Soms zijn er plekken waar je als kind zo vaak geweest bent, dat je bijna geneigd bent de bijzondere schoonheid ervan niet meer echt te beseffen. Dat is voor mij de Lünersee in Vorarlberg in Oostenrijk. Achttien jaar lang ben ik er iedere zomer met mijn ouders gaan wandelen. Toen was dat heel normaal. De jaarlijkse vakantie waarbij we steeds weer een andere hoek van het meer ontdekten. Een paar jaar geleden gingen Remco en ik kamperen in Vorarlberg. En natuurlijk wilde ik ook wel weer eens naar de Lünersee. BAM! Die eerste blik op het bergmeer…. ik was meteen weer betoverd! Wat mij betreft is de Lünersee het mooiste meer van Oostenrijk. 

Het mooiste meer van Oostenrijk

De Lünersee ligt in het gebied Montafon, tegen het Brandnertal aan in de deelstaat Vorarlberg. Dat is zo’n 8 uur rijden met de auto vanaf Tilburg. Het natuurlijke stuwmeer ligt op 1970 meter hoogte en wordt omringd door prachtige spitse bergtoppen. Dat is niet zo gek, want de Lünersee ligt vlakbij Zwitserland. 

Vanaf het Brandnertal neem je een slingerende bergpas naar boven. Parkeren boven is gratis. De meeste mensen kiezen ervoor om vervolgens de kabelbaan Lünerseebahn naar boven te nemen. Deze gaat vanaf het voorjaar tot en met het najaar. Je kunt dat stuk naar boven ook wandelen. Die pittige wandeling kost je dik een uur. 

Leestip: met de camper op roadrip door Oostenrijk

Lünersee Vorarlberg
Oostenrijk bergmeer
Oostenrijk bergmeer

De eindhalte van de gondel is bij de Douglas Hütte, waar je voor eten en drinken terecht kunt. En dan is daar je eerste kennismaking met de Lünersee! Het kraakheldere water sprankelt in de zon. En zelfs op een minder zonnige dag zal het meer je betoveren met haar schoonheid. De Lünersee wordt niet voor niets de parel van de Alpen genoemd. 

Wandelen rondom de Lünersee

Rondom de Lünersee heb je legio wandelmogelijkheden. De meest bekende is de rondwandeling om het schitterende bergmeer heen. Met een gewone wandelsnelheid duurt deze wandeling van zo’n 6 kilometer ongeveer anderhalf uur, pauzes niet meegerekend.

Met de klok mee bekeken begin je met een wat bergachtig stuk pad. Daarna is de wandeling eigenlijk vrij vlak. Ongeveer halverwege deze wandeling kom je bij een berghut waar je wat kunt drinken of eenvoudigs kunt eten. En onderweg vind je meerdere plekken om te stoppen voor een pauze of picknick. 

Oostenrijk vakantie
Oostenrijk berghut
Lünersee

De wandeling omhoog naar de Gamsluggen is ongeveer een half uur enkele reis en voor zowel de beginnende als geoefende wandelaar goed te doen. Vanaf het uitkijkpunt lijkt de Lünersee net een hartje, zo bijzonder! 
Een andere wandeling is die naar de Schesaplana, de hoogste top in de regio. Dit is een zeer uitdagende en pittige hike van meerdere uren enkele reis en enkel voor de meer geoefende wandelaars. Maar oh zo mooi! Hier moet je een hele dag voor uittrekken en heel vroeg beginnen. Door de vele open plekken op de wandeling kan de zon een extra uitdaging bieden, zorg voor een petje en voldoende eten en water onderweg. 

En zo zijn er nog meer wandelmogelijkheden rond en bij de Lünersee, de een wat intensiever dan de andere. Sommige starten direct bij aankomst met de kabelbaan, anderen ergens langs de rondwandeling. Zoals op veel plekken in Oostenrijk staan al deze wandelingen goed aangegeven met borden. Daarop staat de naam van de route, de afstand en de te verwachte tijd aangegeven. Die tijd is een gemiddelde. Wandel je wat langzamer en/of maak je onderweg veel foto’s, tel er dan gerust wat tijd bij op. 

