Waar vind je de vreemdste dieren in Nederland? In Dierenpark De Oliemeulen in Tilburg! Wat ooit bekend stond als “het reptielenhuis” is uitgegroeid tot een dierenpark met wel 150 verschillende diersoorten. En bijna allemaal dieren die je niet in andere dierenparken ziet en al helemaal niet zomaar bij je thuis. Van vliegende hondjes, schattige gordeldiertjes tot spinnen en slangen. Bij De Oliemeulen sta je dichter bij deze dieren dan ooit!

Slangen- en spinnen demonstratie

“Mag ik nu de slang om mijn nek?” De demonstratie was pas net begonnen of Mats kon nog maar nauwelijks wachten tot het einde. Hij had zo’n zin om de slang bij zich te mogen hebben. “Luister nou naar de meneer”, probeer ik hem een beetje geduld te laten hebben. En het werkt. Mats luistert geboeid naar wat de jongeman tijdens de demonstratie vertelt. Over dat slangen helemaal niet eng zijn. Want ze hebben geen enge klauwen of sterke staart. En spinnen zijn eigenlijk vooral bang van mensen. Een vogelspin valt je daarom echt niet zomaar aan. De jongeman heeft ook veel humor. Voor we het weten is de demonstratie van een half uur al voorbij. Mats springt op en loopt enthousiast naar voren. Nu komt het moment waar hij de hele dag al naar uitkijkt.

dierenpark oliemeulen tilburg
dierenpark oliemeulen tilburg

Vol trots houdt hij de slang vast die om zijn nek zit als een sjaal. Ik ben blij dat ik ook goed heb opgelet bij de demonstratie, want ik wil mijn peuter ook graag weer heelhuids mee naar huis nemen. De vogelspin vindt hij ook ontzettend interessant. Het liefst pakt hij het beestje helemaal vast. Maar de demonstrant let goed op en houdt daarom zelf de vogelspin nog gedeeltelijk in zijn handen. Alles is helemaal onder controle. Gelukkig maar, want ik vind het nog steeds best spannend.

Roofvogels over je hoofd

We wandelen naar buiten voor de volgende demonstratie. Met net zoveel passie en humor vertelt een andere meneer over de verschillende grote vogels die in De Oliemeulen leven, terwijl er net een grote gier boven onze hoofden zoeft. Hij is zo dichtbij, je voelt hem gewoon! Ook bij deze demonstratie blijft iedereen makkelijk een half uur geboeid. Een aantal stoere kinderen wordt uitgenodigd om mee te doen en een uil vliegt van arm naar arm. Ik vond vooral de gier wel heel indrukwekkend met zijn grote vleugels.

dierenpark oliemeulen tilburg
dierenpark oliemeulen tilburg

Eenmaal buiten wandelen we ook langs de andere bewoners. Er zijn gekleurde papegaaien die vrolijk van zich laten horen. En in verschillende verblijven wonen verschillende soorten aapjes. Ik vraag me steeds af wie naar wie kijkt, want de aapjes zijn ook nieuwsgierig naar ons.

Vreemde dieren bij De Oliemeulen

Er zijn maar liefst 150 verschillende diersoorten bij De Oliemeulen in Tilburg. Het is onmogelijk om ze allemaal te noemen. Dat zou ook niet leuk zijn, want het is juist heel tof om zelf op ontdekking te gaan. Weet jij naar wel dier je kijkt zonder de bordjes te lezen? Ken jij een galago al?

dierenpark oliemeulen tilburg

Wat ik vooral erg leuk aan De Oliemeulen vind, is dat het heel kleinschalig voelt. We stonden bij de wandelende takken te kijken en een van de verzorgers vertelde er enthousiast over. En vervolgens mocht Mats ook een grote wandelende tak in zijn handen houden. En tegelijkertijd is De Oliemeulen in Tilburg ruim opgezet en daardoor heeft het genoeg te bieden voor een hele dag uit. Bij De Oliemeulen denk ik vooral aan woorden zoals stoer, sterk en bijzonder. Er zijn maar weinig plekken waar je zo dichtbij een slang kunt zijn of oog in oog met een krokodil staat. Je leert enorm veel tijdens een verblijf en je hebt het niet eens in de gaten.

Praktische informatie

Het Brabants dierenpark is gevestigd in een 17 eeuwse boerderij in een woonwijk in het westen van Tilburg. Je kunt er in de straat en vrijwel voor de deur gratis parkeren. De dierenverblijven bevinden zich deels binnen en deels buiten. Dat maakt een dagje uit geschikt in alle weersomstandigheden.

Enkele reptielenverblijven en de slangen- en spinnen demonstratie is op de eerste verdieping van het pand. Er is geen lift, dus daar kun je met een kinderwagen of rolstoel niet komen. Wij hadden Sem in de draagzak mee, dat vonden wij handiger. Maar je kunt de kinderwagen ook met een gerust hart beneden laten staan terwijl je boven een kijkje neemt.

De slangen- en spinnendemonstratie is meerdere keren per dag. Bij de ingang vertellen ze je wanneer de volgende is. En de roofvogeldemonstratie is enkel in de weekenden. Er is een overdekt terras en een zithoek binnen, waar je een hapje en drankje kunt kopen. Ook is er een speeltuin.

Steun De Oliemeulen in Tilburg

Ben je ook zo nieuwsgierig geworden naar de vreemdste dierentuin van Nederland? Helaas moeten ze momenteel dicht blijven. Maar je kunt nu alvast je E-ticket kopen voor je toekomstige bezoek. Wil je de dieren in De Oliemeulen een warm hart toedragen of iemand een echt origineel kado geven, adopteer dan een dier. De Oliemeulen is een stichting. En het spreekt voor zich dat het belangrijk is dat de dieren kunnen worden gevoed en verzorgd, ook nu de deuren helaas gesloten zijn. Je kunt ze ook helpen door een donatie te doen. Ik heb het al gedaan.

Een bezoek aan Dierenpark de Oliemeulen in Tilburg is ook te combineren met leuke andere uitjes met kinderen in Tilburg.

Dit bericht is in samenwerking ontstaan. Ik mocht op bezoek komen bij De Oliemeulen. Zoals je gewend bent, deel ik altijd mijn eerlijke mening. En in deze bijzondere tijd vraag ik je ook om hulp voor het voortbestaan van De Oliemeulen.