Soms kom je op een plek die je voor altijd bij zal blijven. Door een bijzondere omgeving, onverwachte ontmoeting of een speciaal verhaal. Esch sur Sure is zo’n plek. Het kleine dorpje in Luxemburg heeft een bijzondere geschiedenis die je niet snel vergeet. En het is ook nog eens een super mooi dorpje. Dus een bezoekje waard!

De naam verraadt het al, dit plaatsje ligt aan de rivier de Sûre. Of beter gezegd, het wordt omringd. Het dorpje is bijna helemaal ingesloten in een lus van de rivier. Verder ligt het verscholen tussen de bergen.

Esch sur Sûre telt zo’n 300 inwoners. Het stratenplan lijkt een tikkeltje op een spinnenweb. De wegen lopen krom om de dorpskern heen. Het plaatsje is zo klein, je zult heus niet verdwalen, dus dwaal vooral lekker rond tussen de wit geverfde huisjes.

Zo ongeveer midden in het plaatsje resteert de ruïne van een kasteel uit de 10e eeuw. Deze is vrij toegankelijk. Op de binnenplaats vind je een romaanse burchtkapel. De wachttoren staat nog overeind.

Hou je van wandelen? Lees dan over de drie mooiste wandelingen in Luxemburg!

De Zwarte Dood

Wat maakt nou dat ik dit plaatsje niet snel zal vergeten? Dat is het verhaal over de Zwarte Dood, waar de inwoners van het dorp in 1636 aan ten offer vielen. Slechts vijf families overleefden de epidemie. Zij waren naar de overkant van de rivier gevlucht. Toen ze terug in hun dorp kwamen, bleken alle anderen overleden te zijn. Zij werden samen in een massagraf begraven. Ter herinnering aan deze verdrietige gebeurtenis staat er een Pestkruis bij de brug.

Vanuit het dorp heb je legio mogelijkheden om te gaan wandelen of mountainbiken. In het gebouw van de vroegere lakenweverij vind je het informatiecentrum. Een hele leuke wandeling is wanneer je de weg omhoog uit het dorp neemt (voorbij het Pestkruis) en rechts aan houdt. Langs de huizen kronkelt een smal paadje verder omhoog. Op het hoogste punt staat een bankje en vanaf daar heb je een prachtig uitzicht op Esch sur Sûre.

In Esch sur Sûre en omgeving heb je een aantal mogelijkheden om te overnachten.