Over een paar dagen gaan we kamperen. Dus afgelopen weekend leek me een goed moment om eens te kijken wat we nou allemaal mee nemen en mee moeten nemen. En toen opeens besefte ik het. Met kamperen neem je ALLES zelf mee! Heb ik de afgelopen jaren zo hard gewerkt aan een verfijnde methodiek voor wat mee te nemen en hoe in te pakken, nu gaat het helemaal anders…

Tijdens mijn eerste backpackreis woog mijn rugzak wel tegen de 20 kg. Ik had een inpaklijst van vier A-4tjes en van alles bij voor “je-weet-maar-nooit”. Maar de situaties waarbij ik mijn hele rol plastic zakjes nodig had, alle kaarsen op brandde of de klamboe daadwerkelijk op hing waren spaarzaam. Dus bracht ik met een strenge selectie de inhoud terug tot 15 kg.

Mijn inpakkunsten ontwikkelden zich verder. Ik besefte dat ik schone kleding wel waardeer, maar niet 3 weken lang iedere dag iets nieuws aan hoef en best wel tussendoor kan (laten) wassen. En een voorraad shampoo voor een maand is ook overbodig, want dat verkopen ze vrijwel overal, dus halveren die fles. Mijn inpaklijst (die ik inmiddels uit mijn hoofd ken) is nog maar één A-4tje en mijn backpack, of mijn trolley voor de citytripjes, bevat tegenwoordig een nette 10 kg 🙂

Maar nu gaan we tien dagen met de grote tent naar de camping… Natuurlijk weet ik dat je met kamperen alles zelf mee neemt. Maar op de een of andere manier had ik er nog niet echt bij stil gestaan dat je echt ALLES mee neemt. Vroeger ging ik altijd met mijn ouders kamperen met een caravan. Handig zo’n hut die je helemaal vol kunt laden en zelfs alles een vaste plek kunt geven in de kastjes. (En als kind besefte ik niet wat voor een karwei het is alles in te pakken.) Later ben ik wel eens een weekendje gaan kamperen, zoals vorig jaar in Giethoorn, maar wat heb je nou naast een slaapzak, luchtbed en tandenborstel nodig voor één nachtje.

Tien volle dagen, dat vraagt om wel iets meer dan een luchtbed en tandenborstel! Hoe het in onze VW Polo gaat passen laat ik aan mijn lief over, volgens hem komt het allemaal goed. Ik focus me op de inpaklijst, want – jawel – he’s back en maar liefst twee A-4tjes lang! Ik kan echt niet onthouden wat we allemaal nodig gaan hebben. En aangezien we meer back to basic gaan nijg ik toch wel weer naar diverse “je-weet-maar-nooit” dingen. Dus toch maar een extra zaklamp, batterijen, handdoeken, enzovoorts.

Nu ik de inpaklijst voor mezelf uitgewerkt heb, deel ik hem natuurlijk graag met je! Klik hier voor de handige checklist waar volgens mij toch wel zo’n beetje alle benodigdheden op staan om je op de camping te kunnen redden.

Mocht je er nog dingen op missen die ik toch wel zeker mee moet nemen, laat het me vooral weten, want als ervaren reiziger voel ik me toch wel een beetje een kampeer-groentje. 😉