De Schotse hoofdstad Edinburgh heeft enorm veel te bieden. Indrukwekkende gebouwen, een rijke geschiedenis en zoveel boeiende verhalen. Nou ben ik ook erg geïnteresseerd in geschiedenis, dus ik was hier helemaal in mijn nopjes. Vier dagen bracht ik in de stad door en leerde ik haar een beetje kennen. Omdat er zoveel te doen is, heb ik de must do’s in verschillende gebieden opgeknipt. Te beginnen met rond de Royal Mile, de hoofdstraat van het oude centrum.

Het kasteel van Edinburgh

Natuurlijk kan een bezoek aan het boegbeeld van de stad niet ontbreken tijdens je citytrip: Edinburgh Castle. Vrijwel overal in de stad heb je uitzicht op dit grote kasteel, dat een dorp op zich lijkt. De vertrekken van het kasteel, de gevangenissen en de kroonjuwelen vond ik erg mooi. Het museum erbij vond ik wat minder interessant. Koop vooraf online kaartjes bij Get Your Guide om de lange rij te vermijden. Je hebt ongeveer twee uur nodig om alles op je gemak te bezichtigen. Entree kost 16 pond per persoon. Kijk ook even achterom, want vanaf Castle Hill heb je waanzinnig mooi uitzicht op de stad.

Middeleeuwse sfeer

De stad voelt nog erg middeleeuws aan en is daar ook trots op. Alle closes, de zijstraatjes van de Royal Mile, waren in de middeleeuwen woningen. Er kwamen steeds meer mensen bij en toen de stad niet in de breedte kon groeien, werd in de hoogte gebouwd. Zo ontstond een soort middeleeuws Manhatten, dat Auld Reekie genoemd wordt. In Real Mary King’s Close krijg je een rondleiding door een van de closes en op een grappige maar ook natuurgetrouwe manier een kijkje in hoe het leven toen was. Vooraf reserveren is aan te raden. Entree kost 14,50 pond per persoon. Je mag binnen geen foto’s maken, maar een boekje met informatie als aandenken kost 4,50 pond.

Of je nou van musea houdt of niet, het National Museum of Scotland is voor iedereen indrukwekkend. Op de begane grond vind je een grote verzameling opgezette dieren, van kleine bevers tot olifanten. De andere vertrekken en verdiepingen tonen allerlei fasen uit de geschiedenis. Toegang is gratis (dit geldt voor alle musea).

Leestip: naast een bezoek aan de hoofdstad is het ook erg tof om met de auto een rondreis door Schotland te maken. 

Griezelen aan de Royal Mile

Wist je dat in Schotland en specifiek in Edinburgh er plekken zijn waar de meeste geesten zijn gezien? Hou je van een sinistere sfeer, bezoek dan eens een van de kerkhoven in de stad. Een bekende is Greyfairs cemetary, dat zijn bekendheid dankt aan Bobby, een hondje dat na het overlijden van zijn baasje jarenlang wacht heeft gehouden. Bij binnenkomst loop je direct op het graf van het hondje af.

De vermoorde vermeende minnaar van Maria Stuart (lees verderop) ligt op Canongate kirk begraven, ook bijzonder om de grauwe grafstenen en mausolea te bezoeken.


Al wandelend door de straat kan St. Giles Cathedral je niet ontgaan. Neem zeker ook een kijkje binnen. Entree is gratis, een kleine donatie wordt wel op prijs gesteld. En bij het café beneden vind je gratis openbare toiletten.

Diverse winkels

Aan de Royal Mile vind je allerlei winkels. Loop even binnen bij de Royal Mile market aan High Street. Hier vind je allerlei fairtrade spulletjes en snuisterijen, uit Schotland en andere landen. Een andere winkel die je vast wilt proberen is Fudge Kitchen. Je mag er gratis proeven en je bent daarna zeker overtuigd dat je wat van die heerlijke fudge wilt kopen.

Helemaal aan de andere kant van de Royal Mile vind je het Palace of Holyroodhouse, waar Maria Stuart, Queen of Scots, haar laatste jaren heeft gewoond. Tegenwoordig verblijft de Britse Koningin er als ze de stad bezoekt, maar in het paleis is nog veel te bespeuren van haar voorganger. Toegang kost 11,30 pond. (Vind je Maria Stuart ook zo boeiend, dan is de Netflix serie Reign iets voor je. Niet geheel waarheidsgetrouw, maar het geeft wel een indruk.)

De natuur in

Wil je de stad even ontvluchten, ben je toe aan een stevige wandeling, hou je van waanzinnige uitzichten of een combinatie van deze drie? Loop dan voorbij het paleis naar Arthur’s Seat. Deze berg heeft niets met Koning Arthur te maken, maar dankt haar naam aan een veel onbekendere Arthur.

Ook leuk: een tour door de Schotse Hooglanden

De berg is 251 meter hoog en daarmee de hoogste van de zeven heuvelen waar de stad op is gebouwd. In ongeveer 2 uurtjes wandel je naar de top. Het panoramisch uitzicht is werkelijk fenomenaal! Stevige schoenen zijn aan te raden, sommige stukken zijn behoorlijk stijl. Oh ja, en hou er rekening mee dat het kan gaan regenen 🙂

Ben jij al eens in Edinburgh geweest? Wat is je indruk van de stad?