Een paar weken terug kreeg ik een heel lief berichtje in mijn mail van Shirley. Ze gaf ook de traveltag “Mooiste reisjaar” aan me door. Natuurlijk heb ik meteen een bezoek aan haar blog gebracht en dat maakte me wel nieuwsgierig naar haar avonturen. Daarom nodigde ik haar uit voor de reizigerslounge.

Even voorstellen…
Hi! Ik ben Shirley, geboren en getogen in Haarlem met een passie/ verslaving voor reizen. Ik ben een afgestuurde stewardess, maar i.v.m. mijn lichtelijke vliegangst heb ik altijd een baan gehad in de sales. Tegenwoordig (sinds een maand) ben ik fulltime solo backpacker in Azië.

Afb 1

Wat betekent reizen voor jou?
Reizen betekent mezelf kunnen zijn, de vrijheid en mogelijkheid hebben om van al het moois op onze aardbol te genieten, maar ook de meest geweldige mensen leren kennen. Reizen betekent veel voor me, zelfs zoveel dat ik mijn baan ervoor heb opgezegd en een enkeltje heb geboekt! Omdat ik alleen reis en graag mijn avonturen deel, maar ook andere mensen wil inspireren om het zelfde te doen, ben ik met mijn website gestart www.endless-dutchjourney.com.

Wat is je favoriete land?
Echt verliefd ben ik op Thailand! Dit is de derde keer dat ik hier nu ben en ik krijg nooit genoeg van dit land. De natuur is zo prachtig, de mensen zijn er zo vriendelijk en de diversiteit van het land trekt mij enorm. Je kunt er hiken door de jungle, snorkelen/ duiken met de mooiste vissen, oogverblindende witte stranden bezoeken, koken met de lokale bevolking en nog veel meer!

Afb 2

Over welke plek wil je graag iets delen?
Graag en veel praat ik over de plekken die ik gezien heb, maar als ik moet kiezen gaat de voorkeur naar Moskou uit. Mijn moeder en ik hadden Rusland altijd hoog op ons reis verlanglijstje staan en besloten daarom in juni 2012 een weekje een bezoek te brengen aan Moskou en Sint-Petersburg.

Ik wist niet goed wat ik moest verwachten. Iedereen die hoorde dat ik naar Rusland ging zei “Wat moet je nou weer in Rusland?”. Mensen hebben altijd een bepaald idee van plekken en landen en dat gold tevens voor mij. Mijn idee was altijd, dat het er koud was, de mensen niet altijd even aardig waren, maar dat het land daarentegen wel een indrukwekkende architectuur zou hebben. Wat heb ik me vergist!

Omdat we in juni Moskou en Sint-Petersburg bezochten, hadden we twee grote voordelen. Het ene voordeel was dat de weersomstandigheden gunstig waren. Zo konden we in een korte broek en T-shirt rondlopen. Het was er immers 18 graden. En het tweede voordeel was dat we de “witte nachten” mee konden maken. Dit natuurverschijnsel is ieder jaar in de maand juni in deze stad te aanschouwen. De lucht blijft helder en wit, wat een uniek en mooi beeld geeft. Naast de “witte nachten” heeft Sint-Petersburg paleizen- en tuincomplexen genaamd “Peterhof”. Op een klif staat het grote paleis met ervoor één van de meest indrukwekkende fonteinen die ik ooit heb gezien. De omliggende symmetrische hoge tuincomplexen beslaan ongeveer vijftien hectare en daar zijn de hoge gazons, beeldhouwwerken en fonteinen te bewonderen.

Afb 3

Onze ontdekkingstocht door Moskou en Sint-Petersburg hebben we te voet gedaan, dus goede wandelschoenen waren een must. Moskou is een stad vol met kleur, mooie gebouwen, aardige mensen en dure merken. Alles is in het cyrillisch geschreven en dus moeilijk tot niet te begrijpen. Gelukkig zijn er genoeg vriendelijke mensen die je graag de weg wijzen en soms zelfs helemaal met je meereizen. Dit om er alleen maar zeker van te zijn dat je op de juiste plek aankomt. Daarnaast hadden we van tevoren het cyrillische alfabet ontcijfert en meegenomen, wat zeker van pas kwam. Vooral wanneer je met de metro wilt reizen, wat ook een attractie op zichzelf is.

Afb 4

We hebben de belangrijkste en mooiste plekken bezocht, zoals de Basiliuskathedraal (één van de bekendste gebouwen door al de felle kleuren), het Rode Plein met hierbij als belangrijkste bezienswaardigheid het Kremlin, maar ook het super luxe winkelcentrum Gum en de Novodevitsji begraafplaats waar er graven te vinden zijn van bekende Russische auteurs, musici, toneelschrijvers en dichters, maar ook beroemde acteurs, politici en wetenschappers.

Afb 5

Ook zijn er genoeg bootjes waar je Moskou vanaf het water kunt zien. Een hele andere blik krijg je dan op deze grote stad, een mooie ervaring!

Rusland heeft mij zeer positief verrast! Wil je een keer buiten Europa mooie steden bezoeken of een keer wat heel anders doen? Dan zijn Moskou en Sint-Petersburg zeker een aanrader!

Afb 6