Leestip: drie avontuurlijke wandelingen in Vorarlberg

Oostenrijk wandeling
Lünersee

Ben je van plan met de kabelbaan weer naar beneden te gaan, hou bij je wandelingen wel de tijd van de laatste rit naar beneden in de gaten.

Vissen in de Lünersee

Hoe aantrekkelijk het water er van dit mooiste meer van Oostenrijk ook uit ziet, zwemmen in de Lünersee is verboden. Wel kun je er een dagvergunning kopen om te vissen. Er zwemmen verschillende soorten forel in het bergmeer. Per dag mag je maximaal 6 vissen vangen. Neem zelf je visspullen mee naar boven. 

Oostenrijk vissen
Lünersee

Lünersee met kinderen

De rit met de Lünerseebahn kabelbaan is voor kinderen natuurlijk al een beleving op zich! Het is een dichte gondel, dus ook de kleinste kunne makkelijk mee naar boven. Ook de natuur in de bergen nodigt van haarzelf al uit voor ontdekkingen. Herken je de verschillende bergbloemetjes? En waar kun je in de zomer nog in de sneeuw spelen?!

De rondwandeling rond de Lünersee is met kleine kinderen goed te doen. Een buggy of wandelwagen zou ik op de camping laten. En de allerkleinste raad ik aan om met een draagzak dragen. Deze wandeling is vrij veilig, omdat het een aangelegd en breed pad is. In het begin is er ook een balustrade om het pad. Er zijn geen steile afgronden langs het pad. Bij de berghut halverwege scharrelen vaak geitjes rond, wat natuurlijk gezellig is voor de kinderen. En laten we vooral de koeien niet vergeten, ook die kom je vast tegen. 

Leestip: 10x wist je dat over Oostenrijk

Lünersee
Oostenrijk bergwandeling
Lünersee

En wil je niet helemaal rond, geen probleem. De wandeling wordt zowel met de klok als tegen de klok in gedaan; dus je kunt ook gewoon weer omdraaien. Tegen de klok in heb je dan de makkelijkste helft van de route. 
De andere wandelingen zijn intensiever door het hoogteverschil en doordat de paden smaller zijn. Het is daarom afhankelijk van je kinderen en wat jij prettig vindt of dat je die met je gezin doet. Vanaf een leeftijd of 10 – 12 jaar geloof ik dat ik ook mee ging op de hogere wandelpaden, zoals de Gamsluggen. De Schesaplana staat nog op mijn bucketlist voor ooit, als de kinderen groter zijn.

Extra tip voor je bezoek aan de Lünersee 

Het weer in Oostenrijk kan onvoorspelbaar zijn. Laat een beetje wolken of regen je niet tegen houden voor een bezoek aan de Lünersee. Het zou zomaar kunnen dat die regen en wolken boven bij het stuwmeer eenmaal verdwenen zijn. En via deze website heb je een live beeld van hoe het er actueel is. 

Lünersee

Om nog verder in de sfeer te komen, deel ik nog enkele panorama foto’s van het mooiste meer in Oostenrijk met je. Dan pas zie je hoe groot de Lünersee eigenlijk is!

Lünersee
mooiste meer Oostenrijk
mooiste meer Oostenrijk
mooiste meer Oostenrijk

Meer reizen?

Naast Vorarlberg is ook Flachau een hele mooie regio met enorm veel wandelmogelijkheden. Zowel de doorgewinterde avonturier als gezinnen met jonge kinderen vermaken zich er prima in de Alpen.

En een vakantie in Oostenrijk is ook goed te combineren met een vakantie in Slovenië, dat er naast ligt. De omgeving van Lake Bled is prachtig! Of rij zelfs door naar Istrië in het noorden van Kroatië, voor weer een andere omgeving.

Wil jij ook zo graag dit mooiste meer van Oostenrijk bezoeken?