een weekend vol ontspannen, onthaasten, relaxen, wellness, … echt genieten! Meer informatie over het vakantiepark en de omgeving vind je ook op de website van Hof van Salland.

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. We waren hier op uitnodiging. Zoals je gewend bent, deel ik enkel mijn eerlijke mening.