Deze zomer zitten we als Nederlanders weer veel op de fiets. De een heeft een mooie e-bike en fietst 25 km per dag. De ander heeft alleen een oude stadsfiets en rijd maar 5km per week. Maar aangezien we gezamenlijk ongeveer 22 miljoen fietsen in onze schuren hebben staan slijten we hoe dan ook regelmatig een setje fietsbanden. Voor sommigen onder ons is het vinden van een geschikte binnen- of buitenband wel eens een uitdaging. Waar moet je eigenlijk op letten, want er staat een hoop informatie op de binnen- en buitenband. Wij hebben de antwoorden voor de vragen en uitdagingen waar je tegenaan loopt als consument. Ook krijg je een paar extra tips waar je zelf misschien nog niet eens aan hebt gedacht.
1 De maat
Het belangrijkste waar je op moet letten is de bandenmaat. Ga altijd voor de maat die nu ook op je fiets gemonteerd is. Wijk je af van de huidige maat, dan kunnen de banden aanlopen op het spatbord of passen ze misschien niet eens op de velg.
Op de band staan meestal 2 maten, de ETRTO maat en de inch maat. Het meest eenvoudige om aan te houden is de ETRTO maat. Deze bestaat uit twee getallen, zo is bijvoorbeeld (37-622) een veel voorkomende bandenmaat. Het eerste getal 37 staat dan voor de bandbreedte en het tweede getal 622 staat voor de omtrek hieldraad van de band. Houd je deze ETRTO maat aan dan kun je eigenlijk geen verkeerde fietsbanden kopen.
2 Soort fiets
Je kunt je vast voorstellen dat je een mountainbike band niet gebruikt op een stadsfiets. Kies de fietsband met een profiel dat bij jouw type fiets past. Zo zijn er tegenwoordig bijvoorbeeld ook speciale e-bike banden te verkrijgen die speciaal voor de hogere snelheid van de elektrische fiets zijn gemaakt. Op deze banden staat dan ook vaak een tekst of logo als ‘e-bike approved’. Afhankelijk van welke bestemming je in Europa voor je fietsvakantie kiest, past daar een soort fiets bij.
Leestip: hou je van mountainbiken? Vanuit Hof van Salland vind je diverse toffe en uitdagende routes
3 Merk fietsband
Er zijn een hoop verschillende soorten merken te verkrijgen in bandenland. Uiteraard zitten hier een hoop goede merken tussen, maar ook velen die je beter kunt vermijden. Hier geven we een aantal bekende (en minder bekende) merken die zich al ruimschoots hebben bewezen in de praktijk: Schwalbe, Continental, Vredestein, Maxxis, Impac, Scalato, Vittoria, Deli, Michelin en CST fietsbanden.
4 Binnenband
Bij een binnenband gelden eigenlijk dezelfde tips als bovenstaande. Belangrijk is wel dat je let op het type ventiel wat er nu is gemonteerd. Het makkelijkste is dat je een fiets binnenband met hetzelfde ventiel gebruikt. Het is namelijk mogelijk dat een ander type ventiel niet past door het gat in de velg. Of je moet het ventiel gat misschien eerst opboren zodat deze past. Daar zit niet iedereen op te wachten.
5 Het velglint
Wat vaak word vergeten, maar wel is een zeer belangrijk onderdeel is. Het velglint, is deze nog in goede staat? Zo niet, dan gelijk vervangen want een spaak of spaaknippel kan de binnenband lek prikken. Bij twijfel direct vernieuwen, dat scheelt je een hoop tijd en gedoe. Tip voor je een velglint koopt: Meet even hoe breed (in mm) het huidige velglint is.
6 Maak een foto
Vind je het nog steeds lastig met alle informatie die op een band staat? Of is de maat zelfs niet meer af te lezen op de binnen- of buitenband? Maak dan een foto van je band en fiets en neem deze mee naar een specialist, zij kunnen je dan vast verder helpen.
Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen.