Zoals iedere eerste zondag van de maand ook dit keer een verhaal uit de reizigerslounge. Nancy volgt Reismuts al vanaf het begin en vertelde al vrij snel enthousiast over Puglia in Italië. Daar wilde ik graag meer van weten. En dit is haar uitgebeide verhaal met veel tips en met veel prachtige foto’s!

Even voorstellen…

Mijn naam is Nancy Alexander. De afgelopen 15 jaar heb ik als landenspecialist/reserveringsmedewerker voor verschillende bedrijven in de reisbranche gewerkt waaronder Askja, Arke en Kuoni (Tenzing Travel). In 2013 werd ik uitgeroepen tot beste reserveringsmedewerker van Nederland en in 2014 zat ik bij de laatste 10 kandidaten voor deze titel.

Nancy in Alberobello

Wat betekent reizen voor jou?

Reizen is voor mij meer dan werk, het maakt onderdeel uit van mijn leven. Uiteraard reis ik voor mijn werk, maar ik probeer privé ook zoveel mogelijk te reizen. Daarnaast kijk en lees ik alles wat maar los en vast zit omtrent reizen. Mijn grote trots is dan ook mijn bibliotheek van meer dan 12 meter aan reisboeken.

Wat is je favoriete land?

Mijn ideale vakantie bestaat uit een combinatie van cultuur & natuur. En als er dan ook nog wildlife (bij voorkeur in de vorm van dolfijnen & walvissen) te spotten valt, ben ik helemaal gelukkig.

Ik redeneer niet zozeer vanuit een land of gebied, maar meer vanuit favoriete belevenissen: Dia de los Muertos in Patzcuaro (Mexico), de enorme hoeveelheid walvissen die ik in Terceira (Azoren, Portugal) gespot heb, de verhalen over de oude Vikingen rondom een kampvuur in een oude Vikingboerderij op IJsland (nou ja… eigenlijk heel IJsland is super), mijn studie in Amerika, de zonsverduistering in Turkije, orka spotten in Victoria (Canada), slapen in een trullo in Puglia (Italië), de kookcursus met mijn beste vriend op Bali en de set van Pirates of the Caribbean op St.Vincent. Ze zijn me allemaal zeer dierbaar.

Over welke plek wil je graag iets delen?

Puglia is een provincie in de hak van de laars van Italië en beslaat circa de helft van Nederland. Elke Italiaan zal onmiddellijk Puglia noemen als lekkerste regio van het land. Maar Puglia is meer dan Orecchiette (pastasoort), Taralli (ronde broodstengels) of het wereldberoemde Altamura brood.

pasta, pasta en nog eens pasta

Nee, Puglia staat bomvol met cultureel en natuurlijk erfgoed, waarvan er een aantal op de UNESCO lijst staan (*):

• Monte Sant’Angelo*. Hier verscheen in de 5e eeuw n.Chr. de Aartsengel Michaël 3 maal. De kerk die op deze plek werd gesticht is de oudste kerk van Europa en is nog steeds een belangrijk bedevaartsoord.
• Castel del Monte* werd in 1248 gebouwd maar doet door zijn achthoekige vormen heel modern aan.

Castel del Monte

• Alberobello* wordt gevormd door maar liefst 1400 trulli. Een trullo (meervoud trulli) is een wit, rond huis met grijs puntdak. Het dak is gemaakt van platte stenen die op elkaar worden gestapeld. Voordeel van deze bouwmethode is dat de dikke muren de warme buiten houden en dat de huisjes heel snel afgebroken konden worden als de belastinginspecteur langskwam. Een onaf huis betekende namelijk minder belasting….

Alberobello

• Matera* ligt net buiten Puglia maar mag niet ontbreken in deze lijst. De hele stad bestaat uit grotwoningen. Een wandeling door de oude sassi’s (wijken) voert je 2000 jaar terug in de tijd.

Matera

• Puglia’s hoofdstad Lecce wordt ook wel het Florence van Zuid-Italië genoemd. De gehele stad is gebouwd van beige mergelstenen. Deze zachte steensoort leent zich uitstekend voor het kunstig versieren van kerken en gebouwen.

Kathedraal van Lecce

• Een bezoek aan Otranto is niet compleet zonder een blik te werpen op het vloermozaïek in de kathedraal van maar liefst 1500 m2 uit de 12e eeuw.
• Ostuni wordt de Città Bianca genoemd en is beroemd om zijn spierwitte huizen.

De natuur van Puglia in

Natuurliefhebbers komen op de onderstaande plaatsen aan hun trekken:
• Een anderhalf durende tocht door de Grotta Castellana voert je door een van de mooiste druipsteengrotten ter wereld.

Grotta Castellana

• De metershoge witte krijtsteenrotsen steken fel af tegen het azuurblauwe water in Gargano.

Gargano

• Porto Cesareo is bekend vanwege zijn heilzame water.

Porto Cesareo

• Kenmerkend voor het landschap in Puglia zijn de 60 miljoen olijfbomen.

• Puglia kent tal van mooie stranden. De mooiste is ongetwijfeld de “Maldive del Salento” en die naam is geheel terecht gekozen. Overal langs de kustweg zijn kleine rotstrandjes te vinden voor een verkoelende duik.

Maledive del Salento

Do:

• Reis per (huur)auto. Het openbaar vervoer bereikt niet alle plaatsen waardoor een auto onmisbaar is.
• Maak gebruik van een navigatiesysteem. De bewegwijzering laat nogal eens te wensen over. Vraag bij je accommodatie de coördinaten op.
• Slaap in typische lokale accommodaties zoals een trullo of een masseria (landgoed gespecialiseerd in streekproducten zoals olijfolie).
• Eet in een Rosticceria: een slagerij met restaurantfunctie. Wijs je vlees aan en de slager legt het meteen voor je op de grill. Verser kan niet!. Maar ook de Osteria (kleine lokale restaurants) zijn zeker de moeite waard. Voor € 7 heb je al een flink bord pasta.
• Check de evenementenkalender op deze site. Aanrader zijn de Open Days. Culturele bezienswaardigheden zijn gratis (of tegen een klein bedrag) te bezoeken en zijn er gratis rondleidingen.

Don’t:

• Juli & augustus zijn bloedheet.
• Aangezien de mooiste (zand)stranden privé eigendom zijn, kun je ze niet gratis betreden. Inbegrepen in de entreeprijs zijn faciliteiten als douches en toiletten, ligbedden en parasols en er is een (snack)bar aanwezig.

Buon viaggio!

Wil jij ook je ervaringen van een bijzondere bestemming delen? Laat je reactie dan achter bij contact.