Met de auto in het buitenland op vakantie gaan, ik vind het een van de leukste manieren van reizen. De vakantie begint al zodra ik instap. Muziekje op, zonnebril op, snoepjes bij en gaan. Heerlijk op je eigen tempo, stoppen waar je zin hebt, geweldig toch! Maar welke veiligheidsregels gelden er voor wat je allemaal bij je in de auto moet hebben?

Hoe zit het in Nederland?

In Nederland zijn er eigenlijk geen regels die voorschrijven wat je in je auto bij je moet hebben. Enkel wanneer je gevarenlichten niet werken, is een gevarendriehoek verplicht. Voor je veiligheid is het wel verstandig om bijvoorbeeld veiligheidsvestjes, reservelampen en een verbanddoos bij je te hebben, maar het is niet verplicht.

Andere Europese landen hebben stuk voor stuk andere regels. Hieronder deel ik de voornaamste van een aantal Europese landen met je.

Onze buurlanden

België: Alleen als je een huurauto met Belgisch kenteken rijdt, gelden aanvullende regels. Zorg dan voor een verbanddoos en brandblusser.

Duitsland: In ons buurland geldt voor huurauto’s met Duits kenteken dat je naast een verbanddoos ook een veiligheidsvest bij je moet hebben. Voor alle auto’s zijn winterbanden in de winter verplicht en eventueel sneeuwkettingen.

Een stukje verder weg

Luxemburg: Hier zijn alleen veiligheidsvestjes verplicht en winterbanden in de winter.

Frankrijk: Ook in dit land zijn winterbanden in de winter verplicht. Daarnaast moet je altijd een alcoholtest bij je hebben en een veiligheidsvestje. Deze moeten ook binnen handbereik zijn, bijvoorbeeld in je dashboardkastje.

Italië: In Italië zit je goed met een veiligheidsvestje en reservelampjes. En in de winter wederom winterbanden en eventueel sneeuwkettingen.

Oostenrijk: Hier rijdt je volgens de regels als je een verbanddoos en veiligheidsvestje bij je hebt. En in de winter natuurlijk winterbanden en eventueel sneeuwkettingen.

Zwitserland: In dit land houden ze de regels simpel, namelijk winterbanden en sneeuwkettingen als er borden voor staan. En dat wil je natuurlijk ook wel gebruiken in de winter.

Hongarije, Slowakije, Slovenië en Kroatië

De meeste verplichtingen komen uit deze landen. Hier dien je namelijk bij je te hebben een verbanddoos, veiligheidsvestjes, reservelampjes en winterbanden en sneeuwkettingen in de winter.

Check voor je vertrekt altijd even de meest actuele voorschriften.

Je kunt met je eigen auto gaan rijden, maar natuurlijk ook ter plaatse een auto huren. Meestal zijn dan de verplichte spulletjes aanwezig, check dit wel even voor je de weg op gaat.

Wat heb jij altijd voor de veiligheid bij je in de auto?