De huidige situatie houdt iedereen enorm bezig. En het dwarsboomt menig reisplan. Ontzettend zuur en balen als de reis waar je zo naar uitkeek nu niet door gaat. En zoals het er nu voor staat, zal de situatie ook nog wel een tijd voortduren. Wat kun je in de tijd van de huidige crisis thuis doen totdat reizen weer mogelijk, veilig en fijn is, om toch een beetje een reisgevoel te krijgen? Deze 10 tips voor reisplezier thuis gaan je helpen.

Laten we wel wezen, iets vanuit huis doen of zien is natuurlijk compleet anders dan een reiservaring waar al je zintuigen volop geprikkeld worden. Maar ja, nu is het gewoon niet mogelijk en onverstandig om op reis te gaan. Dus er zit niets anders op dan veel thuis blijven tijdens de huidige crisis. Om nou niet alleen maar de hele dag op Instagram smachtend naar reisfoto’s te kijken heb ik 10 tips voor je verzameld waarmee je ook thuis toch een beetje reisplezier thuis krijgt.

1 Lees reisblogs

Zoals Reismuts bijvoorbeeld. Reisblogs worden vaak gebruikt om concrete informatie over een bestemming op te zoeken. Maar wist je dat ze ook veel reisverhalen bevatten die amusant zijn om te lezen? Zoals mijn ode aan het Colosseum in Rome bijvoorbeeld. En steeds vaker worden ook travelmovies geplaatst, zoals mijn route door Jordanië. Bovendien geven reisblogs inspiratie voor bestemmingen waar je misschien nog nooit eerder aan gedacht hebt. Er zijn behoorlijk wat reisblogs in het Nederlands. Stéphanie van Expeditie Aardbol zette ze onlangs allemaal op een rij voor je. Daar ben je maaaaaanden mee zoet!

2 Lees een reisgids

Bestel je reisgids alvast voor je volgende reis. Of gewoon een reisgids van een land naar keuze. En lees hem door van A tot Z. Want ook voor een reisgids geldt dat je die vaak raadpleegt als informatieve bron. Maar nu je zo ruim de tijd hebt voor je volgende reis, kun je de gids al helemaal doornemen en aantekeningen maken. En kom je misschien tips tegen over plaatsen waar je eerst niet van plan was naar toe te gaan. Ken jij Kaunas bijvoorbeeld al?

Of kies voor een mooi verzamelboek, zoals Lonely Planet er al veel heeft uitgegeven. De verzameling van geheime wereldwonderen is mijn favoriet.

3 Duik in een andere cultuur

Ja, je kunt flink in de boeken duiken met de corona crisis! Hoe vaak komt het voor dat je je echt helemaal in de cultuur van je bestemming inleest? Nu heb je er de tijd voor. Verdiep je bijvoorbeeld eens wat meer in het boeddhisme.

4 Maak een fotoboek of collage

Al die foto’s van je mooie reizen liggen al maanden te wachten tot je er weer eens een album van maakt, of zelfs misschien wel jaren. Nu is de tijd om er een mooi album van te maken. Bijvoorbeeld een digitaal fotoboek. Of een mooie fotocollage voor aan de muur.

5 Kook lekkere wereldgerechten

Een van de leuke dingen aan reizen vind ik het proeven van andere smaken uit andere wereldkeukens. Nu jij door de corona crisis niet naar de keuken van je bestemming toe kunt, kun je de keuken wel naar jou toe halen. Een heerlijke Thaise pad thai of typische mansaf uit Jordanië. De recepten hiervoor vind je online of in internationale kookboeken.

6 Kijk inspirerende series en docu’s

BNN 3 op Reis en Floortje Naar Het Einde Van De Wereld zijn wat mij betreft de Nederlandse reisprogramma’s. En online kun je alles nog terugkijken, dus heb je nog uren kijkplezier. Of kies een natuur documentaire, bijvoorbeeld over Afrika. Ga – met je kids – de big 5 spotten vanaf de bank. Een safari is nog nooit zo veilig geweest met reisplezier thuis.

7 Kies films en series met een buitenlands decor

Op Netflix staan behoorlijk wat films en series die je mee naar een ander land nemen. Zoals het aangrijpende First They Killed My Father, over de gruwelijkheden van de Khmer in Cambodja. De avontuurlijke serie Marco Polo neemt je mee naar het oude Azië. En Narco’s laat je weer meer van Colombia zien. Het vervolg dat zich in Mexico afspeelt heb ik net afgekeken. Daarvoor keek ik Vikings, ook een serie. Het verhaal heeft enige historische gelijkenis, maar met name de plaatsen in Canada en Ierland waar het is opgenomen zijn schitterend. Er is genoeg om te bingewatchen voorlopig terwijl je thuis bent door de huidige situatie!

8 Leer een vreemde taal

Met zo’n 30 lessen van een half uur kun je al een taallevel onder de knie krijgen. En heel veel taallessen zijn digitaal te volgen. Ook zijn er apps op je telefoon die erbij kunnen helpen. Dus nu kun je je helemaal storten op het Spaans, Italiaans, Russisch, Maleis…. Nasib baik!

9 Schrijf een gastblog

Altijd al je reisverhaal willen delen met de wereld, maar het is er nog niet eerder van gekomen? Schrijf een gastblog voor een reiswebsite. Op Reismuts ben je in ieder geval welkom. Op de pagina gastblog vind je meer informatie over hoe je je blog het beste kunt schrijven.

10 Plan je langere reis

Nu ook nog onduidelijk is wanneer er eigenlijk wel weer gereisd kan en mag worden, kun je ook nadenken over of je misschien dan toch die ene gedroomde lange reis wilt gaan maken. Nu heb je de tijd om alles uit te zoeken. Hoe zit het met je verlofmogelijkheden? Waar zou je heen willen? Welke plekken zijn in welke periode het beste te bereizen? Je hebt nu de tijd om er eens goed over na te denken, want een wereldreis schud je niet zomaar even uit je mouw.

Welke tip heb jij om reisplezier thuis te krijgen?